H Υφυπουργός (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά απεύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση για το διακρατικό πρόγραμμα TRIGGER

1484394748
1484394748

Σήμερα, 27 Φεβρουαρίου 2015, το Υφυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), διοργάνωσε εκδήλωση δικτύωσης με θέμα “Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” στο Grand Hotel Palace της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του διακρατικού αναπτυξιακού προγράμματος TRIGGER.


Στην εκδήλωση, η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι και εταίροι,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση, στο όνομα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και ως Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση καθώς το αντικείμενο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας αποτελεί έναν τομέα ζωτικής σημασίας για την οικονομική ευημερία, την πολυπόθητη ανάπτυξη, τη διατήρηση της συνοχής στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως καλά γνωρίζετε, αγωνία όλων μας είναι να καταφέρουμε με τις πρωτοβουλίες μας το αυτονόητο. Να προωθήσουμε επιτυχώς, όπως οι πολιτικές ορίζουν, την απασχόληση μέσω ενεργητικών δράσεων, που από τη μία συνδέουν τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας που συνεχώς μεταβάλλονται, και από την άλλη να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Το πρόγραμμα «TRIGGER»,   αποτελεί μια ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης των πολλαπλών δυσμενών επιπτώσεων του φαινομένου της ανεργίας και της μετανάστευσης έμψυχου δυναμικού  νέων επιστημόνων,  ιδιαίτερα χαρισματικών και  καταρτισμένων που αποτελούν το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και που οφείλουμε ως κόρη οφθαλμού να προστατεύσουμε ως αναντικατάστατο Εθνικό μας κεφάλαιο.

Έχοντας αυτό ως πρώτη μας σκέψη, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ως επικεφαλής εταίρος, υλοποιεί το πρόγραμμα σε συνεργασία με άλλους φορείς, από την Ελλάδα και τη φίλη γείτονα χώρα τη Βουλγαρία.

Συμμετέχουμε σε ένα ολιστικό πακέτο δράσεων που αξιοποιούν το πολύτιμο έμψυχο επιστημονικό κεφάλαιο των δύο χωρών στην αγορά εργασίας με απώτερο σκοπό την ανταλλαγή εξειδικευμένου προσωπικού, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των δύο οικονομιών, της αειφόρου και βιώσιμης εξέλιξης των δύο περιοχών παρέμβασης, και την ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής της διασυνοριακής περιοχής.

Μέσω του «TRIGGER» δημιουργούνται δομές δικτύωσης και ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης και ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας με την αξιοποίηση του τοπικού επιστημονικού δυναμικού, το οποίο προσαρμόζεται, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων της διασυνοριακής περιοχής.

Το όφελος που προκύπτει από την υλοποίηση του έργου είναι διττό: οι τοπικές επιχειρήσεις αντλούν γνώση και  ενισχύουν την καινοτομία των υπαρχόντων πόρων τους, ενώ το επιστημονικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής επωφελείται  μέσω των προβλεπόμενων δράσεων, αναβαθμίζοντας δεξιότητές και ικανότητες, και μεγιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα εισόδου στην αγορά εργασίας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα φαινόμενα μετανάστευσης ανθρώπινου δυναμικού.

Μέσω της στόχευσης των προσπαθειών μας στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, στηρίζουμε το παραγωγικό κύτταρο της οικονομίας μας, το ανθρώπινο δυναμικό, και προωθούμε την επιχειρηματικότητα ως το μέσο που θα πυροδοτήσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας μας.

Κλείνοντας  τον χαιρετισμό μου, έχοντας βαθιά επίγνωση του οικονομικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε, είναι υποχρέωση μας να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και  να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή δράση προωθώντας κάθε δυνατή αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Έχουμε μόνο μια επιλογή, να πετύχουμε.

Ευχαριστώ.

 

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά στη Βεργίνα Τηλεόραση
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός της Υφυπουργού ΥΜΑΘ στο 1ο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας