Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην Εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου (29-12-2019) “Η Β. Ελλάδα ασφαλής επενδυτικός προορισμός”

ypes press002
ypes press002

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (29-12-2019)

“Η Β. ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ”

“Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός”, τονίζει ο Θεόδωρος Καράογλου. Ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, μιλώντας στη “ΜτΚ” και με αφορμή σημαντικές συναντήσεις με μεγάλες εταιρείες, όπως η Ιταλική “Leonardo” και η Αμερικανική “Pfizer”, τονίζει ότι έχει συζητήσει με πολλά ονόματα γνωστών ομίλων για θέματα επενδύσεων. “Το συμπέρασμα είναι πως η Μακεδονία και η Θράκη ανοίγουν τα φτερά τους στη νέα εποχή. Είναι δική μας ευθύνη να μην τους απογοητεύσουμε και να μην τους δείξουμε τον κακό μας εαυτό” σημειώνει.

Για την Pfizer λέει ότι έχουν ήδη εντοπιστεί δυο χώροι στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να στεγαστεί το digital hub, που θέλει να κατασκευάσει η εταιρεία στην πόλη. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής των πρώτων 200 εργαζομένων και από τον Σεπτέμβριο η εταιρεία θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Όσο για την απόφαση του ΚΑΣ, επισημαίνει με νόημα: “Κρατώ ότι το έργο μπαίνει στις ράγες της υλοποίησης και ο στόχος που βάλαμε το μετρό να παραδοθεί τον Απρίλιο του 2023 είναι πλέον ορατός”.

  1. Κύριε Καράογλου, από τις τελευταίες σας συναντήσεις προκύπτει ένα έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων εταιριών για τη Βόρεια Ελλάδα. Τι μπορείτε να μας πείτε για την ιταλική εταιρία “LEONARDO“; Που σκοπεύει να επενδύσει και ποια τα πιθανά κέρδη για την περιοχή;

“H Ιταλική “Leonardo” είναι ένας κολοσσός με παγκόσμια εμβέλεια δράσεις. Τα ετήσια έσοδά της ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ και ειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αεροδιαστημικής, άμυνας και συστημάτων ασφάλειας και πολιτικής προστασίας από φυσικές καταστροφές. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος όμιλος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος του κλάδου παγκοσμίως και δεύτερος στην Ευρώπη. Οι διοικούντες του ζήτησαν να συναντηθούμε, μου εξέφρασαν το ενδιαφέρον να επενδύσουν στη Μακεδονία και τη Θράκη, διέκρινα το πραγματικό ενδιαφέρον τους να αναπτυχθούν στη Βόρεια Ελλάδα και τους διαβεβαίωσα πως το Διοικητήριο θα στηρίξει ενεργά κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία η οποία μπορεί να φέρει την επενδυτική άνοιξη στην περιοχή μας. Κύριο μέλημα του Πρωθυπουργού και δικό μου είναι να καταστήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη χώρο υποδοχής μεγάλων επενδύσεων οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα του τόπου μας, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων, όπως της Leonardo και της Pfizer, αποδεικνύει ότι χάρη στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες η Βόρεια Ελλάδα γίνεται ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός. Ημέρα με την ημέρα αφήνουμε πίσω μας το κλίμα αποεπένδυσης και περνούμε σε μια πιο γόνιμη και δημιουργική περίοδο”.

  1. Πριν λίγες ημέρες συναντήσατε τον Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, που είναι ο CEO της αμερικανικής PFIZER, μιας φαρμακευτικής εταιρίας που εντός του 2020 αναμένεται να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη το ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων. Ποιές είναι εδώ οι προοπτικές;

“Ο κ. Μπουρλά με ενημέρωσε πως έχουν ήδη εντοπιστεί δυο χώροι που ξεπερνούν τα 3.000 τετραγωνικά μέτρα ο καθένας, ο ένας στη δυτική και ο άλλος στην ανατολική Θεσσαλονίκη, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να στεγαστεί το digital hub που θέλει να κατασκευάσει η Pfizer στην πόλη. Είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Από εκεί και πέρα, βάσει του χρονοδιαγράμματος που μου παρουσίασε, εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής των πρώτων 200 εργαζομένων που θα προσληφθούν, ενώ έως τον Αύγουστο το κέντρο θα έχει ολοκληρωθεί προκειμένου από τον Σεπτέμβριο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία”.

  1. Τι απεικονίσατε από αυτές τις δύο συναντήσεις; Εχει αλλάξει η εικόνα των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα και ειδικότερα για την Βόρεια Ελλάδα; Και τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να επιταχυνθεί αυτή η νέα θετική κατάσταση;

“Το συμπέρασμα είναι πως η Μακεδονία και η Θράκη ανοίγουν τα φτερά τους στη νέα εποχή και ότι μέσα από σωστό σχεδιασμό, συντονισμό και σκληρή δουλειά καθιερώνονται στη συνείδηση των διεθνών αγορών ως έδρα αξιόλογων και αξιοπρόσεκτων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Από τη στιγμή που κερδίζουμε την προσοχή και την εμπιστοσύνη σπουδαίων ομίλων, οι οποίοι στρέφουν την προσοχή τους στη Βόρεια Ελλάδα, δική μας ευθύνη είναι να μην τους απογοητεύσουμε. Να μην τους “πνίξουμε” στη γραφειοκρατία, να μην βάζουμε εμπόδια που εκτροχιάζουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, να μην τους δείξουμε τον “κακό μας εαυτό”, ο οποίος ουκ ολίγες φορές μας έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Άρα, πρέπει να “αγκαλιάσουμε” τις εμβληματικές επενδύσεις και να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε η Μακεδονία και η Θράκη να προσελκύσουν ακόμη περισσότερες εταιρείες “.

  1. Σε λίγες ημέρες κλείνει η χρονιά που βρίσκει τη ΝΔ στη διακυβέρνηση. Πως κρίνετε αυτό το πρώτο διάστημα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη;

“Αποδοτικό, ρεαλιστικό, τολμηρό και ελπιδοφόρο. Αποδοτικό, γιατί σε σχεδόν πέντε μήνες υπογράφηκαν πολλά και σημαντικά νομοσχέδια τα οποία έπρεπε να αποτελούν νόμο του κράτους δεκαετίες πριν. Ρεαλιστικό, γιατί υλοποιήσαμε άμεσα τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις αποδεικνύοντας ότι είχαμε σχέδιο. Τολμηρό, διότι μέσα από μεταρρυθμίσεις φέραμε στη χώρα συνθήκες σταθερότητας και προόδου και ελπιδοφόρο γιατί χάρη σε όλα τα παραπάνω τα καλύτερα είναι μπροστά μας”.

  1. Tι να περιμένουμε την καινούργια χρονιά για τη Βόρεια Ελλάδα; Υπάρχουν και άλλες μεγάλες ξένες εταιρίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν και ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης γι’ αυτό;

“Θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλά ονόματα γνωστών ομίλων με τους οποίους έχουμε συζητήσει και να σας δώσω πρωτοσέλιδους τίτλους. Ωστόσο, δεν θα το κάνω γιατί ποτέ δεν μου άρεσαν οι μεγάλες κουβέντες. Κάθε φορά που θα επισημοποιείται ένα επενδυτικό ενδιαφέρον, τότε θα δημοσιοποιείται. Για να γυρίσει ο τροχός χρειάζεται υπομονή, πολλή δουλειά, προσήλωση στο στόχο και να έχουμε όλοι μας χαμηλά το κεφάλι. Οι εντυπωσιασμοί δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα και δεν προσφέρουν τίποτα στους συμπατριώτες μας που αγωνιούν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας”.

  1. Πολλοί ισχυρίζονται ότι στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση μάλλον αιφνιδιάστηκε και δεν ήταν έτοιμη να το αντιμετωπίσει. Το σχόλιό σας;

“Το προσφυγικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες από την πλευρά της Κυβέρνησης να βελτιωθεί η κατάσταση μέσα από έναν σοβαρό και συστηματικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των σύνθετων πτυχών του όλου ζητήματος”.

  1. Πως κρίνετε την συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης και ειδικότερα του αρμόδιου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα ζητήματα της ασφάλειας; Φοβάστε ότι η ένταση που πάει να δημιουργηθεί με τις ομάδες που υποστηρίζουν τις καταλήψεις μπορεί να ξεφύγει;

“Πάγια αρχή μου είναι να μην κρίνω συναδέλφους. Από εκεί και πέρα, είναι πολύ σημαντικό η εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες κάθε γειτονιάς. Δεν νοείται να υπάρχουν άβατα, δεν νοείται οι μπαχαλάκηδες να δρουν ανεξέλεγκτα σκορπώντας το φόβο και τον τρόμο, ούτε φυσικά να υπάρχουν μέσα σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και των άλλων πόλεων χώροι παρανομίας και ορμητήρια παραβατικότητας”.

  1. Πως κρίνετε την απόφαση του ΚΑΣ για το μετρό; Και τι λέτε για τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί σε ομάδες πολιτών;

“Η απόφαση του ΚΑΣ, η οποία ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία 13 υπέρ και μόλις 2 κατά, “λύνει” τα χέρια της Αττικό Μετρό να παρουσιάσει εντός διμήνου τη μελέτη για το πώς θα γίνει η απόσπαση των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου και η επανατοποθέτησή τους, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Εκείνο που κρατώ είναι ότι το έργο μπαίνει στις ράγες της υλοποίησης και ο στόχος που βάλαμε το Μετρό να παραδοθεί τον Απρίλιο του 2023 είναι πλέον ορατός. Το μόνο που ζητώ από όλους είναι να δούμε το συμφέρον της πόλης και να πάψουμε να χωριζόμαστε σε μετρομάχους και μετρολάτρες. Υπεράνω όλων είναι η Θεσσαλονίκη”.

 

Προηγούμενο άρθροΈγκριση του υπ’ αρ. 14/2019 πρακτικών της τριμελούς επιτροπής διενέργειας και αξιολόγησης και κατακύρωση του αποτελέσματος της με αρ. αριθ. 6597/31-10-2019 (ΑΔΑΜ: 19PROC005794187 2019-11-04) διακήρυξης ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού κάτω των ορίων για την επιλογή αναδόχου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας με δικαίωμα συμμετοχής κατά αποκλειστικότητα σε ΚΟΙΣΠΕ του άρθρου 12 του ν.2719/99 δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 20 του ν.4412/2016 (Α.Π.: 8164/27-12-2019).
Επόμενο άρθροΆρθρο Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θ. Καράογλου στην εφημερίδα “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ” (31-12-2019) «Τα καλύτερα είναι μπροστά μας»