«Όσοι νοσταλγούν το ΥΜΑΘ ως πολιτικό μαγαζί θα μείνουν με τις αναμνήσεις»

ypes press002
ypes press002

«Όσοι νοσταλγούν το ΥΜΑΘ ως πολιτικό μαγαζί θα μείνουν με τις αναμνήσεις»

 

Δημοσιεύματα περί δήθεν κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος από το ΥΜΑΘ προσπαθούν ματαίως να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να μειώσουν τη σημασία του πρώτου ανοιχτού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης.

Προφανώς δεν είναι λίγοι όσοι είχαν συνηθίσει εδώ και δεκαετίες  στις απευθείας χρηματοδοτήσεις σε ημέτερους και τώρα αντιδρούν. «Εμείς, βάλαμε  τέλος στις απευθείας χρηματοδοτήσεις μόνο για τους ψηφοφόρους των Υπουργών. Διασφαλίζουμε τη διαφάνεια στο ΥΜΑΘ. Διασφαλίσαμε ισότιμη πρόσβαση και αξιοκρατία στην αξιολόγηση. Όσοι και όσες νοσταλγούν το ΥΜΑΘ ως πολιτικό μαγαζί, θα μείνουν με τις αναμνήσεις».

Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές του Νοεμβρίου 2018, η Υφυπουργός Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, είχε επισκεφθεί την Α’ Προβλήτα στο Λιμάνι μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Εκεί, είχαν ανακοινώσει την απόφασή τους, να χρηματοδοτήσουν δράσεις νεολαίας, με έναν προϋπολογισμό της τάξης των 210.000 ευρώ, βάζοντας σε προτεραιότητα τη νέα γενιά και υλοποιώντας τους στόχους της Ευρωπαϊκής και Εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), ακολουθήθηκε, η διαδικασία της δημοσίευσης ανοικτής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλους τους δυνητικά δικαιούχους, φορείς, μέλη του μητρώου Νέας Γενιάς, στο σύνολο της χωρικής έκτασης της Μακεδονίας και της Θράκης.

Το πρόγραμμα βγήκε με δημόσια ανοικτή σε όλες και όλους προκήρυξη (11/12/2018), για να διασφαλιστεί η διαφάνεια.

Υπογραμμίζεται ότι, τα χρήματα της επιχορήγησης δεν αφορούν την επιχορήγηση του ίδιου του φορέα που επιλέχθηκε αλλά της δράσης που πρότεινε ότι θα υλοποιήσει. Επιχορηγούνται οι πραγματικές δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί για την υλοποίηση της δράσης με την προσκόμιση των αντιστοίχων δικαιολογητικών από τον φορέα υλοποίησης.

Τριμελής  Επιτροπή Αξιολόγησης που απαρτίστηκε από υπηρεσιακούς υπαλλήλους του Υπουργείου, συνέλεξε τις υποβληθείσες προτάσεις και αφού ολοκλήρωσε τον έλεγχο της πληρότητας των φακέλων, τις αξιολόγησε με τέσσερα αντικειμενικά και πλήρως διαφανή κριτήρια. Την συνάφεια της προτεινόμενης δράσης με το υποέργο, τους σκοπούς και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του, τη συνάφεια σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής https://ec.europa.eu/youth/policy/youth-strategy_en και Εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία (www.neagenia.gr/neolaia17-27), την τεκμηρίωση  των  επιπτώσεων της προτεινόμενης δράσης στους νέους και τέλος την εμπειρία υλοποίησης αντίστοιχων δράσεων από τον αιτούντα φορέα.

Από τις συνολικά 64 αιτήσεις που κατατέθηκαν από διαφόρους φορείς, επιλέχθηκαν 43 προτάσεις (30/1/2019). Από αυτές οι 35 προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία, 7 από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και 1 από την Δυτική Μακεδονία.

Μεταξύ των φορέων είναι ο «Φάρος του Κόσμου» , το σωματείο Αποκατάστασης και ειδικής αγωγής ΑμεΑ «ο ΣΩΤΗΡ» , ο σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με διαταραχές όρασης και αναπηρίες «ΣΥΖΩΗ» ο σύλλογος συνδρόμου DOWN Ελλάδος, ο σύλλογος Erasmus του ΑΠΘ, όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης, Περπατώ Ροδόπης, κ.α.

«Όποιος θεωρεί τη στήριξη αυτών των δράσεων ψηφοθηρία ενώ τόσα χρόνια δεν είχε μιλήσει για κατασπατάληση χρήματος και εξουσίας από το ΥΜΑΘ, τον αφήνουμε στην κρίση του κόσμου. Το ΥΜΑΘ έχει πλέον αρμοδιότητες ηγείται της προσπάθειας της Βαλκανικής συν ανάπτυξης και έχει προτεραιότητες. Την ανάπτυξη, τη νέα γενιά και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

 

Προηγούμενο άρθροΔΤ-ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟΝ REAL FM Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΔΤ- Απάντηση της ΥΜΑΘ σε Δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης