Σημαντικές προοπτικές από τη συνάντηση της ΥΜΑΘ κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά με τον Τσέχο Πρέσβη κ. Jan Bondy

ypes press002
ypes press002

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υποδέχτηκε στο Διοικητήριο σήμερα, Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, τον Εξοχότατο Πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας κ. Jan Bondy, συνοδευόμενο από την Επίτιμη Πρόξενο της Τσεχικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, κα Μαργαρίτα Ιγνατίδου, και τον Αναπληρωτή Πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας, κ. Milos Kucera.

Ο Εξοχότατος Πρέσβης δήλωσε στην Υφυπουργό τους λόγους της επίσκεψής του. Αναφερόμενος στον οικονομικό τομέα, ανέφερε ότι:

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον τσέχικων επιχειρήσεων για επενδύσεις στον επισιτιστικό τομέα και στη γεωργία της χώρας μας. Αυτό θα είναι κύριο θέμα στην ετήσια συνάντηση φορέων του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου που διοργανώνει η Τσεχική Πρεσβεία.

Στην ίδια συνάντηση θα συζητηθεί επίσης το ενδεχόμενο καλύτερης αεροπορικής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη.

Μεγάλος αριθμός τουριστών από την Τσεχία επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα (πέρσι έφτασε τους 420.000 επισκέπτες) και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον πολλών τσέχικων τουριστικών επιχειρήσεων για τη Μακεδονία και για τη συμμετοχή τους στις τουριστικές εκθέσεις που διοργανώνονται εδώ.

Για το θέμα του Προσφυγικού, ο Εξοχότατος Πρέσβης κ. Jan Bondy δήλωσε το θαυμασμό του για το ανθρωπιστικό έργο της Ελλάδας. Είναι όμως και ο ίδιος περήφανος γιατί «η χώρα του βοήθησε και αυτή στο παρελθόν την Ελλάδα, όταν το 1950 υποδέχτηκε περίπου 12.000 Έλληνες πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν 3.000 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά». Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για το ευρωπαϊκό άσυλο.

Στον πολιτιστικό τομέα δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση για εκδηλώσεις προώθησης του τσέχικου σινεμά στους εκπρόσωπους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και κάλεσε για τη διοργάνωση παραπέρα εκδηλώσεων πολιτιστικής ανταλλαγής. Υπάρχει επίσης θέληση της Τσεχικής Κυβέρνησης για την αδελφοποίηση πόλεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τέλος, ευχαρίστησε την Ελλάδα γιατί συνέβαλε στην ένταξη της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Υφυπουργός, κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, από την πλευρά της, αφού ευχαρίστησε τον Εξοχότατο κ. Πρέσβη για την επίσκεψη και τις προτάσεις του, δήλωσε ότι κατ’ αρχήν πρέπει να μεταφέρει στη χώρα του τις διεθνείς διαστάσεις του Προσφυγικού προβλήματος, το οποίο δεν γίνεται να το επωμίζεται μόνο η Ελλάδα.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σύμπνοια και συμπαράσταση από τη χώρα του απέναντι σε καταστάσεις όπου δεν τηρούνται οι διεθνείς συμφωνίες, λαμβάνοντας τη σύμφωνη γνώμη του κ. Πρέσβη.

Η Υφυπουργός, κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης:

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Τσέχικης Δημοκρατίας, όπως εκδηλώθηκε και σήμερα από τον Εξοχότατο Πρέσβη, για ενίσχυση της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, είναι μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τις προοπτικές της. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ευχάριστο ότι μεγάλο μέρος των προτάσεων αφορούν άμεσα τη Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχουν πραγματικά μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και συνεργασιών και θα σταθώ αρωγός για την προώθηση και την υλοποίησή τους.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση της ΥΜΑΘ με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών, κ. Χρήστο Μέγκλα
Επόμενο άρθροΠροτάσεις της ΥΜΑΘ για τη χάραξη του νέου Σιδηροδρομικού Δικτύου