Θ. Καράογλου: ” Στο ιστορικό κτίριο του ΥΜΑΘ ακούγεται ο αντίλαλος της ιστορίας”

ypes press002
ypes press002

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ”

Με κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε στο ιστορικό κτίριο του ΥΜΑΘ το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου, μέσω του οποίου οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για μικρά και μεγάλα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη και διαμόρφωσαν την εξέλιξή της στο χρόνο.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δημιουργήθηκε στο ισόγειο του κτιρίου, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό στο οποίο αποτυπώνεται η διαχρονικότητα και ο ρόλος του Διοικητηρίου.

Συναισθηματικό τόνο στα εγκαίνια του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου προσέδωσε η παρουσία απογόνων του περίφημου Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, ο οποίος έκτισε το κτίριο του ΥΜΑΘ. Πιο συγκεκριμένα, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τα εγγόνια του Γεώργιος Ζαρφτιτζιάν και Λουίζα Γραβάνη-Ποζέλι, καθώς και η δισέγγονη του Μαριέλλα Σταματίου και ο δισέγγονος του Σαλβατόρε Ποζέλι, αδελφού του Βιταλιάνο Ποζέλι, Κώστας Καλογήρου.

Εγκαινιάζοντας τη μόνιμη έκθεση ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, εξήγησε πως με τη δημιουργία του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης το εμβληματικό κτίριο του ΥΜΑΘ αποκτά “φωνή” και διηγείται την ιστορία του ως αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης.

“Θέλουμε το κτίριο του ΥΜΑΘ να γίνει ενεργό μέλος της Θεσσαλονίκης και όχι το σημείο όπου καταλήγουν όλες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στους διαδρόμους και στα γραφεία του ακούγεται ο αντίλαλος της ιστορίας, αφού στα σπλάχνα του “γεννήθηκε” η ιστορία”  τόνισε ο κ. Καράογλου, κάνοντας αναδρομή στους ιστορικούς σταθμούς που καθόρισαν την εξελικτική πορεία του κτιρίου, συνδέοντάς το με τη Θεσσαλονίκη και την κοινωνία της.

“Θεωρούμε ωφέλιμο”, συνέχισε ο κ. Καράογλου, “να αξιοποιήσουμε το κτίριο ως ιστορική πηγή. Να αναλύσουμε και να τεκμηριώσουμε όσα λέγονται και το αφορούν και να εξελιχθεί σε σημείο τουριστικής αναφοράς”.

Ο εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά σχέδια όπως όψεις και κατόψεις του κτιρίου, μελέτες και κτιριακές μεταβολές, αλλά και καρτ ποστάλ. Επίσης υπάρχουν κείμενα που αναφέρονται σε κορυφαία ιστορικά γεγονότα, αντιστοιχώντας την ιστορία του κτιρίου με εικόνες.

Όσον αφορά στην αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), τα οποία έχουν την κατάλληλη γνώση της ιστορίας του κτιρίου αλλά και την επιστημονική κατάρτιση, θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για όλα τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εντός του Διοικητηρίου, με σπουδαιότερο όλων την υπογραφή του πρωτοκόλλου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912.

“Στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) πιστεύουμε ότι ο σεβασμός στην ιστορία εμπεριέχει και το κτιριακό απόθεμα της πόλης. Κτίρια όπως το ΥΜΑΘ έχουν ψυχή γιατί λειτουργούν ως ζωντανοί οργανισμοί στη ζωή και τον πολιτισμό μας. Γιατί το κτίριο του ΥΜΑΘ δεν έχει μόνο λειτουργική και αισθητική υπόσταση, αλλά πολιτισμική, ιστορική και αρχιτεκτονική. Είναι ένα κτίριο με ψυχή που του τη δίνουν οι εργαζόμενοι σε αυτό και όσοι το ζούμε και το αγαπούμε. Δεν είναι μόνο τοίχοι και κουφώματα, μα σημείο αναφοράς στην πόλη, στην κορυφή του οποίου κυματίζει περήφανα τη Ελληνική σημαία. Οφείλουμε να στρέψουμε πάνω του τους προβολείς και το κάνουμε πράξεις” σημείωσε στον επίλογο του χαιρετισμού του ο κ. Καράογλου.

Η πρόσβαση στο χώρο της μόνιμης έκθεσης θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για οργανωμένες επισκέψεις. Σύντομα, με τη χρήση κώδικα QR, όσοι περνούν την πύλη του θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται την ιστορία του κτιρίου και μέσω εφαρμογής σε “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα.

 

Προηγούμενο άρθρο10-07-2020 Συνέντευξη του κ. Θεόδωρου Καράογλου, στον Focus Fm και τον δημοσιογράφο Νίκο Πετρουλάκη
Επόμενο άρθροΟμιλία κ. Θ. Καράογλου στα εγκαίνια του κέντρου ιστορικής τεκμηρίωσης κτιρίου ΥΜΑΘ (13-07-2020)