ΤΟ ΥΜΑΘ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ypes press002
ypes press002

Με αφορμή την οικονομική κρίση γινόμαστε δέκτες, σχεδόν καθημερινά, αντιφατικών και συχνά δυσμενών σχολίων στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό Τύπο για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. και σε μια προσπάθεια αντιστροφής αυτού του κλίματος, υπενθυμίζει το ρόλο της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας στο σύγχρονο ευρωπαϊκό χάρτη μέσα από την παρουσίαση ιστορικών κειμηλίων και κειμένων που τεκμηριώνουν το κίνημα του φιλελληνισμού.

Ένα κίνημα παγκόσμιας διάστασης που συνέβαλε στην απελευθέρωση της Ελλάδας και το οποίο, ως συνέχεια του διαφωτισμού, αποτέλεσε όχημα ανάδειξης των δημοκρατικών ιδεών και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών της Ευρώπης, ανατρέποντας τα κατεστημένα της εποχής.

Μέσα από κείμενα των Γκαίτε, Βολταίρου, Ουγκώ, Λόρδου Μπάϊρον, Μπερναρσώ, Πιερ Ντε Κουμπερτέν και άλλων, αλλά και από αντικείμενα της εποχής εκείνης, αναδεικνύεται ο φιλελληνισμός και η σημασία που απέδιδαν κορυφαίοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών όχι μόνο στην προσφορά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη, αλλά πολύ περισσότερο στην αδιαμφισβήτητη ανάγκη μιας ελεύθερης Ελλάδας ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΜΑΘ, σε συνεργασία με την επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κα Μαριέττα Γιαννάκου και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, διοργανώνει έκθεση εντός του ευρωκοινοβουλίου, μπροστά από τη γέφυρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με θέμα: «Ο Φιλελληνισμός στην Ευρώπη, από τον Διαφωτισμό στον 20ο αιώνα».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου και την κα. Μαριέττα Γιαννάκου την Τρίτη 08 Απριλίου 2014 και ώρα 18.00, παρουσία της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας κας. Βίβιαν Ρέντινγκ.  

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014.

 

Προηγούμενο άρθροΘ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ”
Επόμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”