Ομιλία κ. Θ. Καράογλου στην ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στο κέντρο ιστορικής τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου (26-10-2020)

ypes press002
ypes press002

ΟΜΙΛΙΑ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ

(26-10-2020)

 

Εξοχότατη Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

καλησπέρα και χρόνια πολλά!

Σας καλωσορίζουμε:

στην πόλη σας,

-στην πόλη του Αγίου Δημητρίου,

σας καλωσορίζουμε στη Θεσσαλονίκη.

Αν και οι συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας είναι πρωτοφανείς, η Θεσσαλονίκη εορτάζει τον Πολιούχο της με έναν διαφορετικό:

-λιτό

-και απέριττο τρόπο.

Παράλληλα σέβεται και τιμά την ιστορία της αφού σαν σήμερα, 26 Οκτωβρίου του 1912, ο ελληνικός στρατός μπήκε θριαμβευτής στην πόλη και η ελληνική σημαία κυμάτισε και πάλι υπερήφανα πρώτα στον ιστό του Διοικητηρίου και ακολούθως στο Λευκό Πύργο.

Μετά από 482 χρόνια σκλαβιάς ο αέρας της ελευθερίας έπνεε και πάλι στη νύμφη του Θερμαϊκού, η οποία στο πέρασμα των αιώνων άλλαξε μορφή και καυχιέται ότι μέρα με την ημέρα και μετά τις σημαντικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης αναβαθμίζεται σε πρωτεύουσα:

-της καινοτομίας, χάρη στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς “Thess Intec” που ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του,

-της εξωστρέφειας, χάρη στην αποδεδειγμένη δυναμική που αναπτύσσουν οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας

-και της εκπαίδευσης, χάρη στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα υψηλού επιπέδου που διαθέτουμε.

Πλέον η Θεσσαλονίκη μπορεί να αισιοδοξεί βάσιμα, ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μητροπολιτικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης, κοιτώντας το μέλλον με αισιοδοξία, μα κυρίως μιλώντας με όρους μέλλοντος.

Για να το κατορθώσει βασίστηκε στα διδάγματα του παρελθόντος που αποτελούν συνολικό άθροισμα ιστορίας.

Διάβασα πρόσφατα ότι το μέλλον είναι εκατοντάδες χιλιάδες νήματα. Το παρελθόν, όμως, είναι ένα ύφασμα που δεν μπορεί να ξηλωθεί.

Το ιστορικό κτήριο του Διοικητηρίου είναι η μεγαλύτερη τεκμηρίωση της παραπάνω άποψης, διότι στο χώρο που μας φιλοξενεί:

-αντηχεί η ιστορία

-και αποτυπώνεται η εξέλιξη της Θεσσαλονίκης.

Κυρία Πρόεδρε,

έχω την τιμή να σας υποδέχομαι στο ιστορικό κτήριο του Διοικητηρίου της Θεσσαλονίκης όπου:

-η πρόσοψη

-και οι χώροι του

αντανακλούν μεγάλες ιστορικές στιγμές της πόλης και της χώρας μας.

Άρχισε να χτίζεται το 1891 από τον σπουδαίο Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, αντικαθιστώντας το παλιό κονάκι που κάηκε το 1890 και το οποίο είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια παλαιού βυζαντινού διοικητικού κέντρου.

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του είχε πολλαπλές χρήσεις. Στέγασε:

-Δημοτολόγιο,

-υποθηκοφυλακείο,

-κτηματολόγιο,

-ειρηνοδικείο,

-και αστυνομία.

Εδώ, το 1912 υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Παράδοσης της πόλης από τον Οθωμανό στρατηγό Χασάν Ταξίμ Πασά στον ελληνικό στρατό.

Εδώ, στις 22 Απριλίου του 1913, αυτοκτόνησε ο Αλέξανδρος Σχινάς, ο οποίος στις 5 Μαρτίου του ίδιου χρόνου δολοφόνησε στη σημερινή οδό Βασιλέως Γεωργίου, πρώην Λεωφόρο Εξοχών, τον βασιλιά Γεώργιο τον Α’.

Εδώ, το απόγευμα της 16ης Αυγούστου 1916, ο στρατιωτικός αρχηγός του Κινήματος Εθνικής Άμυνας, αντισυνταγματάρχης Επαμεινώνδας Ζυμβρακάκης, μπήκε έφιππος στον αυλόγυρο του Διοικητηρίου και συναντήθηκε με την Επιτροπή “Εθνικής Άμυνας” που αποτελούνταν από λίγους αξιωματικούς του στρατού, πολιτικά στελέχη των Φιλελεύθερων και ένοπλους πολίτες υποστηρικτές του κινήματος.

Εδώ, το τότε προσωπικό του κτηρίου έδωσε μάχη με τη μεγάλη φωτιά του 1917 και το Διοικητήριο είναι το μοναδικό κτήριο σε όλη την περιοχή που διασώθηκε.

 Εδώ, το 1936 κατασκευάστηκε καλλιμάρμαρη πλατεία η οποία ήταν κόσμημα για την πόλη. Το σύμπλεγμα Διοικητήριο-πλατεία αποτελούσε προσομοίωση του συμπλέγματος της Βουλής των Ελλήνων με την πλατεία Συντάγματος.

Όταν χρόνια αργότερα επιχειρήθηκε η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ ανακαλύφθηκαν αρχαιότητες με αποτέλεσμα να αλλάξει η όψη της πλατείας όπως τη βλέπουμε σήμερα.

Στα άγρια χρόνια της κατοχής εγκαταστάθηκε η γερμανική διοίκηση. Μάλιστα,  θέλω να αναφέρω ότι ερευνώντας το αρχείο του Υπουργείου, βρήκαμε σπάνιο υλικό. Πρόκειται για μια αναγγελία δίωξης Ελλήνων αγωνιστών, γραμμένη στα γερμανικά και τα ελληνικά.

Το 1955 ο Αλέξανδρος Παπάγος ίδρυσε το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος. Το κτήριο ανακαινίζεται και προστίθεται ένας ακόμη όροφος. Τα έργα ολοκληρώθηκαν σε 8 μήνες και τον Ιούνιο του ίδιου έτους το επισκέφτηκαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως Υπουργός Δημόσιων Έργων με τον Γεώργιο Ράλλη ως Υπουργό Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

Ως έδρα του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος στους χώρους του πραγματοποιήθηκαν επίσημες τελετές υποδοχής:

-αρχηγών κρατών,

-βασιλέων,

-και πλήθος ξένων αντιπροσωπειών,

ενώ ως βασικός εκφραστής της κεντρικής διοίκησης του κράτους αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς:

-διαδηλώσεων

-και διαμαρτυριών των πολιτών.

Με την απόφαση να προχωρήσουμε στη δημιουργία κέντρου ιστορικής τεκμηρίωσης για το Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, επιχειρούμε να του δώσουμε “φωνή“.

Το κτήριο μας διηγείται τι συνέβη στο εσωτερικό του και οι επισκέπτες περιηγούνται σε χώρους που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Θεσσαλονίκης .

Γι’ αυτό και αποτελεί τιμή το γεγονός ότι είναι το πρώτο δημόσιο κτήριο της πόλης που στεγάζει υπηρεσίες και συγχρόνως διαθέτει μόνιμη έκθεση στην οποίο παρουσιάζονται:

-σπάνιο φωτογραφικό

-και αρχειακό υλικό

από την κατασκευή του μέχρι σήμερα.

Δικαιωματικά μπορούμε να καμαρώνουμε οτι εδώ ακούγεται ο αντίλαλος της ιστορίας.

Γιατί η ιστορία είναι ο οδηγός μας!

Εκείνη που:

-μας διδάσκει

-και μας παρακινεί

Εκείνη που μας τροφοδοτεί με νοήματα που αποτελούν οδοδείκτες στην εθνική μας συνέχεια.

Η Ελλάδα μας σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην πανδημία αλλά και στην ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Ακολουθώντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια.

Είμαστε:

-η φωνή της λογικής, αλλά ταυτόχρονα

-και δύναμη ειρήνης

σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Δεν διεκδικούμε!

Σεβόμαστε την ιστορία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των λαών, όπως αυτές προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και επιθυμούμε το ίδιο και από αυτούς για εμάς.

Αν όμως παρ’ ελπίδα χρειαστεί, η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι Έλληνες ενωμένοι ξέρουμε να αποκρούουμε με ένα γενναίο όχι τους ξένους επιβουλείς.

Ξέρουμε να αντιστεκόμαστε με ένα γενναίο όχι και να διατρανώνουμε την εθνική μας:

-υπερηφάνεια

-και αξιοπρέπεια

λέγοντας ένα γενναίο και ηχηρό όχι σε όσους επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία οραματιζόμενοι την αναβίωση αυτοκρατοριών σε βάρος:

-της Δημοκρατίας

-και της πατρίδας μας.

Οι “κόκκινες γραμμές” που έχουμε θέσει είναι ξεκάθαρες και εάν κάποιοι κάνουν το λάθος να τις παραβιάσουν, ας είναι έτοιμοι να υποστούν τις συνέπειες.

Κλείνοντας και σε ανάμνηση της επισκέψεώς σας, επιτρέψτε μου να σας κάνω δυο συμβολικά δώρα τα οποία εύχομαι να κοσμούν το γραφείο σας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρόκειται για:

-ένα ακριβές αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της πόλης που υπογράφηκε σε αυτό το κτήριο πριν 108 χρόνια, στις 26 Οκτωβρίου 1912

-και τρία αυθεντικά καρτ ποστάλ εποχής τα οποία τεκμηριώνουν την ιστορική εξέλιξη του κτηρίου του Διοικητηρίου.

Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και παρακαλώ να πάρετε το λόγο.

Προηγούμενο άρθροΗ Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Διοικητήριο
Επόμενο άρθροΤο μήνυμα του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου για την επέτειο του “ΟΧΙ”