Το Διοικητήριο γίνεται “πράσινο” και φιλικό προς το περιβάλλον

ypes press002
ypes press002

Τη μετεξέλιξη του Διοικητηρίου της Θεσσαλονίκης σε “πράσινο” κτίριο που θα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα, παρουσιάζοντας τις δράσεις που θα υλοποιηθούν την τρέχουσα εβδομάδα από το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την Παρασκευή 05 Ιουνίου.

Πυρήνας των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η ενεργοποίησή της για θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος.

“Κατά την προσωπική μου άποψη, για να έχουμε ένα καθαρό και όμορφο περιβάλλον πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και οι δράσεις, όχι μόνο οι επενδυτικές αλλά και του καθημερινού μας βίου, να εμπεριέχουν την προστασία του περιβάλλοντος. Κάθε τι που κάνουμε σήμερα, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι επιζήμιο για το περιβάλλον αύριο. Άρα, η ευθύνη όλων μας είναι ακόμα μεγαλύτερη” εξήγησε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Καράογλου.

Εξειδικεύοντας το πλέγμα των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), ο κ. Καράογλου αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του Διοικητηρίου κατά δυο κατηγορίες ενεργειακής κατάταξης, με άμεσα οφέλη τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, των εκπομπών ρύπων και του λειτουργικού κόστους.

Για την επίτευξη του στόχου, χρειάστηκε η συμμετοχή του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στο πρόγραμμα “BENEFIT“, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “INTERREG” με τίτλο: “Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση: επίδειξη σε δημόσια κτίρια”. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη αποδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, καθώς και τεχνικοοικονομική ανάλυση για τη διερεύνηση των αποδοτικότερων σεναρίων ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου.

Επίσης, για πρώτη φορά το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), συμμετέχει στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τη δράση “Πράσινη Επιχειρηματικότητα“, στόχος του οποίου είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της κατεύθυνσης των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας σε καινοτόμες δράσεις για την αξιοποίηση ή την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 100.000 ευρώ και κάθε δικαιούχος θα λάβει επιχορήγηση έως 10.000 ευρώ, η οποία θα αφορά σε ισόποσες δαπάνες συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 15 του μήνα.

Ακόμη, στις 20 Μαΐου δημοσιεύτηκε η δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος “Δημιουργώ-2“. Από τον συνολικό προϋπολογισμό 250.000 ευρώ του προγράμματος, οι 50.000 θα διατεθούν για το υποέργο που αφορά στην επιχορήγηση δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.  Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν αποκλειστικά σύλλογοι, σωματεία, συνεταιρισμοί, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, νομικά πρόσωπα και δίκτυα αυτών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος. Η υποβολή των αιτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) έκανε ειδική αναφορά στην επανέναρξη του προγράμματος για τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου, ευχαριστώντας την Lidl Hellas και ΣΙΑ Ο.Ε. που ανέλαβε να το υποστηρίξει χορηγικά για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Αναφορικά με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ο κ. Καράογλου ανακοίνωσε πως:

-Την Τρίτη 02 Ιουνίου, στις 11.00 π.μ., θα επισκεφθεί την 113 Πτέρυγα Μάχης όπου βρίσκονται τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής ΕΜΑΚ και την 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης, στην οποία βρίσκονται τα Canadair CL-415.

-Την Πέμπτη 04 Ιουνίου, στις 10.00 π.μ., θα επισκεφθεί το δασικό φυτώριο του Λαγκαδά, όπου γίνεται η παραγωγή των φυτών για τις αναδασώσεις στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και γενικά της Μακεδονίας. Εκεί θα επιθεωρήσει το φυτώριο στο οποίο παράγονται 28 είδη φυτών και θα μοιράσει δωρεάν φυτά στους κατοίκους της περιοχής.

-Την Παρασκευή 05 Ιουνίου, στις 11.00 π.μ., σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς, θα επιβλέψει τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του περιβάλλοντα χώρου του Κυβερνείου. Σε μια συμβολική πράξη, η μετάβαση από το Διοικητήριο στο Κυβερνείο θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρικού ποδήλατου.

Με τον τρόπο αυτόν, ο κ. Καράογλου θέλει να υποδείξει την ανάγκη απεξάρτησης από τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, υιοθετώντας τα ηλεκτρικά οχήματα που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Ακολούθως, τις επόμενες εβδομάδες, σχεδιάζονται δυο ακόμη σημαντικές περιβαλλοντολογικές δράσεις, οι οποίες θα αφορούν το φλοιοφάγο έντομο του Σέιχ Σου και την λίμνη Κορώνεια.

Για το φλοιοφάγο έντομο προγραμματίζεται  σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δασάρχη, της Πυροσβεστικής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και καθηγητών από το Τμήμα Γεωπονίας ή Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της λίμνης Κορώνεια, τα οποία σχετίζονται με την ποσότητα του ύδατός και την περιβαλλοντολογική υποβάθμιση.

Όπως εξήγησε ο κ. Καράογλου, κλείνοντας την τοποθέτησή του: “Το μόνο φάρμακο για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η εξυγίανσή του, η συνειδητοποίηση, η ευαισθητοποίηση, η ατομική και συλλογική ευθύνη και η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από όλους μας”.

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων επιχορήγησης δράσεων για το έργο «Οργάνωση και Επιχορήγηση Δράσεων Προώθησης της Πράσινης Επιχειρηματικότητας μέσω Καινοτόμων Δράσεων στη Μακεδονία και Θράκη», με διακριτικό τίτλο ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (2435/01-06-2020).
Επόμενο άρθροΟ Θ. Καράογλου στο Διδυμότειχο την Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020