ΑΡΘΡΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ) κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ “VORIA.GR“
(17-09-2019)
«Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ»
Έχοντας ολοκληρωθεί η εβδομάδα της 84ης ΔΕΘ και ακούγοντας τον πρωθυπουργό, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλύουν από τη Θεσσαλονίκη τους βασικούς άξονες των πολιτικών τους θέσεων, έχουμε μια αποκρυσταλλωμένη εικόνα για τα μελλούμενα.
Θα ξεκινήσω από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής “έκλεισε” χρονικά το πολιτικό σκέλος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Από όσα υποστήριξε στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου και από τις απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, κατέληξα στο συμπέρασμα πως στην περίπτωσή του ισχύει το “φύσιν φυγείν αδύνατον”.
Δεν έδειξε καμία διάθεση αυτοκριτικής, ούτε έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών του Μαΐου και των εθνικών εκλογών του Ιουλίου. Επέμεινε στη στρατηγική του διχασμού, επιβεβαίωσε πως παραμένει μια αστείρευτη πηγή… λαϊκισμού και απέδειξε ότι εξακολουθεί να ζει σε μια εικονική πολιτική πραγματικότητα, κάτι σαν το περίφημο “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”…
Απέναντι στην καιροσκοπική προσέγγιση των πραγμάτων που εξακολουθεί να επιδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε τη φετινή ΔΕΘ (προ)καλώντας την κοινωνία να πάρει τα ηνία του τόπου στα χέρια της. Δεν έταξε, αλλά έδωσε κίνητρο σε ένα ολόκληρο Έθνος να οραματιστεί το μέλλον της ζωής του. Η παρουσία του απέπνεε σιγουριά και αισιοδοξία, που έδειχνε ότι η νέα Κυβέρνηση πορεύεται βάσει σχεδίου που υλοποιεί με σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη όταν παρουσίασε αναλυτικά τον οδικό χάρτη για την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης.
Για την ανάπλαση της ΔΕΘ δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ώστε στις αρχές του 2020 να προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και να ξεκινήσει άμεσα το έργο.
Υψηλής αναπτυξιακής δυναμικότητας είναι και η παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου (στην περιοχή Τσαΐρια της Περαίας) στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για να φιλοξενήσει το πάρκο καινοτομίας “Thess INTEC”, το οποίο θα προσελκύσει στη Θεσσαλονίκη επενδύσεις οι οποίες βασίζονται στην οικονομία της γνώσης. Η ρήτρα των δυο χρόνων που έβαλε ο πρωθυπουργός για την υλοποίηση του έργου, είναι η απόδειξη οτι ως Κυβέρνηση επενδύουμε στην ουσία της πράξης και όχι στα μικροπολιτικά οφέλη των εντυπώσεων.
Στο ίδιο πνεύμα δημιουργικής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εντάσσεται και η καθιέρωση Ελεύθερης Ζώνης αποκλειστικά για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, σε έκταση 670 στρεμμάτων, εντός του πρώην στρατοπέδου “Γκόνου”.
Οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν σε αυτήν θα απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ, ενώ σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και η οργάνωση της βιομηχανικής ζώνης στο Καλοχώρι.
Εξίσου σημαντική, ιδίως για τη δυτική πλευρά της πόλης, ήταν και η ανακοίνωση ότι στα κτίρια του στρατοπέδου “Παύλου Μελά”, στον ομώνυμο Δήμο, θα δημιουργηθούν τρία ξεχωριστά μουσεία. Το πρώτο με ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό, το δεύτερο για την Εθνική Αντίσταση και το τρίτο για τον προσφυγικό Ελληνισμό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση η δυτική Θεσσαλονίκη αποκτά έναν τουριστικό και πολιτιστικό πόλο.
Άφησα για το τέλος τα έργα υποδομής στα οποία αναφέρθηκε διεξοδικά ο Πρωθυπουργός. Θα ξεκινήσω με την αναβάθμιση της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης όπου θα κατασκευαστεί υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος. Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν το 2020 και θα ακολουθήσει η προκήρυξη του έργου.
Για το πολύπαθο Μετρό, το έργο θα λειτουργήσει ενιαίο και στο σύνολό του τον Απρίλιο του 2023. Η επιστολή της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, με ημερομηνία 09 Αυγούστου 2019, καθιστά απολύτως σαφές πως οι εργασίες έχουν εκτροχιαστεί με ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης της Αττικό Μετρό και οτι οι υποσχέσεις περί λειτουργίας του Μετρό το 2020 ήταν ανεδαφικές. Ξαναβάζοντας το έργο σε τροχιά υλοποίησης, σε απόλυτη συνεννόηση με τους φορείς της πόλης, επιστρέφουμε στην αρχική λύση για τον σταθμό “Βενιζέλου” με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει και Μετρό και να έχει αρχαία.
Τέλος, για τον ΟΑΣΘ, μέσα σε ενάμιση μήνα θέσαμε σε κυκλοφορία 102 επιπλέον λεωφορεία, βελτιώνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις των συμπολιτών μας, ενώ άμεσα άλλα 150 με 200 λεωφορεία θα καλύψουν τις ανάγκες της μητροπολιτικής ζώνης της Θεσσαλονίκης, έχοντας προηγουμένως υπογραφεί σύμβαση με τα ΚΤΕΛ προκειμένου να αναλάβουν τις περιαστικές και υπεραστικές διαδρομές, παρέχοντας γρήγορη, αξιοπρεπή και ασφαλή μετακίνηση στους Θεσσαλονικείς.
Οι παρεμβάσεις που παραθέτω στις παραπάνω παραγράφους είναι οι αποδείξεις ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει να αναγεννήσει τη Θεσσαλονίκη με πράξεις. Να την καταστήσει σημείο αναφοράς και επίκεντρο θετικών εξελίξεων.
Για να μπορέσουμε, όμως, να πετύχουμε το στόχο της προόδου οφείλουμε ως κοινωνία να μην παρασυρόμαστε από τις ρητορικές του διχασμού. Να απορρίψουμε όσους μετατρέπουν τα σημαντικά ζητήματα της πόλης σε όχημα αυτοπροβολής, θέτοντας συνεχώς εμπόδια στην υλοποίηση έργων που αν είχαν δρομολογηθεί εγκαίρως θα είχαν αλλάξει ριζικά την εικόνα της Θεσσαλονίκης.
Απέναντι σε εκείνους που λειτουργούν αποτρεπτικά στην ανάπτυξη της πόλης, βρίσκοντας μονίμως προβλήματα στις λύσεις και όχι λύσεις στα προβλήματα, η πειστική μας απάντηση πρέπει να είναι η απόλυτη συστράτευση.
Το στείρο “ναι μεν, αλλά…” που ακούω να τίθεται επίμονα ως επιχείρημα από όσους αντιδρούν στην κατασκευή ενός δρόμου ή από εκείνους που μαζεύουν (εκ νέου) υπογραφές για να εμποδίσουν την εξέλιξη των εργασιών στον σταθμό του Μετρό στη Βενιζέλου, δεν απαντά στο θεμελιώδες ερώτημα “ποιά Θεσσαλονίκη θέλουμε”. Το μόνο που κάνει είναι να εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι κρατά την πόλη όμηρο του χθες και της μιζέριας.
Αυτήν τη φορά, λοιπόν, ας μη χωριστούμε σε στρατόπεδα. Η εξέλιξη δεν μπορεί να περιμένει. Διότι, όπως απέδειξε η ιστορία μόνο με σύμπνοια, ρεαλισμό και κοινό βηματισμό μπορούμε να κάνουμε άλματα προς τα εμπρός. Η Θεσσαλονίκη πρέπει και μπορεί να γίνει μια “νέα” πόλη, στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε.
Θεόδωρος Γ. Καράογλου
Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)
Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.