Άρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» (07-09-2019) «Καινοτομία, τεχνολογία και ανάπτυξη το τρίπτυχο της επιτυχίας»

ypes press002
ypes press002

ΑΡΘΡΟ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  «ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

(07-09-2019)

 

«ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ»

 

Στη Βόρεια Ελλάδα, όπως την οραματιζόμαστε και της αξίζει, η καινοτομία, η τεχνολογία, η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια αποτελούν τους τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομήσουμε την τοπική ανάπτυξη.

Αναφέρομαι στην ανάπτυξη  που θα είναι απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις του χθες. Στην ανάπτυξη η οποία θα επιτρέψει στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Μακεδονίας και της Θράκης να γίνουν πρωταγωνίστριες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως επίκεντρο προώθησης της επιχειρηματικότητας, σύναψης εμπορικών συμφωνιών και προβολής της οικονομικής ταυτότητας μιας Ελλάδας που αλλάζει, παράγει και εξελίσσεται σε θύλακα καινοτόμων ιδεών.

Τα μέσα για να πετύχουμε τον παραπάνω στόχο τα διαθέτουμε (Ζώνη Καινοτομίας, ΔΕΘ-HELEXPO, Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων εντός του Διοικητηρίου). Τα αξιοποίησα στο μέγιστο βαθμό ως ΥΜΑΘ τη διετία 2012-2014, το ίδιο σκοπεύω να πράξω και πάλι. Διότι στη Μακεδονία και τη Θράκη δεν αξίζουν και δεν χωρούν άλλες χαμένες ευκαιρίες.

Κάνω αυτήν την επισήμανση διότι στην οικονομία τα πάντα είναι κύκλος. Ως εκ τούτου, ισχυρό επιχειρείν σημαίνει ισχυρή οικονομία. Και ισχυρή οικονομία σημαίνει εξαγωγές και επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε ενίσχυση της ρευστότητας και φυσικά σε νέες ευκαιρίες εργασίας.

Δυστυχώς, στην πατρίδα μας τα προηγούμενα χρόνια είχαμε την ατυχή… έμπνευση να δαιμονοποιήσουμε το επιχειρείν, να στραγγαλίσουμε τον ιδιωτικό τομέα και να αναδιανέμουμε δανεικά. Πάψαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως χώρα, ξεχνώντας τις πολλές και μεγάλες δυνατότητές που έχουμε ως Έθνος.

Πλέον, αυτά ανήκουν στο χθες. Από τη βραδιά των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου μέχρι και σήμερα, ημέρα με την ημέρα, πετυχαίνουμε πολλές σημαντικές νίκες στα δημοσιονομικά, στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις, προσπαθώντας να θεμελιώσουμε ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Τώρα, λοιπόν, που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα ότι διαμορφώνεται μια ευνοϊκή συγκυρία για την εθνική μας οικονομία, καλούμαστε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυναμική αναμορφώνοντας κάθε πτυχή της οικονομικής δομής του κράτους μας. Χρειάζονται τομές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δώσουν στη νέα γενιά την ευκαιρία να “αναπνεύσει” αέρα δημιουργίας ώστε να καθορίσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Κατά την προσωπική μου άποψη η νεα(νική) επιχειρηματικότητα είναι εκείνη που μπορεί να ξεκλειδώσει την πόρτα της ανάπτυξης, μέσα από ανάληψη και στήριξη πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν την καινοτομία, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα.

Το μόνο που χρειάζεται είναι οι νέοι μας, με όχημα την όρεξη και τις αδιαμφισβήτητες γνώσεις που διαθέτουν, να πάρουν τη μοίρα της Ελλάδας στα χέρια τους ώστε να  δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες. Να διοχετεύσουν, δηλαδή, τις ιδέες, τη δημιουργικότητα και τις ικανότητές τους στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλουμε για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Το μόνο που χρειάζεται είναι η σπίθα που θα ανάψει ξανά τη φλόγα της δημιουργίας στις ψυχές των νέων ανθρώπων. Εκείνων που είναι πραγματικά πρωτοπόροι επειδή παίρνουν πρωτοβουλίες όταν οι άλλοι απογοητεύονται ή φοβούνται. Εκείνων που παίρνουν την τύχη στα χέρια τους, βγαίνουν στο προσκήνιο και πολεμούν τη μιζέρια δημιουργώντας λαμπρές επιχειρήσεις σε τομείς όπως το διαδίκτυο, η μεταποίηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις νέες επιχειρήσεις. Εκείνων που είναι πρωτοπόροι επειδή παραμένουν όρθιοι όταν οι άλλοι λυγίζουν.

Η Ελλάδα του 2019 χρειάζεται την επιμονή, την πίστη, την ορμή και τον καλώς εννοούμενο “τσαμπουκά” των νέων ανθρώπων. Έχει ανάγκη να την καθοδηγήσουν όσοι πιστεύουν στον εαυτό τους και είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχες μέχρι το τέλος και να τις κερδίσουν. Δική μας ευθύνη, ως Πολιτεία, είναι να τους δώσουμε χρόνο και χώρο να “παντρέψουν” τις φιλοδοξίες, τις γνώσεις και το ταλέντο τους με το μέλλον αυτής της χώρας.

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)

Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.

Προηγούμενο άρθρο09-09-2019 Ο Θ. Καράογλου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και την εκπομπή “GPS”
Επόμενο άρθροΆρθρο Θ. Καράογλου στο ειδικό ένθετο της εφημερίδας «ΝΑΥΤΕΜΠΡΙΚΗ» για την 84η ΔΕΘ (07-09-2019) «Η Μακεδονία και η Θράκη έχουν αναπτυξιακό μέλλον»