Τίτλος: Ο δημόσιος διάλογος θα εμπλουτίσει και θα αναβαθμίσει το σχέδιο Ανάπλασης της ΔΕΘ
Η ΔΕΘ αποτελεί έναν διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό ταυτισμένο με την ιστορία, την οικονομία και την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, αλλά και μια έκταση που καταλαμβάνει 180 στρέμματα στον κεντρικό ιστό της πόλης, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Η έναρξη της διαβούλευσης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για το Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών αποτελεί μια καθοριστική παράμετρο και μια κορυφαία πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης της ΔΕΘ ως ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου και συγχρόνως ως ενός μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης που θα αποδοθεί στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.
Ο στόχος είναι διττός. Αφενός να δρομολογηθεί μια παρέμβαση μητροπολιτικού επιπέδου, που θα αναδείξει το αναπτυξιακό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και θα αποδώσει στους κατοίκους έναν χώρο πρασίνου, και αφετέρου να αποτελέσει μια κοινή απόφαση της πόλης, των αρμόδιων φορέων και των κατοίκων.
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου είναι προσβάσιμη στους πολίτες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΔΕΘ-Helexpo και έχει αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια, Δήμο, επιχειρηματικούς φορείς κ.λπ.), προκειμένου να διεξαχθεί μια συζήτηση ουσίας, να εκφραστούν οι οποιεσδήποτε ενστάσεις και να υπάρξει μια κοινή απόφαση σε επίπεδο πόλης, που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Γιατί η πόλη και οι κάτοικοί της έχουν ανάγκη από την Ανάπλαση της ΔΕΘ, ένα έργο πνοής που θα αποτελέσει ένα νέο αναπτυξιακό τοπόσημο και θα συμβάλει στην πολιτιστική της αναγέννηση και στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Θεσσαλονίκης, έναν στόχο που έχει θέσει και υλοποιεί η κυβέρνηση. Στην αναπτυξιακή κατεύθυνση της πόλης και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων αποσκοπούν και άλλα έργα που προχωρούν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Μετρό, η εσωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, οι αποδόσεις των στρατοπέδων, τα έργα στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο.
Η Ανάπλαση της ΔΕΘ, ένα αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και πολεοδομικό έργο ζωτικής σημασίας, περιλαμβάνει τη διαμόρφωση διακριτών ζωνών, όπου αναπτύσσονται επιμέρους κατηγορίες χρήσεων γης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο και ένας ανοιχτός στους πολίτες χώρος αναψυχής και πρασίνου, καθώς και να διευρυνθούν οι άξονες οπτικής σύνδεσης, όπως «θαλάσσιο μέτωπο – πλατεία ΧΑΝΘ – πανεπιστήμιο – Σέιχ Σου» και «Ροτόντα – Πλατεία Συντριβανίου».
Η διαδικασία διαβούλευσης και ο δημόσιος διάλογος είναι απαραίτητες διαδικασίες που θα εμπλουτίσουν και θα αναβαθμίσουν το σχέδιο της Ανάπλασης, αρκεί να γίνει μια συζήτηση ουσιαστική και ειλικρινής, ώστε το 2026 να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια ιστορίας της με μια καινούργια ΔΕΘ.