Στην ημερίδα με θέμα «Το Νέο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο κτίριο Α2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά και η συλλογική μνήμη της πόλης» στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» του δήμου Παύλου Μελά παραβρέθηκαν σήμερα, 18 Απριλίου 2019, η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.
Την ημερίδα διοργάνωσαν ο δήμος Παύλου Μελά, η ΜΑΘ ΑΕΕ/ΟΤΑ – Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης και η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΜΟΔ Α.Ε., υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, με στόχο να αναδειχτούν και να τεκμηριωθούν επιστημονικά οι κοινωνικές, ιστορικές και τεχνικές πλευρές της ίδρυσης και λειτουργίας ενός Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, αλλά και οι δυνατότητες και προοπτικές που ανοίγονται για να λειτουργήσει το Μουσείο ως μια παρέμβαση υπερτοπικής κλίμακας που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της συλλογικής μνήμης της πόλης.
Κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) ανέφερε ότι «με παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης βρέθηκαν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες τεχνικές και οικοδομικές παρεμβάσεις στα 83 ακίνητα που ορίστηκαν ως αντιστάθμισμα από τον δήμο Παύλου Μελά προς το ΤΕΘΑ με βάση τη συμφωνία. Μια διαδικασία αποκατάστασης που έχει ήδη ολοκληρωθεί και το μόνο πλέον που εκκρεμεί είναι η οριστική συμβολαιογραφική μεταβίβαση των ακινήτων από τον Δήμο στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας».
«Στόχος αυτών των ενεργειών αποτέλεσε η πλήρης ωρίμανση, των κτιριακών μελετών και αδειών, του κτίσματος Α2, του χώρου όπου θα στεγαστεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, και φυσικά η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησής τους. Μαζί και παράλληλα με τις κτιριακές μελέτες και αδειοδοτήσεις, ολοκληρώθηκαν και οι μουσειολογικές, με σκοπό την επιστημονική και ιστορική τεκμηρίωση του υλικού που θα προβάλλεται στο Μουσείο. Με βάση αυτή την εξέλιξη αναμένουμε την άμεση έναρξη των εργασιών αυτών. Αλλά και στο επίπεδο των προπαρασκευαστικών μελετών του κτίσματος Α3 και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού συντελούνται σημαντικά βήματα», επισήμανε η κ. Χατζηγεωργίου και συμπλήρωσε ότι «και στον άξονα της Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και απόδοσης του Πάρκου σε κοινή χρήση, έχει επίσης ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου ανάπλασης του υπαίθριου χώρου και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του, πριν μάλιστα από την οριστική έγκριση του ειδικού χωρικού σχεδίου».
«Συνεπώς και για το έργο της ανάπλασης αναμένουμε την άμεση εκκίνηση των εργασιών», τόνισε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης).
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, ανέφερε ότι «το 2018 εντάχθηκε στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η χρηματοδότηση των μελετών για τα κτίρια Α2 και Α3 με το ποσό των 420.000 ευρώ, ενώ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ εντάχθηκε η χρηματοδότηση με 2,2 εκατ. ευρώ της αναστήλωσης και δημιουργικής επανάχρησης του κτιρίου Α2, ενώ το Υπουργείο συνεισφέρει στο έργο μέσω ειδικής ομάδας στελεχών της ΜΟΔ για την τεχνική και συμβουλευτική στήριξη του Δήμου Παύλου Μελά και τη σύμπραξη συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μείζονος Θεσσαλονίκης».
«Στόχος της συζήτησης για αυτό τον ιστορικό τόπο, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, είναι «πώς θα δημιουργήσουμε, παράλληλα με ένα κτίριο που θα συγκεντρώνει τις υπηρεσίες του Δήμου, έναν ζωντανό και δημιουργικό πολυχώρο μνήμης, ένα Μουσείο Εθνικής Αντίστασης με αναφορά σε όλο τον βορειοελλαδικό χώρο, που θα ενσωματώνει τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις, θα αποτελέσει πόλο έρευνας & τεκμηρίωσης για την ιστορία της περιοχής, εργαστήρι αναζήτησης και καλλιέργειας της συλλογικής μνήμης της ευρύτερης Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας».