Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, απηύθηνε ομιλία-χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Το πλήρης κείμενο της ομιλίας της Υφυπουργού, είναι:
Παναγιότατε, αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, υπουργοί και μέλη της κυβέρνησης, εκλεκτοί προσκεκλημένοι από την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, κυρίες και κύριοι, ως Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), σας καλωσορίζω στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που είναι και η μεγαλύτερη των τελευταίων 10 ετών. Με την παρουσία της Κίνας ως τιμώμενης χώρας, επιβεβαιώνεται και φέτος ο ενισχυμένος διεθνής ρόλος της Έκθεσης και η συνεχώς ανοδική πορεία των τελευταίων ετών που καταγράφει. Έτσι με έναν εξαιρετικά συμβολικό τρόπο, αναδεικνύεται και αποδεικνύεται η εξόχως αναπτυξιακή τροχιά, στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μας, και πως τα δύσκολα πέρασαν και είναι πίσω μας.
Συγχαίρω τους ανθρώπους της Έκθεσης και ιδιαιτέρως την ηγεσία της. Είχαμε μια άψογη και δημιουργική συνεργασία που συνεχίζεται, και η οποία υπογραμμίζει τη νέα φιλοσοφία και αντίληψη, που επέβαλε η κυβέρνησή μας στα δημόσια πράγματα της χώρας. Περιγράφεται με μία λέξη: αξιοκρατία.
Κυρίες και κύριοι, η παρουσία μου επί δυόμιση χρόνια ως Υφυπουργού στο Μακεδονίας-Θράκης, προωθώντας την κυβερνητική πολιτική στο βορειοελλαδικό χώρο, μου έδωσε μια επιπλέον δυνατότητα να επιβεβαιώσω την αστείρευτη δυναμική του τόπου και των ανθρώπων του. Οι μεγάλες υποδομές που ολοκληρώνονται, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης, η υποστήριξη των καινοτόμων δράσεων και η δραστηριοποίηση του υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού μας, είναι κάποια από τα στιβαρά θεμέλια της νέας μας πορείας.
Η ανάδειξη και η αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, και αξιοποίηση των μοναδικών αρχαιολογικών μνημείων μας, όπως και του μοναδικού ταφικού μνημείου της Αμφίπολης. Η παράλληλη με τη «Σιδηροδρομική Εγνατία» δημιουργία μιας «θαλάσσιας Εγνατίας», που θα συνδέει με διαδοχικές μαρίνες, τοποθεσίες από την Κατερίνη και το Άγιο Όρος, ως την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη άξονα τουρισμού και πολιτισμού. Το ίδιο και η ιστορική διαδρομή του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος διδάσκοντας στη Μακεδονία και τη Θράκη, έφερε στην Ευρώπη τον Χριστιανισμό. Και το επόμενο βήμα, πρέπει να είναι η αξιοποίηση των μεγάλων ποταμών και λιμνών, των γεωθερμικών πεδίων και του δικτύου ιαματικών πηγών, που απλώνονται σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι γεγονός και σας αναγνωρίζεται ότι για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση δεν αρκούνται στις εξαγγελίες αλλά υλοποιούν και συγκεκριμένες πολιτικές, που αξιοποιούν τα πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Πλεονεκτήματα, που μπορούν να βοηθήσουν συνολικά στην επανάκαμψη της χώρας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά, πλέον, ότι η επιτυχία στη συλλογική και δίκαιη ευημερία, δεν στηρίζεται στη λατρεία μόνο των αριθμών και των τεχνοκρατικών αντιλήψεων. Αυτό που επηρεάζει αποφασιστικά την εξέλιξη των πραγμάτων και την ουσιαστική επιτυχία των προσπαθειών μας, είναι κάτι άλλο, πιο βαθύ και πιο ουσιαστικό, κάτι που διαχέεται σε όλη την ελληνική κοινωνία. Εγώ, το ονομάζω Πατριωτισμό της Ευθύνης. Έναν πατριωτισμό που αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες, που όπως η Ορθοδοξία, ενώνει, χτίζει γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας, που αναγνωρίζει προσπάθειες, που απλώνει δίχτυ ανθρωπιάς σε όλη την ελληνική κοινωνία. Είναι ο πατριωτισμός, που η Σημαία μας, δεν γίνεται έπαθλο στα χέρια λίγων, αλλά αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες. Ένας πατριωτισμός που ξεκινάει από το τριεθνές, ψηλά στον Έβρο, μέχρι το Καστελόριζο και τη Γάβδο.
Αυτό που έχει αλλάξει, από το 2015 που αναλάβατε, κύριε Πρόεδρε, τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι ακριβώς η ανατροπή ενός μοντέλου που ασφυκτικά παγίδευε τον τόπο μας και υπονόμευε το μέλλον μας. Ένα παρασιτικό μοντέλο, μιας πολιτείας προνομιούχων, αρεστών και «ημετέρων», λίγων και «κολλητών».
Σήμερα, καταπολεμούμε τη διαφθορά και καταργούμε την αναξιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις. Σχεδιάζουμε ένα μέλλον που στηρίζεται στα ισχυρά θεμέλια της προόδου, της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Ο αγώνας όλων μας, όλων των Ελλήνων, με το παράδειγμα μιας κυβέρνησης που βάζει μπροστά την ενότητα και ξεπερνάει καθημερινά τις προκαταλήψεις και τους ιδεολογικούς διαχωρισμούς του παρελθόντος, δημιουργεί το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις, για να «πιάσουν τόπο» επιτέλους οι προσπάθειες των Ελλήνων.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένας καθρέφτης, η ενδεικτική αποτύπωση μιας πραγματικότητας, που τοποθετεί τη Μακεδονία και τη Θράκη πρωταγωνιστικά, στη μεγάλη προσπάθεια της πατρίδας μας και του λαού μας. Είναι «προβολή» στο μέλλον.
Κυρίες και κύριοι, αναλάβαμε τις ευθύνες και το πατριωτικό καθήκον, να μην επιτρέψουμε να γυρίσει η χώρα στο παρελθόν για τους λίγους, αλλά να πάει μπροστά στο μέλλον για τους πολλούς. Τώρα κάνουμε το επόμενο βήμα σε μια εποχή υψηλών οραματισμών, απαιτήσεων, προσδοκιών και επιτυχιών.