Γ. Ορφανός “Αλίμονο σε όσους διχάζουν το λαό για συγκυριακά οφέλη και ψηφοθηρικούς λόγους, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας”

ypes press002
ypes press002

Την πεποίθηση ότι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, θα συνδράμει ουσιαστικά στην αποκατάσταση των απωλειών και των αδικιών των τελευταίων ετών και συγχρόνως, θα οδηγήσει σε μια νέα πορεία για τη χώρα, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός. Όπως τόνισε στην ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2015, κρίσιμος παράγοντας θεωρείται και είναι η πολιτική σταθερότητα, όπως και η διατήρηση του ρυθμού της μεταρρύθμισης των δομών του κράτους και της οικονομίας. «Είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει και πάλι στην εποχή της αβεβαιότητας και της ανυποληψίας, δεν θα επιστρέψει στην φάση των θυσιών, ούτε πρόκειται να υποκύψει σε ακατανόητες πιέσεις που ασκούνται το τελευταίο διάστημα», υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης ενώ επέρριψε ευθύνες στην τρόϊκα για την στάση που τηρεί κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πολλές δικές τους επισημάνσεις, έπεσαν έξω.  Η πατρίδα μας στάθηκε όρθια και δεν είναι πλέον ανεκτές συμπεριφορές που δεν σέβονται το λαό μας», επισήμανε ο κ. Ορφανός και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι η πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της εκλογής  Προέδρου της Δημοκρατίας, διχάζει τον λαό. «Αδυνατώ να αντιληφθώ τη λογική της αντιπολίτευσης ότι η πολιτική της μη ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι εθνικού χαρακτήρα ενώ η υπερψήφιση νέου Προέδρου είναι προδοσία και αποστασία. Είναι φανερό ότι η Δημοκρατία μας επιτρέπει και μας επιβάλει ελεύθερη βούληση και επιλογή. Αλίμονο σε όσους διχάζουν το λαό μας για συγκυριακά οφέλη και ψηφοθηρικούς λόγους», σημείωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργου Ορφανού στη Βουλή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή,

Συζητάμε για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, σε μια στιγμή που βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαπραγματευτική διαδικασία με την τρόϊκα και οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν τους δημοσιονομικούς δείκτες, καταδεικνύουν πως η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα.

Φέτος για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η χώρα πέτυχε θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί το 2015.

Επίσης, για δεύτερη συνεχή χρονιά, καταγράφηκε υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα ενώ μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, η Ελλάδα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές.

Με συνέπεια, αφήνουμε πίσω μας τις δυσάρεστες επιπτώσεις του πρόσφατου παρελθόντος και καλούμαστε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που είναι απαραίτητες για να πετύχουμε οικονομική σταθερότητα, σε συνδυασμό με κοινωνική συνοχή. 

Βέβαια, δεν λείπουν εκείνοι που αμφισβητούν τον στόχο που θέσαμε, όπως επίσης και αυτοί που αναρωτιούνται με ποιο τρόπο θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης.

Η απάντηση είναι συγκεκριμένη και απεικονίζεται στην εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου αναπτυξιακής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, ενός σχεδίου που εστιάζει στην σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των πολιτών, στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, στην προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπως επίσης και στην επιτάχυνση των αλλαγών που απαιτούνται για την αναμόρφωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος του «οδικού χάρτη» της κυβέρνησης για συνολική έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση.

Στο πλαίσιο που περιγράφηκε, η πρόσφατη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, πιστοποιούν την πολιτική βούληση που υπάρχει για υλοποίηση των δεσμεύσεων μας.

Επιπλέον, προωθούμε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο συνδικαλιστικό και  στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ολοκληρώσει στους επόμενους μήνες επτά διαγωνισμούς ενώ σχετικά με τα περιφερειακά αεροδρόμια, προβλέπονται επενδύσεις, ύψους 330 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2018.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, καθώς όπως είναι ευρέως γνωστό, η υψηλή φορολόγηση λειτουργεί ανασταλτικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ο προϋπολογισμός που καλούμαστε να ψηφίσουμε είναι ένας προϋπολογισμός με τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ανεπτυγμένου κράτους που εξασφαλίζει την εσωτερική και την εξωτερική οικονομική ισορροπία.

Αν θέλει να δει κανείς τα επιμέρους στοιχεία που συνοδεύουν τον προϋπολογισμό του 2015, θα διαπιστώσει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μας θα είναι μεγαλύτερος από εκείνον της Ευρώπης, καθώς θα φτάσει στο 2,9% του ΑΕΠ.

Σε όσους θα σπεύσουν να αμφισβητήσουν αυτό το ποσοστό, οφείλω να τους θυμίσω ότι το υιοθετούν διεθνείς οργανισμοί, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τη σκληρή διαπραγματευτική τακτική που ακολουθούν απέναντι στη χώρα μας. 

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσω ότι η επιστροφή στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από 24 συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης, αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο καταδεικνύει και τη δυναμική που αναπτύσσεται από την ελληνική οικονομία.

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, το 2015, θα διαμορφωθεί στα 5,6 δισ. ευρώ ή στο 3% του ΑΕΠ από το 1,8% του ΑΕΠ που ήταν φέτος, ξεπερνώντας τον στόχο που υπήρχε στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής που ήταν 1,5% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, προβλέπεται περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 22,5% από 24,5% που ήταν το 2014 ενώ  συγχρόνως αναμένεται και αύξηση της απασχόλησης κατά 2,6%.

Επίσης, μετά από δεκαετίες, τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών θα είναι ισορροπημένα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 2015, θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις δαπάνες του κράτους και των τόκων, χωρίς την ανάγκη νέου δανεισμού, γεγονός που σηματοδοτεί την είσοδο στην εποχή της δημοσιονομικής αυτάρκειας, χωρίς την μετακύλιση των δημοσιονομικών βαρών στις επόμενες γενιές.

Παράλληλα, προβλέπεται μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης κατά 6  επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες, στο 171% του ΑΕΠ, σε σχέση με φέτος και αύξηση ενός δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός του 2015 δίνει προτεραιότητα στην εντατικοποίηση των ενεργειών για ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 και θέτει τις βάσεις για την έναρξη της υλοποίησης των προγραμμάτων του ΣΕΣ 2014-2020, με την έγκριση ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος που περιέχει περίπου 700 έργα.

Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, έχει συμβάλλει ενεργά στην κατεύθυνση να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης που είναι και το κύριο ζητούμενο για τη χώρα.

Έχουν ήδη εγκριθεί 245 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1.613.332.510 ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011, συνολικής ενίσχυσης 633.291.764 ευρώ, γεγονός που θα συμβάλλει στη δημιουργία 5.000 νέων, άμεσων και έμμεσων θέσεων απασχόλησης σε διάφορους τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο πρωτογενής τομέας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Η ανανέωση της ισχύος του επενδυτικού νόμου, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, με πιθανές μεταβολές στον χώρο εφαρμογής του ώστε να συμπεριλάβει και νέες επενδυτικές δράσεις σε άλλους τομείς.        

Σε ότι αφορά τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας 2007-2013, το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης υλοποιεί, ως επικεφαλής εταίρος, το έργο TRIGGER, σε συνεργασία με άλλους επτά φορείς από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με βασικό στόχο να παρέχει καθοδήγηση σε αποφοίτους, σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. 

Στόχος του είναι να αναδείξει τις αναπτυξιακές προοπτικές και στρατηγικές της περιοχής με βάση την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την καινοτομία και μέσω της δικτύωσης και της συνεργασίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας, να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους επιστήμονες, με σκοπό την ένταξη τους στην αγορά εργασίας, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις.

Εκτός από το πρόγραμμα INTERREG, είναι σε πλήρη εξέλιξη και για το 2015, το διασυνοριακό πρόγραμμα Smart Specialization, το οποίο μέσω της περιφερειακής ανάπτυξης και συνεργασίας με άλλους εννιά φορείς από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, προωθεί την ανταγωνιστικότητα, την έρευνα και την καινοτομία.

Μείζονος σημασίας είναι και η προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και 10 δήμων για την αναβάθμιση συνολικά 12 χερσαίων μεθοριακών σταθμών της Βόρειας Ελλάδας.

Πρόθεση μας είναι να υπάρξει και δεύτερη φάση του έργου, ώστε οι πύλες εισόδου της χώρας να μην αποτελούν απλά χώρο υποδοχής των επισκεπτών αλλά και σημείο παροχής τουριστικών υπηρεσιών και εστίασης.

Επιπλέον, δημιουργούμε μαζί με την Εγνατία Οδό Α.Ε. και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας το «Mobile Egnatia», μια διαδικτυακή υποδομή πληροφοριών, τουριστικού ενδιαφέροντος και μεταφορών για όσους κινούνται οδικώς κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, από την Ηγουμενίτσα ως τους Κήπους.

Εκτιμούμε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2015, το παραπάνω πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή και θα προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες.    

Την ίδια ώρα, η παραχώρηση της έκτασης των 60 στρεμμάτων στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, αποτελεί ουσιαστικά την αφετηρία για τη λειτουργία του πρώτου θύλακα στην περιοχή της Θέρμης.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, στην οποία το ΥΜΑΘ είχε σημαντική συμβολή, όπως επίσης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνδεσης με την αγορά 12 νεοφυών, καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων, προχωρούμε στην ανάπτυξη εξειδικευμένων δράσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, όπου ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για τη δημιουργία ενός υγιούς και βιώσιμου οικοσυστήματος καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει ως πόλο έλξης για όσους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες θέλουν να επενδύσουν.

Στόχος για το 2015 είναι η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου, στο οποίο ενεργό ρόλο θα έχει το  κοινοτικό πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας JASPERS, με την έγκριση των προϋποθέσεων επιλογής εταιρικών σχεδίων για την εγκατάσταση στον θύλακα.

Επειδή θεωρούμε πως η βελτίωση της καθημερινότητας είναι συνυφασμένη με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, προχωρήσαμε πρόσφατα στη σύσταση και λειτουργία στο ΥΜΑΘ των Κεντρικών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και Επίλυσης Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

Ήδη, δεκάδες περιπτώσεις κρίθηκαν και προγράμματα πολεοδομικής ανάπτυξης και κοινωνικής στήριξης προχωρούν.

 Συγχρόνως, βάλαμε τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης που έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα για να διευθετήσουν ζητήματα αρχιτεκτονικών διαφορών και πολεοδομικών θεμάτων.           

Ως υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκομαι σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου, όπως είναι η ΔΕΘ-HELEXPO, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΑΘ Παγίων για να καταρτίσουμε σε πρώτη φάση ένα κοινό οδηγό δράσεων, ο οποίος θα καθορίζει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και θα προτείνει τρόπους αντιμετώπισης τους, με στόχο τη γρήγορη ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή,

Ο προϋπολογισμός του 2015 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλαν, με κόπους και θυσίες, οι Έλληνες πολίτες.

Τα σημαντικά οικονομικά επιτεύγματα καταδεικνύουν και την προσήλωση που υπάρχει στη συνετή δημοσιονομική διαχείριση.

Η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015, θα συνδράμει ουσιαστικά στην αποκατάσταση των απωλειών και των αδικιών των τελευταίων ετών και συγχρόνως, θα οδηγήσει σε μια νέα πορεία  τη χώρα.

Κρίσιμος παράγοντας θεωρείται και είναι η πολιτική σταθερότητα και η διατήρηση του ρυθμού της μεταρρύθμισης των δομών του κράτους και της οικονομίας.

Είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει και πάλι στην εποχή της αβεβαιότητας και της ανυποληψίας, δεν θα επιστρέψει στην φάση των θυσιών, ούτε πρόκειται να υποκύψει σε ακατανόητες πιέσεις που ασκούνται το τελευταίο διάστημα.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι δανειστές μας χρωστούν από τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012, να ασχοληθούν με θετικό τρόπο, με το θέμα του χρέους, ως δική τους απάντηση στα πρωτογενή πλεονάσματα που επιτυγχάνει η χώρα μας για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πολλές δικές τους επισημάνσεις, έπεσαν έξω.

Η πατρίδα μας στάθηκε όρθια και δεν είναι πλέον ανεκτές συμπεριφορές που δεν σέβονται το λαό μας.

Εκτιμώ ότι θα βρεθεί η ισορροπημένη οδός που θα ολοκληρώνει τα μνημόνια και θα οδηγεί τα επόμενα βήματα της Ελλάδος προς την κανονικότητα, την ανάπτυξη, την σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή.

Η Ελλάδα της κρίσης, αφήνει τη θέση της στην Ελλάδα της ελπίδας και της προοπτικής, στην Ελλάδα του μέλλοντος και της νέας γενιάς.    

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να κάνω μία σύντομη αναφορά στην προεδρική εκλογή.

Αδυνατώ να αντιληφθώ τη λογική της αντιπολίτευσης ότι η πολιτική της μη ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι εθνικού χαρακτήρα ενώ η υπερψήφιση νέου Προέδρου είναι προδοσία και αποστασία.

Είναι φανερό ότι η Δημοκρατία μας επιτρέπει και μας επιβάλει ελεύθερη βούληση και επιλογή.

Αλίμονο σε όσους διχάζουν το λαό μας για συγκυριακά οφέλη και ψηφοθηρικούς λόγους.

Ιδιαίτερα, αυτή τη στιγμή, η πολιτική σταθερότητα είναι κυρίαρχο στοιχείο για τις επόμενες κινήσεις της χώρας μας.

Σε αυτή την πορεία, καλούμαστε να βάλουμε να κατά μέρους τις όποιες πολιτικές διαφορές έχουμε και να προτάξουμε πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον.

Να πούμε την αλήθεια στους Έλληνες, μακριά από λαϊκισμούς, υποσχεσιολογία και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, διότι η Ελλάδα είναι πάνω απ’ όλους και όλα και οφείλουμε να την παραδώσουμε καλύτερη απ’ ότι είναι σήμερα στις νεότερες γενιές.

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2015, ως πράξη ευθύνης απέναντι στη χώρα και στους Έλληνες.

Σας ευχαριστώ.

 

Προηγούμενο άρθροΓ. Ορφανός “Η επένδυση στον αθλητισμό, συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής”
Επόμενο άρθροΓ. Ορφανός “Κανένας από εμάς δεν είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στο παρελθόν”