Η Υφυπουργός Εσωτερικών(Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υποδέχτηκε σήμερα,Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, στο γραφείο της την Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, κα Iotova. Από βουλγαρικής πλευράς παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Pisanchev, η Επικεφαλής του Συμβουλίου της Αντιπροέδρου, κα Mladenova, ο Γραμματέας Νομικών Υποθέσεων και Καταπολέμησης Διαφθοράς, κ. Uzunov, ο Πρόξενος του Γενικού Προξενείου της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Tulechki, ο Δήμαρχος του Δήμου Gotse Delchev, o Αντιπρόξενος του Γενικού Προξενείου της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Petrov, και η Επικεφαλής Ειδικός του Συμβουλίου της Αντιπροέδρου, κα Simeonova, ενώ από ελληνικής πλευράς παρέστη ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων στη Θεσσαλονίκη, κ. Παπανδρέου.
Τα ευχαριστήρια σχόλια της κας Κόλλια προς τη Βουλγαρική αποστολή ακολούθησε η αναφορά της στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών, η οποία έχει ως θεμέλιο τόσο τη κοινή ιδιότητα κράτους-μέλους στη Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και τις σχετικές βάσεις που έχουν τεθεί από τους ανώτατους αξιωματούχους των δύο κρατών.
Ακολούθως, έμφαση δόθηκε στο προσφυγικό ζήτημα με ιδιαίτερη αναφορά στον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» και στην ανάγκη συμπερίληψής του στην ατζέντα και στις προτεραιότητες της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης των επόμενων έξι (6) μηνών. Εν συνεχεία, η κα Κόλλια επέστησε τη προσοχή στην επίλυση των υπαρχόντων διαφορών με την ΠΓΔΜ, με ιδιαίτερο βάρος να δίνεται στο ζήτημα της ονοματοδοσίας αλλά και της εν γένει στάσης των Σκοπίων.
Τέλος, η κ. Υφυπουργός έθεσε το ζήτημα της επιστροφής στην Ελλάδα, από τη Σόφια, ιστορικών κειμηλίων ελληνικών μοναστηριών της περιοχής των Σερρών, όπως της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών και της Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας. Σχετικά με το εν λόγω ζήτημα, η κα Κόλλια υπογράμμισε πως μια τέτοια πράξη θα αποτελούσε μια έμπρακτη απόδειξη των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, ιδίως στο πλαίσιο της κοινής πορείας και συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κα Iotova τόνισε, πρωτίστως, τη στενή συνεργασία των δύο χωρών, ιδίως όσον αφορά στις υποδομές, στον ενεργειακό τομέα και στον τουρισμό, ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για την πολύτιμη βοήθειά της σχετικά με τη μελλοντική ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατέταξε, ακόμη, το προσφυγικό ζήτημα ως ένα από τα κύρια σημεία της ατζέντας της εν λόγω Προεδρίας.
Όσον αφορά στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε τις προσδοκίες της προς επίλυση όλων των τρεχόντων ζητημάτων. Τέλος, επεσήμανε πως το ζήτημα της επιστροφής των ιστορικών κειμηλίων από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα χρήζει εξειδικευμένης έρευνας προκειμένου να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε μελλοντική συνάντηση και δεσμεύτηκε ρητά να υπάρξει συνέχεια.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με αμοιβαίες ευχαριστίες για την παραπάνω εποικοδομητική συζήτηση.