Γ. Ορφανός “Ο Ε. Κριαράς άφησε ανεξίτηλα την σφραγίδα του στην ελληνική παιδεία”

1484395582
1484395582

Στην σημαντική προσφορά του  Εμμανουήλ Κριαρά στα νεοελληνικά γράμματα αναφέρθηκε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός, κατά την διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας που εψάλη στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας. Στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης τόνισε πως ο Εμμανουήλ Κριαράς με το πλούσιο επιστημονικό του έργο άφησε ανεξίτηλα την σφραγίδα του στην ελληνική παιδεία και έρευνα. «Υπέρμαχος της δημοτικής, συνέβαλλε στην αναγνώριση της ως επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους, καθώς και στην καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος γραφής.

Το Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας (1100-1669), γνωστό διεθνώς και ως λεξικό Κριαρά αποτελεί αναμφισβήτητα το σημαντικότερο έργο του», υπογράμμισε ο κ. Ορφανός ενώ έκανε ειδική αναφορά στην προσωπικότητα του Εμμανουήλ Κριαρά.

«Ως δάσκαλος και ερευνητής της ελληνικής γλώσσας, αγαπούσε τους νέους. Μάλιστα, τους καλούσε να μην μεταναστεύσουν αλλά να μείνουν και να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον.

‘Χάνουμε το αίμα μας ως έθνος με τη φυγή των νέων’, συνήθιζε να δηλώνει», σημείωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης και κάλεσε όλους να περιφρουρήσουν, ως παρακαταθήκη, την έκκληση του Εμμανουήλ Κριαρά  «η πατρίδα μας να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, το οποίο αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα».   

 

Προηγούμενο άρθροΓ. Ορφανός “Η Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού θα αναδειχθεί σε φάρο πολιτισμού”
Επόμενο άρθροΤην κοινοβουλευτική επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ενημέρωσε ο Γ. Ορφανός