Την ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης που θα προδιαγράφει τους στόχους της χώρας και θα έχει στο επίκεντρο τους πολίτες, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στην ομιλία του, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης τόνισε πως η κυβέρνηση, μέσα σε δυόμιση χρόνια, κατάφερε να αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας, χάρη στη συνεπή δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε και στις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που έγιναν στη δημόσια διοίκηση. «Το πρωτογενές πλεόνασμα και η έξοδος της χώρας στις αγορές είναι χαρακτηριστικά δείγματα της προσπάθειας που έγινε και πέτυχε, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που τα οικονομικά στοιχεία εμφανίζουν θετικό πρόσημο και ανοίγουν τον δρόμο σε μέτρα που θα ελαφρύνουν τα φορολογικά βάρη από τις πλάτες εκατομμυρίων πολιτών και παράλληλα, θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα καταπολεμήσουν την ανεργία», δήλωσε ο κ. Ορφανός και αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης (ΥΜΑΘ). «Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 3908/2011,εγκρίθηκαν 245 επενδυτικά σχέδια, συνολικής ενίσχυσης 633.291.764 ευρώ, γεγονός που θα συμβάλλει στη δημιουργία 5.000 νέων, άμεσων και έμμεσων θέσεων απασχόλησης σε διάφορους τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο πρωτογενής τομέας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε ότι αφορά τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας 2007-2013, το ΥΜΑΘ υλοποιεί, ως επικεφαλής εταίρος, το έργο TRIGGER, σε συνεργασία με άλλους επτά φορείς από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με βασικό στόχο να παρέχει καθοδήγηση σε αποφοίτους, σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας», υπογράμμισε ενώ επισήμανε πως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της φορολογίας σε όλα τα επίπεδα. «Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει ψήφος στη σταθερότητα και την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την εποχή της μιζέριας και της καχυποψίας και εισέρχεται στη φάση της ανάπτυξης και της προόδου», σημείωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργου Ορφανού στη Βουλή.
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή,
Πριν από σχεδόν δυόμιση χρόνια η κυβέρνηση ανέλαβε να διαχειριστεί το μέλλον της χώρας, με εντολή του ελληνικού λαού.
Η διαδρομή ήταν σίγουρα σκληρή. Οι θυσίες πολλές, ο ελληνικός λαός σήκωσε τεράστιο βάρος.
Κάποιοι αντέδρασαν και αντιδρούν. Πρόσφεραν και προσφέρουν ελκυστικές στα λόγια λύσεις. Δίνουν τα πάντα στους πάντες.
Σε αυτό το διάστημα, πέτυχε πολλά και σημαντικά πράγματα στην κατεύθυνση της εξόδου από την κρίση.
Πρώτος στόχος ήταν η διατήρηση του ευρώ και συγχρόνως, η αποφυγή της χρεοκοπίας.
Τα καταφέραμε. Πολεμώντας σκληρά, ακόμα και όταν δυνάμεις, μέσα και έξω από την χώρα, προσπαθούσαν να σκυλεύσουν με κάθε τρόπο, το κορμί της πατρίδας μας, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια που οδηγούσε σε αποτελέσματα, προφανώς θετικά.
Η συνεπής δημοσιονομική πολιτική σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που έγιναν στη δημόσια διοίκηση, έφεραν αποτελέσματα και διαμόρφωσαν νέες συνθήκες λειτουργίας του κράτους.
Το πρωτογενές πλεόνασμα και η έξοδος της χώρας στις αγορές είναι χαρακτηριστικά δείγματα της προσπάθειας που έγινε και πέτυχε, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων.
Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που τα οικονομικά στοιχεία εμφανίζουν θετικό πρόσημο και ανοίγουν τον δρόμο σε μέτρα που θα ελαφρύνουν τα φορολογικά βάρη από τις πλάτες εκατομμυρίων πολιτών και παράλληλα, θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα καταπολεμήσουν την ανεργία.
Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, έχει συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης που είναι και το κύριο ζητούμενο για τη χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκαν 245 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1.613.332.510 ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011, συνολικής ενίσχυσης 633.291.764 ευρώ, γεγονός που θα συμβάλλει στη δημιουργία 5.000 νέων, άμεσων και έμμεσων θέσεων απασχόλησης σε διάφορους τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο πρωτογενής τομέας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Είμαι πεπεισμένος ότι η ανανέωση της ισχύος του επενδυτικού νόμου θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, με πιθανές μεταβολές στον χώρο εφαρμογής του ώστε να συμπεριλάβει και νέες επενδυτικές δράσεις σε άλλους τομείς.
Σε ότι αφορά τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας 2007-2013, το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης υλοποιεί, ως επικεφαλής εταίρος, το έργο TRIGGER, σε συνεργασία με άλλους επτά φορείς από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με βασικό στόχο να παρέχει καθοδήγηση σε αποφοίτους, σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.
Εξάλλου, είναι σε πλήρη εξέλιξη και το διασυνοριακό πρόγραμμα ‘Έξυπνη Εξειδίκευση’ (Smart Specialization), το οποίο μέσω της περιφερειακής ανάπτυξης και συνεργασίας με άλλους εννιά φορείς από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, προωθεί την ανταγωνιστικότητα, την έρευνα και την καινοτομία.
Μείζονος σημασίας είναι και η προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και 10 δήμων για την αναβάθμιση συνολικά 12 χερσαίων μεθοριακών σταθμών της Βόρειας Ελλάδας.
Πρόθεση μας είναι να υπάρξει και δεύτερη φάση του έργου, ώστε οι πύλες εισόδου της χώρας να μην αποτελούν απλά χώρο υποδοχής των επισκεπτών αλλά και σημείο παροχής τουριστικών υπηρεσιών και εστίασης.
Επιπλέον, δημιουργούμε μαζί με την Εγνατία Οδό Α.Ε. και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας το «Mobile Egnatia», μια διαδικτυακή υποδομή πληροφοριών, τουριστικού ενδιαφέροντος και μεταφορών για όσους κινούνται οδικώς κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, από την Ηγουμενίτσα ως τους Κήπους.
Εξαιρετικής σημασίας είναι και η πρόσφατη παραχώρηση της έκτασης των 60 στρεμμάτων στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, αποτελεί ουσιαστικά την αφετηρία για τη λειτουργία του πρώτου θύλακα στην περιοχή της Θέρμης.
Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, στην οποία το ΥΜΑΘ είχε σημαντική συμβολή, όπως επίσης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Από εκεί και πέρα, το επόμενο βήμα είναι η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου, στο οποίο ενεργό ρόλο θα έχει το κοινοτικό πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας JASPERS.
Με την ανάπτυξη εξειδικευμένων δράσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για τη δημιουργία ενός υγιούς και βιώσιμου οικοσυστήματος καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει ως πόλο έλξης για όσους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες θέλουν να επενδύσουν
Παράλληλα, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας λειτουργεί στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ‘ΝΟΗΣΙΣ’, το Thessaloniki Smart up Innovation Hub για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρηματιών που έχουν καινοτόμες ιδέες στις νέες τεχνολογίες, την επιχειρηματικότητα και άλλους συναφείς τομείς.
Επειδή θεωρούμε πως η βελτίωση της καθημερινότητας είναι συνυφασμένη με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, προχωρήσαμε στη σύσταση και λειτουργία στο ΥΜΑΘ των Κεντρικών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και Επίλυσης Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).
Έτσι, βάλαμε τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών που έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα για να διευθετήσουν ζητήματα αρχιτεκτονικών διαφορών και πολεοδομικών θεμάτων.
Ως υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, έχω έρθει ήδη σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου, όπως είναι η ΔΕΘ-HELEXPO, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΑΘ Παγίων αλλά και τα επιμελητήρια για να καταρτίσουμε σε πρώτη φάση ένα οδηγό δράσεων, ο οποίος θα καθορίζει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και θα προτείνει τρόπους αντιμετώπισης τους, με στόχο τη γρήγορη ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.
Βεβαίως, απαιτείται ένας μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός, στηριγμένος στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης που πρέπει ταχύτατα να ψηφιστεί σε νέες βάσεις συναίνεσης και προοπτικής για το μέλλον.
Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, βασικές προϋποθέσεις είναι η αξιοποίηση των αεροδρομίων, των λιμανιών, με πρωτεύον στοιχείο την σύνδεση τους με το σιδηροδρομικό δίκτυο, των πανεπιστημίων, των νέων τεχνολογιών, όπως και της καινοτομίας και γενικότερα, η δημιουργία υποδομών.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 αλλά και οι διεθνείς εκθέσεις, προβλέπουν ανάπτυξη της τάξης του 2,9% και περαιτέρω μείωση τα ανεργίας.
Κανείς μας δεν υποστηρίζει ότι λύθηκαν τα προβλήματα δια παντός, όμως υπάρχει πλέον ελπίδα.
Η μείωση της φορολογίας σε όλα τα επίπεδα είναι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης.
Ήδη οι πρώτες φοροελαφρύνσεις, όπως είναι η μείωση κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, είναι γεγονότα προς εφαρμογή για το έτος 2015.
Απαιτείται πλέον ένα συνολικό εθνικό σχέδιο που θα υιοθετήσουμε με περισσή πλειοψηφία, ένα σχέδιο που θα προδιαγράφει τους στόχους, θα περιγράφει τα επιμέρους βήματα, θα κάνει μετόχους της ελπίδας και της προόδου τους πολίτες και θα τους καλεί να πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη φάση ανάπτυξης της χώρας.
Κυρίες και κύριοι,
Θεωρώ πως το διάστημα που διανύουμε αποτελεί την κρίσιμη καμπή αλλαγής της οικονομικής πορείας της χώρας.
Αυτή την στιγμή, είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε κατά μέρους τις ιδιοτέλειες και την μικροπολιτική αντίληψη και να πορευτούμε ενωμένοι στο μέλλον.
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει ψήφος στη σταθερότητα και την πεποίθηση ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την εποχή της μιζέριας και της καχυποψίας και εισέρχεται στη φάση της ανάπτυξης και της προόδου.
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει όχι στις αντιφάσεις και στα αδιέξοδα.
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει ‘ναι’ στην ειλικρίνεια και την υπευθυνότητα, σημαίνει ‘ναι’ στο μέλλον».