Επίσκεψη της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στα χωριά των Πομάκων

1484393305
1484393305

Με αφορμή την πρόσκληση που έλαβε από το Σύλλογο Πομάκων Γλαύκης και τη γιορτή του Σεκέρ Μπαϊράμ, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, επισκέφτηκε χθες, Τετάρτη 6 Ιουλίου, χωριά του Δήμου Μύκης στο Ν. Ξάνθης.



Η Υφυπουργός συνάντησε τον σοφολογιότατο Μουφτή Ν. Ξάνθης κ. Σινικόγλου, με τον οποίο συμφώνησαν, μεταξύ των άλλων, ότι οι θρησκευτικοί φανατισμοί οδηγούν σε ακραίες πράξεις κατά της Ανθρωπότητας.



Στη συνέχεια η Υφυπουργός επισκέφτηκε το χωριό Γλαύκη του Δήμου Μύκης, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πομάκων Γλαύκης κ. Κεμάλ Φαρζλή και όπου παρέδωσε βιβλία με θέματα ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Στη Μύκη η Υφυπουργός παραβρέθηκε επίσης στον Εσπερινό του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής, παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Σεβασμιότατου κ.κ. Παντελεήμονα, όπου έγινε αρτοκλασία προς τιμήν των απόστρατων αστυνομικών της περιοχής, που με τη σειρά τους τίμησαν την Υφυπουργό. Με το πέρας του Εσπερινού, παραβρέθηκε σε γιορτή των παιδιών της Μύκης, επισκέφτηκε την Παιδική Βιβλιοθήκη και χαιρέτησε και ευχήθηκε Χρόνια Πολλά στους κατοίκους.



Η Υφυπουργός επισκέφτηκε στη συνέχεια το χωριό Μάνταινα, όπου την υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θερμότητα γυναίκες με τις παραδοσιακές φορεσιές των Πομάκων και της πρόσφεραν τοπικά εδέσματα. Συζήτησε και εκεί με τους κατοίκους για τα ιδιαίτερα θέματα της περιοχής, για τα προβλήματα του τοπικού οδικού δικτύου και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ειδική μνεία έγινε στα θέματα πολιτισμού και εκδηλώσεων, ειδικά από τη νεολαία, που αναζητά περισσότερες ευκαιρίες διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Υφυπουργός τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω επαφές και κοινή δράση με τους κάτοικους της περιοχής.



Μετά το τέλος της επίσκεψής της, η Υφυπουργός δήλωσε:

«Η Θράκη είναι ένας ευλογημένος τόπος, στον οποίο δύο θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και εποικοδομητικά, με αλληλοσεβασμό και με αγάπη για την πατρίδα, και έτσι θα συνεχίσουμε, ενωμένοι σαν μια γροθιά. Από την όμορφη Γλαύκη, εύχομαι σε όλους τους τους Έλληνες  Μουσουλμάνους της Θράκης τα Χρόνια μου Πολλά, Υγεία, Αγάπη και Ευημερία στις οικογένειες τους. Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ολόκληρη η Κυβέρνηση, σας ακούμε προσεκτικά, χωρίς να ξεχωρίζουμε κανέναν, και είμαστε δίπλα σας».



Προηγούμενο άρθροΚαλωσόρισμα της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά προς τους συμμετέχοντες στη ΔΣΟ
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχάς στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας