Στη Συνάντηση Πολιτισμού Νοτιοανατολικής Ευρώπης η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου «Μια νέα εποχή ειρηνικής συμβίωσης και συνεννόησης των βαλκανικών χωρών έχει ήδη ξεκινήσει»

ypes press002
ypes press002

Τις προοπτικές που διανοίγονται από την αναβάθμιση των διαβαλκανικών σχέσεων  στους άξονες του πολιτισμού, της ενέργειας, των δικτύων μεταφοράς και του τουρισμού τόνισε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, κατά το χαιρετισμό της στη Συνάντηση Πολιτισμού χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνης Ζορμπά.

Η «Συνάντηση Πολιτισμού», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 8-9 Μαΐου με τη συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών, καθώς και εκπροσώπων Πολιτιστικών Οργανισμών και Μουσείων του Μαυροβουνίου, της Σερβίας, της Αλβανίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας έχει στόχο την υπογραφή κοινής Διακήρυξης αναφορικά με τη σπουδαιότητα της ενδυνάμωσης των πολιτισμικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών αλλά και τη σύσταση «Επιτροπής Πολιτιστικών Οργανισμών και Μουσείων», στην οποία θα συμμετέχουν οι Διευθυντές των συμβαλλόμενων μερών με ανοιχτή την προοπτική συμμετοχής και εκπροσώπων άλλων χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών που οδήγησε σε πολλά συμπεράσματα και φιλόδοξα σχέδια για την ενδυνάμωση  των πολιτισμικών σχέσεων και συνεργασίας.

Κατά το χαιρετισμό της η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) σημείωσε: «Τα Βαλκάνια απολαμβάνουν μια ιστορική συγκυρία στην μακρόχρονη πορεία τους. Μια νέα εποχή ειρηνικής συμβίωσης και συνεννόησης των χωρών έχει ήδη ξεκινήσει και αποτυπώνεται σε διακρατικές συμφωνίες, όπως την πρόσφατη Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Β. Μακεδονία. Αποτυπώνεται σε συνεργασίες στους άξονες της ενέργειας, των δικτύων μεταφοράς, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών αλλά και σε ένα πλήθος άλλων συνεργιών, στοιχεία που είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε και στο πρώτο Βαλκανικό Φόρουμ που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) στις αρχές του προηγούμενου μήνα στη Θεσσαλονίκη».

«Οι προοπτικές που διανοίγονται από αυτή την αναβάθμιση των διαβαλκανικών σχέσεων είναι όχι μόνο ελπιδοφόρες αλλά και ουσιαστικές, φιλοδοξώντας να μετατρέψουν αυτή τη γωνιά της Ευρώπης σε πρωταγωνιστή των διεθνών εξελίξεων με προφανή οφέλη για κάθε χώρα, κάθε περιοχή, κάθε λαό της Βαλκανικής. Αυτή η Βαλκανική συνεννόηση, ωστόσο, καθίσταται βιώσιμη, όταν εδράζεται σε στέρεες βάσεις κι αυτές οι βάσεις οικοδομούνται μέσα από τις σχέσεις των ανθρώπων, μέσα από τον πολιτισμό», ανέφερε στην ομιλία της η κ. Χατζηγεωργίου χαιρετίζοντας  την πρωτοβουλία της Υπουργού κ. Μυρσίνης Ζορμπά.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη στον ορεινό όγκου του Δερείου πραγματοποίησε η η Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου
Επόμενο άρθροΠεριοδεία σε Φλώρινα και Γρεβενά πραγματοποιεί η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου – Το Πρόγραμμα της Υφυπουργού