ΔΤ- Τοποθέτηση της Υφυπουργού Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου στη Βουλή για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ypes press002
ypes press002

Ομιλία της Υφυπουργού Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου στη Βουλή

«Ζητάμε από όλους τους βουλευτές , να επιλέξουν το δύσκολο δρόμο της ευθύνης και του μέλλοντος. Να μην επιλέξουν τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού» επεσήμανε στην τοποθέτησή της στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η Υφυπουργός Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στις επιθέσεις των τελευταίων ημερών σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επικηρύξεις βουλευτών, τάγματα εφόδου στο κοινοβούλιο και φτάσαμε σε εμπρησμό στο σπίτι της Θεοδώρας Τζάκρη. Η Αριστερά και τα στελέχη της είναι συνηθισμένα σε ακροδεξιούς τραμπουκισμούς. Δε φοβόμαστε…Σήμερα, που έσπασε το αυγό του φιδιού, οφείλουμε να καταδικάσουμε στην πράξη, να απομονώσουμε κάθε ακραία κάθε φασιστική φωνή. Έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία»  είπε η κα. Νοτοπούλου.

Αναφέρθηκε στην αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ότι ακολουθεί τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και του ψέματος, διακυβεύοντας για μικροπολιτικούς λόγους, το εθνικό συμφέρον τόσο αναφορικά με τη Συμφωνία όσο και με την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια.

«Θέλετε να θυμηθούμε κύριοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τη στάση του κόμματός σας στις αρχές του 2018 απέναντι στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών;  Τι μεσολάβησε άραγε και άλλαξε η ρότα της Νέας Δημοκρατίας;

Έπαιξε άραγε το ρόλο της η στάση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που εμφανίζεται σήμερα ως νεομακεδονομάχος με λαϊκίστικα και ανιστόρητα απαράδεκτα συνθήματα; Αλλάξατε  θέση από την εθνική γραμμή που ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του δικού σας κόμματος Κώστας Καραμανλής χάραξε για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes για καθαρά εσωτερικούς και ψηφοθηρικούς λόγους;  Άγεστε από το νεομακεδονισμό του κ. Τζιτζικώστα και φέρεστε από την ακροδεξιά σας πτέρυγα».

«Η Συμφωνία όχι μόνο δεν παραβιάζει τις εθνικές γραμμές αλλά λαμβάνει μέριμνα για όλες τις ελληνικές ευαισθησίες με κορωνίδα αυτήν της αρχαίας ελληνικής ιστορίας» υπογράμμισε η Υφυπουργός και αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα και τις προοπτικές που ανοίγονται.

«Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται σταθερά. Η Ελλάδα, το 2017, ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της βόρειας γειτονικής χώρας.  Επιπροσθέτως, η Ελλάδα αποτελεί τον νούμερο «1» τουριστικό προορισμό για τους γείτονές μας που προτιμούν τις ακτές της Μακεδονίας, τη  Χαλκιδική και την Πιερία. Με δεδομένο πως οι δομές των δυο οικονομιών είναι διαφορετικές προσφέρονται εξαιρετικές δυνατότητες συνεργειών. Η επικύρωση της Συμφωνίας θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης  από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, για την κατασκευή μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων».

«Με καταλύτη την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, η Μακεδονία στρέφει το βλέμμα από την ενδοχώρα  προς τα Βαλκάνια και, κατ’ επέκταση στην Ευρώπη.  Προχωρούμε άμεσα  σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, σε πρωτοβουλίες για την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας. Το απαξιωμένο ΥΜΑΘ, που όλο για αναβάθμιση λέγατε και όλο απαξίωση του επιφυλάσσατε και είχε καταντήσει μουσείο ,επειδή το χρησιμοποιούσατε σαν πολιτικό σας μαγαζί να μοιράζει χρηματοδοτήσεις χωρίς στόχευση αρκεί συντηρεί το αφήγημα της Βόρειας Ελλάδας εν κινδύνω.

Σήμερα το ΥΜΑΘ ασκεί ενεργητική αναπτυξιακή πολιτική στα Βαλκάνια. Αυτό είναι μία νέα σημαντική αρμοδιότητα. Γιατί το ερώτημα λοιπόν απέναντι σε κάθε πρόκληση  είναι αν  θα λειτουργούμε παρασιτικά ή ως κινητήριες δυνάμεις προόδου» τόνισε η Υφυπουργός.

«Προχωράμε ταχύτατα στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ομίλου εδαφικής Συνεργασίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και φορέα το ΥΜΑΘ ενώ το Μάρτιο υλοποιούμε το Διαβαλκανικό Forum για τις υποδομές και την επιχειρηματικότητα» συμπλήρωσε η κα. Νοτοπούλου.

«Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και στρατηγική θεώρηση. Χρειάζεται να υπερβούμε τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τον πολιτικό συντηρητισμό. Στη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη θα αδράξουμε τη δυνατότητα. Τολμάμε ξανά να  ονειρευτούμε και να σχεδιάσουμε. Εργαζόμαστε σκληρά για το δίκαιο. Για αυτό που μας αξίζει. Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία» τόνισε η Υφυπουργός ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της.

 

Προηγούμενο άρθροΣημεία Συνέντευξης της Υφυπουργού Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ
Επόμενο άρθρο«Η Θεσσαλονίκη είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της Ελλάδας και έχει φωνή και δύναμη»