Ομιλία της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο

ypes press002
ypes press002

«Πρόκληση για το παρόν και όχι για το μέλλον η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης»

 

Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είναι πρόκληση για το παρόν και όχι για το μέλλον τόνισε στην ομιλία της στο 2Ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Η Θεσσαλονίκη έκανε το τόλμημα, αναπτύσσεται και γίνεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια, η Βόρεια Ελλάδα γίνεται πόλος ανάπτυξης και πύλη συνεργασίας» συμπλήρωσε η κα. Νοτοπούλου.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε στην ομιλία της ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ήταν ο πρώτος και ο μόνος πρωθυπουργός, μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που αντιλήφθηκε την δυναμική της Θεσσαλονίκης και έστρεψε σε αυτήν το κυβερνητικό ενδιαφέρον. Σύστησε το γραφείο του πρωθυπουργού που λειτούργησε καταλυτικά στην επίλυση ζητημάτων που ταλάνιζαν τις τοπικές κοινωνίες για δεκαετίες και προτεραιοποιήθηκαν στα Υπουργεία τα ζητήματα της Β.Ελλάδας».

Η Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει ατζέντα τόνισε η κα. Νοτοπούλου και ανέλυσε τους έξι πυλώνες- διαστάσεις που κάνουν την πόλη καλύτερη.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις Υποδομές, τις Μεταφορές και τα Δίκτυα.

Στο ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης που δεν είναι πια ένα πικρό ανέκδοτο για την πόλη αλλά έργο το οποίο ξαναμπήκε στις ράγες υλοποίησης και ολοκληρώνεται. Στον ΟΑΣΘ στον οποίο μπήκε τέλος στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος καθώς και στην ψηφιοποίηση του οργανισμού και του Ηλεκτρονικού εισιτηρίου που έχουν δρομολογηθεί.

Στην ανάπτυξη του αεροδρομίου και του λιμανιού της πόλης καθώς και στο διαγωνισμό για το εμπορευματικό κέντρο του Γκόνου ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη και που στόχο έχει να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα εμπορικός και διαμετακομιστικός κόμβος διεθνούς εμβέλειας.

«Καθοριστική για την ανάπτυξη της Β. Ελλάδας και των Βαλκανίων είναι η σιδηροδρομική Εγνατία και ο λεγόμενος Βαλκανικός Δακτύλιος» συμπλήρωσε η κα. Νοτοπούλου.

Ευχαρίστησε για την ανταπόκριση και τη συνεργασία την ΠΚΜ για την ίδρυση γραφείου κινηματογράφου το αμέσως επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη που στόχο έχει την  προσέλκυση οπτικοακουστικών επενδύσεων τώρα που η χώρα μας διαθέτει ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων.

Αναφέρθηκε ακόμη στις κοινωνικές δομές, τους ελεύθερους χώρους και τα δημόσια αγαθά και σε ότι αφορά την ίδρυση ΤΟΜΥ τις χαρακτήρισε μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας, αντίστοιχη της ίδρυσης του ΕΣΥ.

Μίλησε για τα αναπτυξιακά εργαλεία στη Θεσσαλονίκη και την ΑΖΚ καθώς και για την ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση.

Η κα. Νοτοπούλου αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο της Θεσσαλονίκης ως διπλωματικού κόμβου και αναφερόμενη στη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε πως πρόκειται για μια έντιμη συμφωνία , αποτέλεσμα γενναίων διπλωματικών πρωτοβουλιών που ανοίγει το δρόμο στο μέλλον.

«Στον τομέα της ενίσχυσης της Διακρατικής Συνεργασίας το ΥΜΑΘ λαμβάνει σχετική πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή ενός διαβαλκανικού forum  με τίτλο Η ανάπτυξη των διαβαλκανικών υποδομών και δικτύων ως μοχλός προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας» δήλωσε η Υφυπουργός Εσωτερικών και ανακοίνωσε πως είναι σε επεξεργασία σχέδιο για την ίδρυση ενός Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας, ο οποίος θα συντονίζει σχετικές πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Κλείνοντας την ομιλία της η κα. Νοτοπούλου υπογράμμισε:  «πιστεύω, πως το σπουδαιότερο που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια σε αυτήν την πόλη είναι να συνεννοηθούμε. Να κάτσουμε σε ένα τραπέζι, να βάλουμε στην άκρη πολιτικά συμφέροντα και να βγάλουμε άκρη για να εξορθολογιστεί η δημόσια διοίκηση και να προχωρήσει ο τόπος, είναι τόσο πολλά αυτά που έγιναν μέσα σε λίγα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η πόλη, η πόλη μας είναι σε νέα εποχή. Κι δε θα την αφήσουμε να γυρίσει πίσω. Σκληρή δουλειά, επιμονή και αποτελέσματα. Έτσι προχωράμε. Και θα τα καταφέρουμε. Και γιατί το πιστεύουμε και γιατί το μπορούμε».

Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου σε διημερίδα στην Έδεσσα, με θέμα «Η Ευρώπη της Αυτοδιοίκησης»
Επόμενο άρθροΠρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων επιχορήγησης δράσεων για το έργο Οργάνωση και Ενίσχυση Δράσεων Κοινωνικής Συνοχής – Προστασίας του Περιβάλλοντος με διακριτικό τίτλο ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ (ΑΡ. ΠΡΩΤ.6274/11-12-2018)