Η υφυπουργός Εσωτερικών Ελευθερία Χατζηγεωργίου κήρυξε την έναρξη του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

ypes press002
ypes press002

“Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι ένα γεγονός που εμπλουτίζει δημιουργικά την ταυτότητα της πόλης μας και ενισχύει την εικόνα της διεθνώς, ως σταυροδρόμι πολιτισμού και ως τόπο διαπολιτισμικής συνάντησης και κοινωνικής ώσμωσης”, τόνισε η Υφυπουργός Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου κηρύσσοντας, σήμερα το βράδυ από το κινηματοθέατρο «Ολύμπιον», την έναρξη του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε πως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έχουν πλέον “δεθεί άρρηκτα με τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης” και πως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της πόλης ενώ ειδικά για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, επισήμανε πως λειτουργεί ως ένα ανοιχτό παράθυρο στο κόσμο μέσα από το οποίο μπορούμε να δούμε “εικόνες, πρόσωπα και γεγονότα”. “Διαφορετικοί άνθρωποι, δημιουργοί, από όλες τις χώρες, έρχονται στην Θεσσαλονίκη και συνθέτουν ένα πανόραμα κινηματογραφικής έμπνευσης και προσφοράς, το οποίο συνδυάζει και συμπυκνώνει, την ελεύθερη έκφραση μέσα από διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις της ανθρώπινης καθημερινότητας και ιστορίας” τόνισε η κα Χατζηγεωργίου και μίλησε για την μοναδική μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ. Όπως είπε, το ντοκιμαντέρ, ως κινηματογράφος τεκμηρίωσης, μπορεί “να αποτυπώνει την πραγματικότητα και να συμβάλει στην κατανόηση της αλήθειας, ενός κόσμου σε κίνηση, που διαρκώς αλλάζει. Να καταγράφει ιδέες, συμπεριφορές, κουλτούρες και φυσικά γεγονότα και καταστάσεις, αλλά και να γονιμοποιεί την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, να ανοίγει τη σκέψη, να την ξεκλειδώνει, με νέους προβληματισμούς για αυτά που συμβαίνουν και για αυτά που έρχονται”.

Επίσης αναφέρθηκε και στην οικονομική διάσταση της Φεστιβάλ, κάνοντας λόγο για σημαντική οικονομική συνεισφορά μέσω της “Αγοράς Ντοκιμαντέρ” και επισήμανε το γεγονός ότι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει αναγνωριστεί  διεθνώς καθώς “πλέον αποτελεί επίσημο συνεργάτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην ανάδειξη των υποψηφιοτήτων για το βραβείο Όσκαρ ντοκιμαντέρ”.

Τέλος κηρύσσοντας την έναρξη του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ευχήθηκε το Φεστιβάλ να συνεχίσει την δυναμική και επιτυχημένη πορεία του. Όπως είπε “εύχομαι κάθε χρόνο όπως και φέτος, η διοργάνωση να μας ταξιδεύει σε νέα μονοπάτια ελεύθερης έκφρασης, δημιουργίας, προβληματισμού, έμπνευσης αλλά και γόνιμης σκέψης”.

 

  • Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού που απηύθυνε η Υφυπουργός Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:

«Αξιότιμε Δήμαρχε, Αξιότιμε Περιφερειάρχη, Κύριες και κύριοι, με χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας, για να κηρύξω την έναρξη του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.  Σε αυτό το δεκαήμερο κινηματογραφικής έκφρασης και δημιουργίας, θα αποτυπωθεί για ακόμη μια χρονιά, ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη μας. Ένα γεγονός που εμπλουτίζει δημιουργικά την ταυτότητα της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης, και ενισχύει την εικόνα της διεθνώς, ως σταυροδρόμι πολιτισμού και ως τόπο διαπολιτισμικής συνάντησης και κοινωνικής ώσμωσης.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και φυσικά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έχουν πλέον δεθεί άρρηκτα με τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα της πόλης μας. Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, που κάθε χρόνο το αναμένουμε και το υποδεχόμαστε ως μία πραγματικότητα, που έχει βρει εδώ στη Θεσσαλονίκη, την ύπαρξη και τον εαυτό του. Ειδικά για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια παρουσίας και δημιουργίας, ως κινηματογράφος τεκμηρίωσης, μπορούμε να πούμε ότι είναι  ένα ανοιχτό παράθυρο – δίαυλος, μέσα από το οποίο βλέπουμε και αφουγκραζόμαστε εικόνες, πρόσωπα και γεγονότα του κόσμου.

Διαφορετικοί άνθρωποι, δημιουργοί, από όλες τις χώρες, έρχονται στην Θεσσαλονίκη και συνθέτουν ένα πανόραμα κινηματογραφικής έμπνευσης και προσφοράς, το οποίο συνδυάζει και συμπυκνώνει, την ελεύθερη έκφραση μέσα από διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις της ανθρώπινης καθημερινότητας και ιστορίας.

Κι αυτή είναι η μαγεία του ντοκιμαντέρ. Να αποτυπώνει την πραγματικότητα και να συμβάλει στην κατανόηση της αλήθειας, ενός κόσμου σε κίνηση, που διαρκώς αλλάζει. Να καταγράφει ιδέες, συμπεριφορές, κουλτούρες και φυσικά γεγονότα και καταστάσεις, αλλά και να γονιμοποιεί την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, να ανοίγει τη σκέψη, να την ξεκλειδώνει, με νέους προβληματισμούς  για αυτά που συμβαίνουν και για αυτά που έρχονται. Η φετινή διοργάνωση με 178 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 49 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 81 είναι ελληνικές παραγωγές, δείχνει με πολύ εύγλωττο τρόπο, το εύρος και τη δυναμική του Φεστιβάλ. το οποίο αξίζει να επισημάνουμε ότι πλέον δεν περιορίζεται μόνο στις αίθουσες του ιστορικού κέντρου της πόλης, αλλά προβάλλεται και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Ανάλογα και η φετινή θεματολογία του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει μία ευρύτητα από ζητήματα αιχμής, όπως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ιστορία, η Πολιτική διαπλοκή,  το Περιβάλλον, η Διατροφή αλλά και το θέμα της Μνήμης με αφηγήσεις από όλο τον κόσμο, η Παιδική Ηλικία και η Ενηλικίωση σε ένα κόσμο μαγικό και συνάμα τόσο τρομακτικά σκληρό. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην οικονομική συνεισφορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που κάθε χρόνο αφήνει ένα ισχυρό πλεόνασμα μέσα από την «Αγορά Ντοκιμαντέρ» καθώς προσελκύει επαγγελματίες του σινεμά από όλο τον κόσμο. Να σημειώσουμε εδώ και το γεγονός ότι το Φεστιβάλ πλέον αποτελεί επίσημο συνεργάτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην ανάδειξη των υποψηφιοτήτων για το βραβείο Όσκαρ ντοκιμαντέρ.

Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν, κηρύσσω την έναρξη του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και εύχομαι κάθε χρόνο όπως και φέτος, η διοργάνωση να μας ταξιδεύει σε νέα μονοπάτια ελεύθερης έκφρασης, δημιουργίας, προβληματισμού, έμπνευσης αλλά και γόνιμης σκέψης».

 

Προηγούμενο άρθροΣυλλυπητήρια της υφυπουργού Εσωτερικών για την απώλεια 45χρονου πυροσβέστη εν ώρα καθήκοντος
Επόμενο άρθροΣύσκεψη στο ΥΜΑΘ με στελέχη των οργανισμών ΕΦΚΑ, ΣΕΠΕ, ΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ, με επίκεντρο την καθημερινότητα των πολιτών