Συνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου στην ΕΡΑ Κομοτηνής / Περιφερειακό πρόγραμμα ΕΡΤ Δίκτυο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στους δημοσιογράφους Βασιλική Μαχαίρα και Σαμή Καραμπουγιούκογλου

ypes press002
ypes press002

Συνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου στην ΕΡΑ Κομοτηνής / Περιφερειακό πρόγραμμα ΕΡΤ Δίκτυο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στους δημοσιογράφους Βασιλική Μαχαίρα και Σαμή Καραμπουγιούκογλου

 

Δημοσιογράφος: Είσαστε στην Ξάνθη σήμερα κ.Νοτοπούλου; Καλή σας μέρα

Υφυπουργός: Καλημέρα, είμαι στην Ξάνθη έχω κάποιες συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς της πόλης και μετά αναχωρώ για τη Θεσσαλονίκη.

Δημοσιογράφος είχατε πάρα πολλές συναντήσεις αυτό το διήμερο, βεβαίως ανοίξατε τις εργασίες της ημερίδας της δεύτερης γιορτής τσίπουρου στον Ίασμο, και ακούσαμε να μιλάτε με πολύ μεγάλη έμφαση για τον πρωτογενή τομέα. Και εμείς εδώ έχουμε ένα δίωρο αφιέρωμα στον πρωτογενή τομέα και σε όλα αυτά τα παραδείγματα και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι αγρότες και οι παραγωγοί. Οπότε σας καλωσορίζουμε στην εκπομπή.

Υφυπουργός Χαίρομαι ιδιαίτερα που τα λέμε σήμερα, βρέθηκα λοιπόν όπως είπατε με αφορμή τη γιορτή του τσίπουρου στον Ίασμο, ένα τσίπουρο ιδιαίτερα ευωδιαστό που πραγματικά έχει το δικό του Brand name στην τοπική οικονομία. Κάναμε όμως μια σειρά συναντήσεων με ανθρώπους της περιοχής και συζητήσαμε τα προβλήματα του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα , μιλήσαμε για τις ελαφρύνσεις που έρχονται και θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τους αγρότες αλλά και την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα την αύξηση της προστιθέμενης αξίας αλλά κυρίως την εξωστρέφεια των γεωργικών προϊόντων. Συζητήσαμε λοιπόν για τη μείωση που έρχεται έως 35% των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών , όπως το είχε ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός αν θυμάστε στη ΔΕΘ.  Στην κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους αγρότες  και μια σειρά από άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα που είχε ο καπνός φέτος, και άλλα ζητήματα που δυσκολεύουν αρκετά την παραγωγή.

Δημοσιογράφος Βέβαια οι νέοι παραγωγοί που θέλουν να ασχοληθούν με το κομμάτι αυτό αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες κ.Νοτοπούλου. Προφανώς και σας είπαν ότι δεν έχουν δικαίωμα πώλησης αν δεν διαθέτουν επίσημο οινοποιείο, και ότι χρειάζονται δικαιώματα οι νέοι παραγωγοί. Για να υπάρξει , για να συνεχιστεί λοιπόν και η γιορτή του τσίπουρου , για να συνεχιστεί αυτός ο πολύ ωραίος συνδυασμός του πολιτισμού με τα τοπικά προϊόντα και την τοπική γαστρονομία και το είπατε πολύ σωστά, δώσατε μια πολύ ωραία προοπτική για τον Ίασμο, ότι πρέπει να καταστεί αγροτουριστικός προορισμός ..

Υφυπουργός, νομίζω ότι έχει όλα τα προσόντα

Δημοσιογράφος οπότε χρειάζονται βοήθεια οι νέοι παραγωγοί

Υφυπουργός  Νομίζω ότι τα νέα θεσμικά πλαίσια διευκολύνουν πολύ περισσότερο τους νέους αγρότες και στο κομμάτι των συνεταιρισμών υγειών όμως αλλά δίνουμε και μια σειρά από κίνητρα για να επιστρέψουν κυρίως οι νέοι τόσο στις οικογενειακές τους επιχειρήσεις και κυρίως στις αγροτικές εργασίες . Είναι γνωστό ότι η ανατολική Μακεδονία και Θράκη διατηρεί τον αγροτικό χαρακτήρα της , αν δεν κάνω λάθος ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αυτή τη στιγμή ασχολείται στον πρωτογενή τομέα . Επομένως θα πρέπει να ενσκήψουμε στα ζητήματα αυτά και ως πολιτεία να δώσουμε ακόμη περισσότερα κίνητρα γιατί αυτή είναι και η δύναμή μας. Είναι η δύναμη της περιοχής , μια περιοχή με εξαιρετικά υψηλές προοπτικές. Θα ήθελα όμως, στο πλαίσιο αυτό να κάνω και μια αναφορά σε κάποιες βασικές υποδομές που διευκολύνουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν από το Υπουργείο Υποδομών ενταγμένα στο ΠΔΕ τρείς μελέτες για τη γεωθερμία. Το ίδιο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και από το Ανάπτυξης επεξεργάζονται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη γεωθερμία , είναι ο πλούτος της περιοχής είναι το μέλλον της περιοχής.

Δημοσιογράφος, έχουμε το πιο πυκνό γεωθερμικό πεδίο σε όλη την Ελλάδα

Υφυπουργός, έτσι ακριβώς, και θα πρέπει πλέον να δοθεί δυνατότητα και στους δήμους. Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους δημάρχους και της Κομοτηνής και της Ξάνθης χθες που έβαλαν αυτό το ζήτημα, το αν θα μπορούν δηλαδή οι δήμοι να εκμεταλλευτούν αυτό τον πλούτο. Το ίδιο φυσικά θα πρέπει να υπάρχει και ένα διευκολυντικό θεσμικό πλαίσιο που να δίνει αυτή τη δυνατότητα στους νέους αγρότες.

Ταυτόχρονα όμως μπορούμε να πούμε ότι το χωροταξικό πλαίσιο με έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό όπως εγκρίθηκε 4/10 αν δεν κάνω λάθος δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Σταματάει πλέον  αποσπασματικές δραστηριότητες όλες είναι ενταγμένες σε ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή και επομένως μιλάμε για μια δίκαιη κατανομή των παραγωγικών δραστηριοτήτων και όλης της εργασίας για τους ανθρώπους, τους πολίτες της περιοχής αυτής . Έχουμε επίσης έναν πολύ σημαντικό άξονα ανάπτυξης , δηλαδή πρέπει να μιλήσουμε για τα μεγάλα δημόσια έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή. Την Εγνατία Οδό με τους τρεις μεγάλους κάθετους άξονες , όσα κομμάτια είναι ανολοκλήρωτα ωριμάζουν μελετητικά και τα υπόλοιπα υλοποιούνται και φυσικά το μεγαλύτερο έργο όλων των εποχών τη σιδηροδρομική Εγνατία που θα δώσει ανάσα ζωής στη Βόρεια Ελλάδα. Αρα αυτό που λέγαμε στο παρελθόν, η παραμελημένη Βόρεια Ελλάδα με την πλάτη στους γείτονές της κάνει στροφή 180 μοιρών αυτή τη στιγμή και γίνεται πύλη συνεργασίας και ειρήνης στα Βαλκάνια και τραβάει μπροστά. Γίνεται ηγέτιδα δύναμη η Μακεδονία και η Θράκη.

Δημοσιογράφος: Αυτά που μας λέτε τα ακούσαμε και στο παραγωγικό συνέδριο και η σκέψη που δημιουργείται είναι ότι αυτοί είναι οι άξονες, μπήκαν οι άξονες και τώρα μπαίνουμε σε φάση υλοποίησης.

Δημοσιογράφος, ήθελα να συμπληρώσω και κάτι ακόμη. Για τη γεωθερμία μιλάμε πάρα πολύ και αφορά και πάρα πολύ κόσμο, και ήθελα να σας ρωτήσω. Πότε θα υπάρχει κατά την εκτίμησή σας το κατάλληλο πλαίσιο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πλούσια γεωθερμικά πεδία που υπάρχουν στην περιοχή;

Υφυπουργός  Γι αυτό θα πρέπει να σας δώσει απάντηση με σαφές χρονικό ορίζοντα ο Υπουργός ανάπτυξης , δεν είμαι σε θέση να σας τη δώσω εγώ για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Έχω όμως γνώση του γεγονότος ότι εργάζονται εντατικά σε συνεργασία και με όλους τους παραγωγικούς φορείς σε επίπεδο διαβουλεύσεων και σχεδιασμού της νομοθεσίας.

Δημοσιογράφος: Συνεχίζετε λοιπόν σήμερα και τις επαφές σας, δεν ξέρω ποιο είναι το μήνυμά σας που θέλετε να δώσετε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να βοηθήσει σε όλα αυτά που λέμε, να βοηθήσει και τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας για αυτά τα ανοίγματα για τον πρωτογενή τομέα. Δεν θα πρέπει να είναι αδιάφοροι οι δήμοι και τα επιμελητήρια στο κομμάτι αυτό. Τι λέτε;

Υφυπουργός : Σε καμία των περιπτώσεων, επειδή λοιπόν αυτές τις μέρες και συνάντησα όλους τους δημάρχους , τους περισσότερους από Ροδόπη και Ξάνθη όπως και τον Περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες και των δυο νομών έβγαλα το εξής συμπέρασμα. Όπου οι δήμαρχοι, περιφερειάρχες  αντιπεριφερειάρχες, αφήνουν πίσω τα αντανακλαστικά που είχαν, της προηγούμενης περιόδου, δηλαδή, μικροπολιτικές και μικροκομματικές κακές και εκμεταλλεύονται τα νέα θεσμικά πλαίσια , τα κίνητρα και φυσικά τη χρηματοδότηση τότε φυσικά αυτό είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, στην καθημερινότητά της και στην πράξη. Κάναμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τους αυτοδιοικητικούς φορείς και εδώ εντοπίσαμε τέσσερις άξονες στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έβαλαν οι δήμαρχοι πολλά ζητήματα υποστελέχωσης . Για πρώτη φορά λοιπόν μετά από δεκαετίες έχουμε οκτώμισι χιλιάδες προσλήψεις , νέες θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στους ΟΤΑ. Συζητήσαμε το ζήτημα Βοήθεια στο Σπίτι, γιατί για να παράξεις πρέπει να είσαι γερός, και να υπάρχει η απαραίτητη βοήθεια από το κράτος. Ετσι δεν είναι;

Είναι αλυσίδα και είναι κρίκος. Έχουμε τρεις χιλιάδες προσλήψεις το επόμενο διάστημα στο Βοήθεια στο Σπίτι. Οι Δήμοι της Ξάνθης, έχουν εξασφαλίσει πολύ υψηλά ποσά από το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΦιλόΔημου. Ο Δήμος Ξάνθης για παράδειγμα παίρνει 239 χιλιάδες ευρώ για κατασκευή παιδικών χαρών , 220 χιλιάδες ευρώ για μηχανήματα έργου, άρα για να μπορέσει να υλοποιήσει όλα τα έργα που θέλει, και 440 χιλιάδες ευρώ για συντήρηση σχολικών μονάδων. Μιλάμε λοιπόν για μια σειρά από κοινωνικές δομές και υποδομές των Δήμων, που πλέον βρίσκουν τα εργαλεία για να υλοποιηθούν. Ξέρετε καλά, πως την περίοδο των μνημονίων, δυστυχώς, οι Δήμοι ήταν οι πλέον αδικημένοι και παραμελημένοι. Πήραν αρμοδιότητες δεν πήραν πήραν τους αντίστοιχους πόρους. Άρα έχουμε το ΦιλόΔημο ένα πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, που όχι απλά δίνει ανάσα ζωής αλλά λειτουργεί ως καταλύτης προκειμένου να αναπτυχθεί η περιοχή. Αν δεν έχει μια περιοχή έργα αγροτικής οδοποιίας που να μπορεί να τα χρηματοδοτήσει , πως θα φτάσει ο αγρότης στο χωράφι; Πως θα μεταφέρει το προΪόν; Πως θα γίνει πιο εύκολη η πρόσβασή του; Όλα αυτά τα ζητήματα λύνονται τοπικά με διευκόλυνση των διαδικασιών και κυρίως με χρηματοδότηση που αντλούν από το ΦιλόΔημο.

Δημοσιογράφος: Μου έλεγε μια παραγωγός από εδώ από την Κομοτηνή που έχει έναν χώρο όπου διατίθενται προϊόντα συνεταιριστικά ότι για να πάρει προϊόντα από τη Δράμα τα παίρνει μέσω Θεσσαλονίκης.

Υφυπουργός: Επομένως ευελπιστούμε πως οι Δήμοι θα εκμεταλλευτούν όλους τους πόρους που τους δίνονται όλες τις δυνατότητες , όπου υπάρχει θέληση καλής συνεργασίας και συνεργειών και σε αυτό βοηθάει και το νέο θεσμικό πλαίσιο με τον Κλεισθένη στην τοπική αυτοδιοίκηση, η τοπική κοινωνία βγαίνει κερδισμένη. Κλείνοντας εγώ θα ήθελα να σας πω και το πιστεύω ακράδαντα και το βλέπουμε πως την επόμενη πενταετία η Μακεδονία και η Θράκη θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Τούτο οφείλεται κυρίως στη στροφή της πολιτικής που κάνει η κυβέρνησή μας , δεν βλέπει τη Βόρεια Ελλάδα ως ένα βαρίδιο που απλά το κουβαλά , τη βλέπει ως μηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης. ‘Άρα εμείς καλούμε, τους δημάρχους , τους περιφερειάρχες και τους παραγωγικούς φορείς να μπούνε μπροστά στη διαδικασία αυτή με συνέργειες. Το ΥΜΑΘ τρέχει αυτή τη στιγμή τον αναπτυξιακό νόμο για όλη τη βόρεια Ελλάδα. Μια σειρά από επενδύσεις υψηλές χρηματοδοτούνται από τη διεύθυνση  ιδιωτικών επενδύσεων του ΥΜΑΘ , μιλάμε για ποσά άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Παρακολουθούμε με πολλή μεγάλη χαρά πως το τελευταίο χρόνο υπάρχει αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Μακεδονία και τη Θράκη από μεγάλους επενδυτές. Όλα αυτά λοιπόν, κατατείνουν ότι δημιουργείται ένα αισιόδοξο περιβάλλον.

Δημοσιογράφος: Κλείνοντας αυτές τις συναντήσεις και αποχωρώντας από την περιοχή φαντάζομαι ότι σας είπαν και πάρα πολλά για την επόμενη περίοδο τι θα είναι υψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου για την περιοχή;

Υφυπουργός: Καταρχάς ταχύτατη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, έγκριση και χρηματοδότησή τους. Η διευκόλυνση των δήμων αλλά και υποστήριξή τους σε επίπεδο τεχνογνωσίας για τα προγράμματα που τρέχουν αυτή την περίοδο από το ΕΠΑΝΕΚ και από το Υπουργείο εσωτερικών και κυρίως η παρέμβαση σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, οι αγρότες. Χθες μας έθεσαν το πολύ σοβαρό ζήτημα με τον καπνό. Μας έθεσαν από την περιφέρεια το ζήτημα των αρδευτικών έργων. Χθες το βράδυ είχαμε μια συνάντηση με ανθρώπους από το χωριό της Μύκης για το θέμα των καυσόξυλων. Υπήρχε ένα πρόβλημα εκεί νομίζω ότι αυτό επιλύθηκε ήδη από σήμερα.

Επομένως η επίλυση διάφορων μικρών προβλημάτων που τέθηκαν είναι προτεραιότητά μας και τα μεγάλα όμως. Και ξέχασα να σας αναφέρω το φυσικό αέριο. Παρακολουθούμε τα έργα από πολύ κοντά, τα συντονίζουμε και προχωράμε παρακάτω με δυναμική. Το 2019 ξεκινάει η υλοποίηση των οικιακών συνδέσεων και οι πρώτες συνδέσεις για όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Είχαμε το παράδοξο να περνάνε οι αγωγοί αλλά να μην έχουμε συνδέσεις στα σπίτια ή τις βιομηχανίες . Επομένως, εντός του 2019 θα γίνουν οι πρώτες συνδέσεις με βιομηχανίες και οικιακές συνδέσεις.

Δημοσιογράφος: παρα πολύ υλικό μας δώσατε, ευχαριστούμε πολύ καλή συνέχεια.

Υφυπουργός: ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΔΤ ΓΙΑ ΕΥΑΘ ΑΓΩΓΟ
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνας Νοτοπούλου στον ρ/σ “Ράδιο Χρόνος 87,5” και τον δημοσιογράφο Δήμο Μπακιρτζάκη