ΔΤ- Χαιρετισμός της ΥΜΑΘ για την ανάδειξη της Αμφίπολης μέσω του προγράμματος Interreg

285
285

Χθες, 13 Δεκεμβρίου 2017, η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απέστειλε χαιρετισμό* στην παρουσίαση που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού για το πρόγραμμα Interreg μέσω του οποίου αναδεικνύεται η περιοχή της Αμφίπολης και ο Τύμβος Καστά.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Υφυπουργού:

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ξεκινούν σύντομα οι εργασίες που θα ενισχύσουν την προσπάθεια που κάνουμε όλοι οι Έλληνες για τη διεθνή ανάδειξη του μοναδικού μνημείου. Είναι σημαντικό ότι η πρωτοβουλία στηρίζεται σε διακρατική και διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της χώρας μας και της Βουλγαρίας, γιατί πιστοποιούνται έτσι αφενός τα εξαιρετικά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται μέσω της συνεργασίας και αφετέρου σηματοδοτείται μια νέα εποχή για τις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου, μακριά από τις περιόδους αστάθειας, της ρευστότητας και των προβληματικών μεταξύ τους σχέσεων που κάποτε τις χαρακτήριζαν. Μνημεία, εξάλλου, όπως ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ξεπερνούν τα στενά γεωγραφικά σύνορα και αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά για όλους τους ανθρώπους.

Για μένα, σήμερα, πέραν του ότι εκτός από Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης είμαι και Βουλευτής του Νομού Σερρών, υπάρχει ένας επιπλέον λόγος ικανοποίησης διότι εκ του αποτελέσματος αναδεικνύεται η σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας που είχα λάβει ώστε να τεθεί το Υπουργείο Πολιτισμού επικεφαλής του προγράμματος. Ξεπεράστηκαν έτσι διάφορα προβλήματα που είχαν ανακύψει και υπονόμευαν τον κοινό μας σκοπό.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το ΥΜΑΘ είχε δικαίωμα να συμμετάσχει σε ένα μόνο πρόγραμμα ανά άξονα προτεραιότητας του Interreg. Επιλέξαμε η ενεργή συμμετοχή μας στον άξονα προτεραιότητας του Πολιτισμού να είναι η ανάδειξη της Αμφίπολης, γιατί θεωρούμε ότι πέραν της αρχαιολογικής αξίας της περιοχής, ο Τύμβος περιέχει απαντήσεις σε μεγάλα ιστορικά ερωτήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ανοίγονται επίσης μέσω του προγράμματος μεγάλες προοπτικές για την τουριστική και εκπαιδευτική αξιοποίησή του τόπου.

Ως Υπουργός και ως Σερραία, δεν έχω παρά να επαναδιατυπώσω την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη, όπως επίσης και την επιθυμία να συνεχίσουμε συνεργαζόμενοι μεταξύ μας για όλα τα σημαντικά θέματα που μας απασχολούν.

 

* Την ώρα της παρουσίασης η Υφυπουργός απηύθυνε ομιλία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2018.

Προηγούμενο άρθροΔΤ- Ομιλία της ΥΜΑΘ στη Βουλή για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2018
Επόμενο άρθροΔΤ-Συνάντηση της ΥΜΑΘ με την Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, κα Iotova