Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στη διαδικτυακή εκδήλωση του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Πράσινη Επιχειρηματικότητα»

ypes press002
ypes press002

Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 2021

 

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στη διαδικτυακή εκδήλωση του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Πράσινη Επιχειρηματικότητα»  

Στ. Καλαφάτης: Η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελούν πρόκληση και ευκαιρία για το σήμερα και το αύριο.  

 

«Βασική αρχή της Κυβέρνησης και του Υπουργείου μας είναι η υποστήριξη της «επιχειρηματικότητας υψηλών δυνατοτήτων» και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τόσο η νεανική όσο και η πράσινη επιχειρηματικότητα, οι οποίες άλλωστε αποτελούν παρακλάδι του ιδίου κορμού: της Βιώσιμης Ανάπτυξης», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στη διαδικτυακή εκδήλωση του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Πράσινη Επιχειρηματικότητα που διοργανώνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης).

Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι και ο κεντρικός στόχος για τη μεταλιγνιτική περίοδο στη Δυτική Μακεδονία αλλά και στη Φλώρινα στην οποία δραστηριοποιήστε και εσείς. Ένα εμβληματικό project το οποίο αφορά άμεσα ιδιαίτερα την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων, επενδύσεων και πολιτικών, που στηρίζεται σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, συνολικού ύψους 5 δις ευρώ. Στόχος, η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο όπου η καθαρή ενέργεια θα είναι βασικός πυλώνας, μαζί όμως με τη βιομηχανία και το εμπόριο, την έξυπνη αγροτική παραγωγή, τον βιώσιμο τουρισμό, την τεχνολογία και την εκπαίδευση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κυρίες και Κύριοι, Νέες και νέοι της Φλώρινας

Η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη επιχειρηματικότητα αποτελούν πρόκληση και ευκαιρία για το σήμερα και το αύριο. Αξίζουν για αυτό θερμά συγχαρητήρια στον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, που διοργανώνει την ανοιχτή αυτή διαδικτυακή εκδήλωση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Πράσινη Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία.

Το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) είναι αρωγός στην προσπάθειά σας,  να διευρυνθεί το πεδίο γνώσεων ως προς τις έννοιες βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη οικονομία και επιχειρηματικότητα. Και η σημερινή εκδήλωση έρχεται να συμβάλει ουσιαστικά στον ιδιαίτερα επίκαιρο διάλογο σχετικά με τα ζητήματα αυτά, καθώς και στα ζητήματα της νέας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Σε αυτές άλλωστε, τις έννοιες στηρίζεται η εθνική αναπτυξιακή πολιτική που έχει δρομολογήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θεμελιώνει η Κυβέρνησή μας. Και σε αυτές τις έννοιες στηρίζεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία  που στόχο έχει να καταστήσει την Ευρώπη, πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050.

Στηρίζοντας την  οικονομική δραστηριότητα που θέτει στο επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης γενικότερα.  Είναι, άλλωστε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το μερίδιο του λέοντος από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης -που για τη χώρα μας φτάνουν τα 32 δις ευρώ-  σε αυτό το στόχο κατευθύνονται. Στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Κυρίες και Κύριοι,

Βασική αρχή της Κυβέρνησης και του Υπουργείου μας είναι η υποστήριξη της «επιχειρηματικότητας υψηλών δυνατοτήτων» και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τόσο η νεανική όσο και η πράσινη επιχειρηματικότητα, οι οποίες άλλωστε αποτελούν παρακλάδι του ιδίου κορμού: της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Αυτός είναι και ο κεντρικός στόχος για τη μεταλιγνιτική περίοδο στη Δυτική Μακεδονία αλλά και στη Φλώρινα στην οποία δραστηριοποιήστε και εσείς. Ένα εμβληματικό project το οποίο αφορά άμεσα ιδιαίτερα την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων, επενδύσεων και πολιτικών, που στηρίζεται σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, συνολικού ύψους 5 δις ευρώ. Στόχος, η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο όπου η καθαρή ενέργεια θα είναι βασικός πυλώνας, μαζί όμως με τη βιομηχανία και το εμπόριο, την έξυπνη αγροτική παραγωγή, τον βιώσιμο τουρισμό, την τεχνολογία και την εκπαίδευση.

Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας. Και είναι απόφασή μας να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις προκλήσεις, αλλά και -κυρίως μάλιστα- να αξιοποιήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που ήδη προβάλλουν μπροστά μας.

Παράλληλα με τις προσπάθειες για τη αντιμετώπιση της πανδημίας η Κυβέρνηση δεν σταμάτησε ούτε στιγμή τις μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας στρώνοντας το έδαφος για την επόμενη μέρα. Έχουμε στη διάθεσή μας για την επόμενη επταετία κοινοτικούς πόρους -από το ΕΣΠΑ 2021 – 27 όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης- που ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ. Και είμαστε μπροστά στην ευκαιρία να αναμορφώσουμε τη χώρα μας, να αναμορφώσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Με αυτές τις σκέψεις και αφού σας συγχαρώ για τη δράση και την πολύτιμη πολυετή συνεισφορά και το έργο σας στον τομέα της νεανικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας που στηρίζουν και ενδυναμώνουν τους νέους της περιφέρειας, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του φόρουμ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του. Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΣημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον ΑΝΤΕΝΝΑ και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα