5ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

ypes press002
ypes press002

Ομιλία/χαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, στο 5ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που συνδιοργάνωσαν το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.
Στην εκδήλωση, που παρακολούθησαν περίπου 2000 μαθητές, παραβρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, ολυμπιονίκες, αθλητές και πλήθος επισήμων, ανάμεσά στους οποίους ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης.

Η ομιλία/χαιρετισμός της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, ήταν ο ακόλουθος:

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι σ’ αυτή την ενημερωτική εκδήλωση που έχει βασικό στοιχείο της τη νεολαία, τα παιδιά. Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους, και τους εκπαιδευτικούς σας που δεν έχασαν την ευκαιρία να σας φέρουν σήμερα εδώ. Είμαι σίγουρη ότι οι ομιλητές που θα μιλήσουν για το πολύ σοβαρό θέμα του Διαδικτύου, θα μας πούνε πράγματα που αξίζει να τα ακούσουμε προσεκτικά και να τα εφαρμόσουμε.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι κάποια παιδιά απορούν γιατί εμείς οι μεγάλοι ανησυχούμε τόσο πολύ για το πώς χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Εξάλλου, γνωρίζετε πώς να το χρησιμοποιείτε με τόσο μεγάλη άνεση. Θα ήθελα λοιπόν να πω δυο λόγια για αυτή την ανησυχία μας. Όχι ως Υφυπουργός, αλλά ως μητέρα και ως γονιός που έχει την ίδια αγωνία με τους γονείς σας.

Αγαπητά μου παιδιά, πολλά από τα πράγματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως συνηθισμένες άσχημες καταστάσεις, όπως και εκείνη που ανέφερε προηγουμένως από προσωπικό του βίωμα ο Υπουργός κ. Κουρουμπλής, παλιότερα δεν τολμούσαν να τα φανταστούν ούτε οι πιο διαταραγμένες προσωπικότητες. Η Τεχνολογία και η υπερπληθώρα ιδεών και εικόνων που μας προσφέρονται σήμερα, αντί να δώσουν απαντήσεις στις αγωνίες μας, δημιούργησαν μεγαλύτερη ασάφεια για το τι είναι Καλό και Κακό, και για το πώς ένας άνθρωπος πρέπει να πορεύεται στη ζωή, ώστε να είναι ευτυχισμένος και ασφαλής. Δεν είναι νομίζω υπερβολή ότι πολλά από τα άσχημα που ζούμε σήμερα, τα οποία βλέπετε καθημερινά στις οθόνες σας, έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας αυτής της ασάφειας.

Δεν θέλω όμως να επαναλάβω την “κλισέ” έκφραση ότι “παλιότερα τα πράγματα ήταν καλύτερα”. Όχι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν, φτάνει να υπάρχει η σωστή πρόθεση και η σωστή προσέγγιση. Θέλω να τονίσω ότι οι αλλαγές γίνονται πλέον με τεράστιες ταχύτητες, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τους πιθανούς κινδύνους που εμφανίζονται πίσω από την κάθε εξέλιξη. Για αυτό και καλούμαστε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί από ό,τι παλιότερα, απέναντι σε προκλήσεις και σε κινδύνους ανήκουστους όταν εμείς μεγαλώναμε. Δεν θα επεκταθώ όμως στο ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι. Αυτό θα το κάνουν πολύ καλύτερα από μένα οι ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης.

Αυτό που θέλω να σας μεταδώσω είναι περισσότερο το γιατί εμείς οι γονείς αγωνιούμε τόσο πολύ: Αγωνιούμε γιατί φοβόμαστε ότι δεν σας προστατεύουμε όσο χρειάζεται. Ότι δεν είμαστε τόσο προσεκτικοί όσο πρέπει, για να σας προφυλάξουμε από όλα εκείνα που απειλούν την ευτυχία σας. Για αυτό και μας τρομάζουν τόσο πολύ η Τεχνολογία και το Διαδίκτυο. Γιατί νιώθουμε ότι οι δυνατότητες που σας δίνουν, σας επιτρέπουν να απομακρυνθείτε πολύ γρήγορα από κοντά μας, και δεν θα είμαστε δίπλα σας όταν θα χρειαστεί. Αυτή είναι, αγαπητά παιδιά, η βάση της αγωνίας μας, την οποία θα αντιληφθείτε πλήρως όταν θα γίνετε και εσείς γονείς.

Θα ήθελα λοιπόν να ζητήσω από όλους εσάς, από όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, κάθε φορά που ανοίγετε τα φτερά σας και ανακαλύπτετε νέα πράγματα, να μη ξεχνάτε ποτέ ότι πίσω στον “αργό” καθημερινό κόσμο, υπάρχουν εκείνοι που σας αγαπάνε, που θέλουν πάντοτε το καλό σας, και που θα έκαναν τα πάντα για να μη πληγωθείτε. Αυτοί είναι οι γονείς σας. Και υπάρχουν και οι υπεύθυνοι για την προστασία σας, οι αστυνομικοί, οι εκπαιδευτικοί σας, και πολιτικοί που αγωνιούν.

Μπορεί οι γονείς σας να μοιάζουν ίσως βαρετοί και συνηθισμένοι σε σχέση με τα θαυμαστά που εμφανίζονται κάθε στιγμή στον ρευστό κόσμο του Διαδικτύου, θα είναι όμως πάντοτε παρόντες για να σας προσφέρουν πράγματα που δεν θα σας δώσουν ποτέ τα καλώδια και οι οθόνες: Μια αγκαλιά γεμάτη αγάπη και μια καρδιά που δεν μπορεί να σταματήσει να νοιάζεται.

Αν μέσα στις εξερευνήσεις σας δεν ξεχάσετε αυτή τη μικρή, δυνατή όμως αλήθεια, τότε νομίζω ότι θα έχετε ήδη σηκώσει το καλύτερο “τείχος προστασίας” για να αντιμετωπίσετε επιτυχώς τις απειλές του Κυβερνοχώρου, και κανένας “ιός” δεν θα μπορεί να σας πληγώσει πραγματικά.

Απευθύνομενη σε όλους σας, στέλνω τις ευχές μου η σημερινή εκδήλωση να προσφέρει ενημέρωση και γνώση. Από την πλευρά μου σας δίνω την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να σας παραδώσουμε έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε. Αν υπάρχει επικοινωνία, αλληλεγγύη και κατανόηση ανάμεσά μας, αυτός ο στόχος μπορεί εύκολα να γίνει πραγματικότητα, και θα γίνει.

Προηγούμενο άρθροΕκτέλεση προϋπολογισμού 1ο Εξάμηνο 2015
Επόμενο άρθροΕκδήλωση του ΥΜΑΘ και του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος με θέμα “Η διαχείριση των προσφυγικών ροών στη Βόρεια Ελλάδα”