Συναντήσεις του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Στ. Καλαφάτη με τον Πρέσβη της Πολωνίας και τον Γενικό Πρόξενο της Γεωργίας

ypes press002
ypes press002

Συναντήσεις του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Στ. Καλαφάτη με τον Πρέσβη της Πολωνίας και τον Γενικό Πρόξενο της Γεωργίας

Με τον Πρέσβη της Πολωνίας κ. Artur Lompart, τον Πολωνό βουλευτή κ. Daniel Milewski, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνοπολωνικής Φιλίας και το νέο Γενικό Πρόξενο της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη κ. Nodar Komakhidze συναντήθηκε, χθες Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, στο Διοικητήριο, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης.

 

“Η χώρα μας αντιμετώπισε πολλαπλές προκλήσεις, τους τελευταίους 18 μήνες. Αντιμετώπισε την πανδημία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες. Είχε, όμως, να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις τόσο στα σύνορά της στον Έβρο και στο Αιγαίο, όσο και στον τομέα του μεταναστευτικού. Τα κατάφερε περίφημα στη διαχείριση σε όλους τους τομείς και ατενίζει, πλέον, το μέλλον και την Ανάπτυξη που έρχεται. Γι΄ αυτό, ο παραδοσιακός και εθνικός ρόλος του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών μετεξελίσσεται. Διατηρεί τον τοπικό του χαρακτήρα, αναδεικνύεται, όμως, σε αναπτυξιακό παράγοντα  και επιταχυντή των μεγάλων έργων. Προσαρμόζεται στις ανάγκες του μέλλοντος και στη φιλοεπενδυτική, αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Για το λόγο αυτό και αντιμετωπίζουμε με θετικό πρόσημο τις όποιες προσπάθειες επένδυσης, από την Πολωνία, ειδικά στον τομέα της Ανάπτυξης και του Τουρισμού”, τόνισε ο κ. Καλαφάτης απευθυνόμενος προς τους κ.κ. Lompart και Milewski.

 

Ο Πρέσβης της Πολωνίας, στη δική του τοποθέτηση, εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δράσεις επενδυτών της χώρας του στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, υπογραμμίζοντας ότι, γι΄ αυτόν το λόγο, στην επίσκεψή του συνοδευόταν από τον Πρόεδρο  του Ελληνοπολωνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Jerzy Athanasiadis και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» στην Πολωνία, κ. Patryk Panasiuk. Πρόσθεσε πως η Πολωνία προωθεί project συνεργασίας 30 χωρών στον αγροτικό τομέα μέσω του Ιδρύματος, αλλά κι ένα πλάνο αδελφοποιήσεων το οποίο, ήδη, έχει ενεργοποιηθεί στην Πιερία.

 

Ο κ. Milewski υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι, για τους Πολωνούς, ο τρίτος κατά σειράν, τουριστικός προορισμός. Αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας, ειδικά με την πόλη της Θεσσαλονίκης, θυμίζοντας τη δράση του Γεωργίου Ιβάνοφ, του αθλητή θρύλου του Ηρακλή και γνωστού σαμποτέρ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τον οποίο χαρακτήρισε “καλύτερο πρέσβη της Ελλάδας στην Πολωνία”. Πρόσθεσε πως οι σχέσεις των δύο χωρών συνεχώς βελτιώνονται και, πλέον, το κλίμα, για να προχωρήσει σειρά επενδύσεων, είναι ευνοϊκό.

 

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον  νέο Γενικό Πρόξενο της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη κ. Nodar Komakhidze ο κ. Καλαφάτης τόνισε: “Με την επιστροφή στην κανονικότητα, η Ελλάδα ευελπιστεί σε συνεργασία με τη Γεωργία στους τομείς του Τουρισμού, της Ανάπτυξης και του Πολιτισμού. Με την καταπολέμηση της πανδημίας ανοίγονται ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν”. Του ευχήθηκε, επίσης, “καλή δύναμη”,  καθώς είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει μια τέτοια θέση.

 

Από την πλευρά του, ο κ.  Komakhidze υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προξενείου, στη Θεσσαλονίκη διαβιούν 6.000 Γεωργιανοί. Όπως είπε, είναι σημαντική η συνεργασία στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού, καθώς θα αναδείξει τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο λαών.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΠαράταση υλοποίησης δράσεων των έργων του Εθνικού Σκέλους του ΠΔΕ, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) με διακριτικούς τίτλους “ΣΤΗΡΙΖΩ”, “ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ” και “ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ” (Α.Π.: 2430/08-06-2021).
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη