Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα “ThessNews” Η Ελλάδα έτοιμη και αποφασισμένη να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της

Stauros-Kalafatis_

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα “ThessNews

     Η Ελλάδα έτοιμη και αποφασισμένη να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της 

Η Ελλάδα σήμερα είναι οπλισμένη με ένα πλέγμα συμφωνιών που συνδιαμορφώνουν μια αλληλοτροφοδοτούμενη δυναμική  που ενισχύει την επιρροή και το γεωστρατηγικό αποτύπωμά της, δυναμώνει την αποτρεπτική ικανότητα της και αναβαθμίζει την αμυντική δυνατότητά της”, τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα “ThessNews”.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

 Η διαπίστωση είναι πλέον κοινή: Η Ελλάδα σήμερα γίνεται ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη, η ανεργία μειώνεται και οι προσδοκίες όλων για την επόμενη μέρα αυξάνονται. Την ίδια στιγμή, η χώρα -αντιμέτωπη με τους εξ Ανατολών ταραξίες- ενισχύει τη στρατιωτική δυνατότητα και την αποτρεπτική ικανότητά της, τις διμερείς και πολυμερείς συμμαχίες της, το γεωπολιτικό αποτύπωμά της, στον παγκόσμιο χάρτη, την παρουσία της στην Ευρώπη.  Αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν είναι πια η χώρα που κάποιοι θεωρούσαν απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά μια δύναμη που πρωταγωνιστεί σε καίριας σημασίας αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο της Ηπείρου μας. Κινείται με σίγουρα και στέρεα βήματα στις ράγες που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα σήμερα αναβαθμίζει τη συνεργασία της με χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία. Σύναψε  συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  Πέτυχε συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Γαλλία για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση έξωθεν επίθεσης. Υπέγραψε συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Η.Π.Α. που εμβαθύνει, επεκτείνει και διευρύνει τη διμερή συνεργασία. Προχώρησε σε συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο η εφαρμογή της οποίας θα φέρει τεράστια οικονομικά, ενεργειακά και γεωπολιτικά οφέλη στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ οι Η.Π.Α. αποδεσμεύονται από την Ευρώπη και στρέφουν την προσοχή στον Ειρηνικό, την ίδια στιγμή επιλέγουν την Ελλάδα, ως μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες επενδύουν για το μέλλον. Και ασφαλώς είναι εθνικά πολυσήμαντη η επέκταση της παρουσίας τους στην Αλεξανδρούπολη. Και η επιστολή Μπλίνκεν προς τον Πρωθυπουργό που στρέφεται ενάντια στην τουρκική επεκτατικότητα. Και το γεγονός ότι δεν αναπτύσσεται καμιά αντίστοιχη κίνηση προς την Τουρκία όπως σταθερά γινόταν στο παρελθόν.

Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι στην ελληνογαλλική συμφωνία υπάρχει ισχυρή ρήτρα  αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της ελληνικής επικράτειας στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και τα πολεμικά μας στις θαλάσσιες ζώνες. Όπως και η προμήθεια υπερσύγχρονων αεροσκαφών και φρεγατών, που ενισχύουν  την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Και η προοπτική να λειτουργήσει ως πρόπλασμα για  την  ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Η Ελλάδα σήμερα είναι οπλισμένη με ένα πλέγμα συμφωνιών που συνδιαμορφώνουν μια αλληλοτροφοδοτούμενη δυναμική  που ενισχύει την επιρροή και το γεωστρατηγικό αποτύπωμά της, δυναμώνει την αποτρεπτική ικανότητα της και αναβαθμίζει την αμυντική δυνατότητά της.  Διακόσια χρόνια από την Εθνεγερσία η Ελλάδα του 2021 τιμά έμπρακτα τους αγώνες του Έθνους και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Κινείται με εθνική αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητές της. Διαμορφώνει -παρά τις μίζερες σκοπιμότητες κομματικών ηγεσιών- κλίμα εθνικής ομοψυχίας και συμπόρευσης των Ελλήνων. Έτοιμη και αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί, για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στη γη, τον αέρα και τις θάλασσές μας.

 

 

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Μακεδονικού Αγώνα
Επόμενο άρθροΟ Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις συνεορτασμού της Απελευθέρωσης της πόλης της Έδεσσας και της Ημέρας Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα