Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη.

kalafatisSt

kalafatisSt

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη.

Στ. Καλαφάτης: «Ο Τσίπρας μοιάζει χαμένος στο διάστημα»

«Μπορούμε ήδη να μοιράζουμε στην κοινωνία τους πρώτους καρπούς των προσπαθειών μας και έτσι θα συνεχίσουμε. Σχεδιάζουμε κοιτώντας το δρόμο μπροστά μας και όχι πίσω. Ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, αλλά και πως να πάμε. Σε αντίθεση με τη δική μας στρατηγική, ο κ. Τσίπρας μοιάζει … χαμένος στο διάστημα», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Παρασκήνιο» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη. Και εξηγεί: «Μας είπε την περασμένη εβδομάδα τα πάντα και τα αντίθετά τους. Ακούσαμε έναν αχταρμά θέσεων υποσχέσεων που συγκρούονταν μεταξύ τους και αλληλοαναιρούνταν. Κανένα σχέδιο, καμιά συγκροτημένη στόχευση».

Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για εκλογές, ο Στ. Καλαφάτης υπογραμμίζει: «Εκείνο που φάνηκε από όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ είναι πως πείστηκε από τις απαντήσεις του Πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών και  – με αυτή τη σιγουριά- λέει και καμιά κουβέντα παραπάνω. Τι νιώθει μόνο η ψυχή του το ξέρει!! Δεν είναι πάντως καθόλου τυχαίο που μετά τη Δ.Ε.Θ., άρχισαν τα όργανα στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έπεισε, απογοήτευσε ακόμη και τους πιο φανατικούς του κόμματός του».

Αναφερόμενος στο “μέρισμα ανάπτυξης” που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, τονίζει ότι «Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, η Κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο μεταρρυθμίσεων με έμφαση στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που βελτιώνουν τα εισοδήματα, τονώνουν την ανάπτυξη και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Στη διάρκεια της πανδημίας εφάρμοσε μέτρα πάνω από 40 δις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων. Τώρα, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης υπερβαίνουν τις αρχικές εκτιμήσεις, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόσθετες παρεμβάσεις για τη διανομή του παραγόμενου πλούτου σε ολόκληρη την κοινωνία, αλλά και την περαιτέρω στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας».

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα ο  Στ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι: «Οι έμπρακτες και ρητορικές προκλήσεις της Τουρκίας δεν φαίνεται να σταματούν. Μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά δεν μας αιφνιδιάζουν. Αντιθέτως! Σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκουν μπροστά τους την ψυχραιμία, αλλά και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας, την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τις συμμαχίες που χτίζουμε, αλλά και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Όσο κι αν η Τουρκία διεκδικεί ρόλο ταραξία στην περιοχή, όσο κι αν επιμένει στην αυθαίρετη  αναθεωρητική στρατηγική της, υποχωρήσεις και παραχωρήσεις ας μην περιμένει. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας στη γη και τις θάλασσές μας.  Κι η απόφαση αυτή, δεν αλλάζει, δεν μπαίνει σε παζάρι».

Απαντώντας σε επικρίσεις της Αντιπολίτευσης σχετικά με τα μεγάλα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη ο Στ. Καλαφάτης επισημαίνει: «Αν ο κ. Τσίπρας δεν ήξερε, τουλάχιστον ας ρώταγε.  Όχι μόνον δεν έχουν παγώσει τα έργα της Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι όλα εντός χρονοδιαγραμμάτων, αλλά ξεκινούν και καινούργια. Όπως το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Δεν υπάρχει έργο υποδομής στην πόλη μας εκτός χρονοδιαγράμματος». Και υπογραμμίζει: «Οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν. Ό,τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται. Ό,τι είπαμε, το κάνουμε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ στόχευσε και αυτός στη μεσαία τάξη, επιχειρώντας να αντιπαραβάλει το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη. Δεν θεωρείτε ότι ελλοχεύει ένας κίνδυνος, αν επαναπαυθείτε στο καλό αποτέλεσμα του 2019;

Δεν επαναπαυόμαστε σε καμιά περίπτωση, διότι αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Αλλά και διότι θέλουμε να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που έρχονται και δεν περιμένουν. Εδώ και δύο χρόνια αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν νέο πλούτο και νέες θέσεις δουλειάς. Μπορούμε ήδη να μοιράζουμε στην κοινωνία τους πρώτους καρπούς και έτσι θα συνεχίσουμε. Σχεδιάζουμε κοιτώντας το δρόμο μπροστά μας και όχι πίσω. Ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, αλλά και πως να πάμε. Σε αντίθεση με τη δική μας στρατηγική, ο κ. Τσίπρας μοιάζει … χαμένος στο διάστημα. Μας είπε την περασμένη εβδομάδα τα πάντα και τα αντίθετά τους. Ακούσαμε έναν αχταρμά θέσεων υποσχέσεων που συγκρούονταν μεταξύ τους και αλληλοαναιρούνταν. Κανένα σχέδιο, καμιά συγκροτημένη στόχευση.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυτό το “μέρισμα ανάπτυξης” από τη ΔΕΘ για τους πολίτες. Έχουν να περιμένουν κάτι άλλο και άλλοι πολίτες φέτος, ιδίως αν η ανάπτυξη πάει ακόμα καλύτερα;

Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, η Κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο μεταρρυθμίσεων με έμφαση στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που βελτιώνουν τα εισοδήματα, τονώνουν την ανάπτυξη και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Στη διάρκεια της πανδημίας εφάρμοσε μέτρα πάνω από 40 δις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων. Τώρα, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης υπερβαίνουν τις αρχικές εκτιμήσεις, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόσθετες παρεμβάσεις για τη διανομή του παραγόμενου πλούτου σε ολόκληρη την κοινωνία, αλλά και την περαιτέρω στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας. Παράλληλα, η Κυβέρνηση παρακολουθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια που δημιουργούνται, τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην πραγματική οικονομία και τις ανάγκες της κοινωνίας, έτοιμη για ό,τι αναγκαίο και εφικτό.

Σας ανησυχεί το κύμα ακρίβειας που παρατηρείται σε μια σειρά βασικών προϊόντων; Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να μην επιβαρυνθεί το μέσο νοικοκυριό;

Βεβαίως μας ανησυχούν οι ανατιμήσεις. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, ένα φαινόμενο πανευρωπαϊκό -και όχι ελληνικό- που οφείλεται πρωτίστως στην δραματική αύξηση σε διεθνές επίπεδο των τιμών του φυσικού αερίου, των μεταφορών και των πρώτων υλών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου κατά την πρόσφατη Σύνοδο τους στην Αθήνα, ανέδειξαν την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και επισήμαναν την ανάγκη παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση αναπτύσσει δράσεις για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας, ενώ έθεσε σε εφαρμογή τολμηρή παρέμβαση για το μηδενισμό των αυξήσεων στο ρεύμα. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει τι γίνεται.

Όπως και να το κάνουμε, έχει ανοίξει μια συζήτηση για εκλογές. Δεν ξέρω, αν μπορείτε να διακινδυνεύσετε πρόβλεψη για τον χρόνο, ο κ. Τσίπρας πάντως μου ακούστηκε αρκετά αισιόδοξος για την έκβασή τους. Δεν τον είδαμε να αισθάνεται και τόσο…γαλοπούλα.

Εκείνο που φάνηκε από όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ είναι πως πείστηκε από τις απαντήσεις του Πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών και  – με αυτή τη σιγουριά- λέει και καμιά κουβέντα παραπάνω. Τι νιώθει μόνο η ψυχή του το ξέρει!! Δεν είναι πάντως καθόλου τυχαίο που μετά τη Δ.Ε.Θ., άρχισαν τα όργανα στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έπεισε, απογοήτευσε ακόμη και τους πιο φανατικούς του κόμματός του.

Είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ένα φλερτ από την Τουρκία, το οποίο στη συνέχεια κατέληξε σε νέο γύρο προκλήσεων. Μπορούμε να πάμε μακριά με αυτή τη συμπεριφορά;

Οι έμπρακτες και ρητορικές προκλήσεις της Τουρκίας δεν φαίνεται να σταματούν. Μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά δεν μας αιφνιδιάζουν. Αντιθέτως! Σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκουν μπροστά τους την ψυχραιμία, αλλά και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας, την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τις συμμαχίες που χτίζουμε, αλλά και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Όσο κι αν η Τουρκία διεκδικεί ρόλο ταραξία στην περιοχή, όσο κι αν επιμένει στην αυθαίρετη  αναθεωρητική στρατηγική της, υποχωρήσεις και παραχωρήσεις ας μην περιμένει. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας στη γη και τις θάλασσές μας.  Και η απόφαση αυτή, δεν αλλάζει, δεν μπαίνει σε παζάρι.

Πώς προχωράνε τα μεγάλα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη και πώς απαντάτε στις επικρίσεις-και της αντιπολίτευσης-περί “παγώματος”;

Αν ο κ. Τσίπρας δεν ήξερε, τουλάχιστον ας ρώταγε.  Όχι μόνον δεν έχουν «παγώσει» τα έργα της Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι όλα εντός χρονοδιαγραμμάτων, αλλά ξεκινούν και καινούργια. Όπως το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Δεν υπάρχει έργο υποδομής στην πόλη μας εκτός χρονοδιαγράμματος. Όσοι περπατούν στην πόλη, βλέπουν ότι αφαιρούνται οι λαμαρίνες από τα έργα του Μετρό. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ έγινε. Στις αρχές του χρόνου ξεκινούν οι εργασίες για το Flyover. Ο δρόμος για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος, άνοιξε με την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή για το χωροταξικό του. Ολοκληρώθηκαν οι   διαδικασίες του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Οι διαδικασίες για τις σιδηροδρομικές συνδέσεις του Λιμανιού, την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου, την ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου, την ανάπλαση των πλατειών Αριστοτέλους και Διοικητηρίου προχωρούν. Εγκρίθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις γης, για τη μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής. Οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν. Ό,τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται. Ό,τι είπαμε, το κάνουμε.

Προηγούμενο άρθροΟλοκληρώθηκε το 3ο Balkan Forum για τη «βιώσιμη ανάπτυξη στην μετά Covid εποχή» – ΣΔΙΤ, ΕΟΕΣ και Interreg, εργαλεία αιχμής στη διασυνοριακή συνεργασία
Επόμενο άρθροΚαλαφάτης: Φιλοδοξούμε με πρώτο τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην ανάδειξη της Ευρώπης ως κλιματικά ουδέτερης ηπείρου μέχρι το 2050