Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ”

1484396022
1484396022

Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν σήμερα (Τετάρτη 02 Απριλίου 2014) στο Διοικητήριο τα εγκαίνια της έκθεσης που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης με το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα: «Η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους-Από το ’21 έως το Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τα σπάνια κειμήλια που εκτίθενται από σήμερα και μέχρι τις 30 Απριλίου 2014 στις ειδικές προθήκες, παραχωρήθηκαν από ατομικές και οικογενειακές συλλογές Κυπριακών οικογενειών, από ιδιώτες συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και ο γιος του Νίκος Νικόλτσιος, ενώ τα κείμενα και οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτελούν προϊόν εργασίας του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κύπρου κ. Πέτρου Παπαπολυβίου.

Εξίσου σημαντική στην πραγματοποίηση της αποψινής τελετής εγκαινίων ήταν η συνεισφορά του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Κύπρου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι ηγεσίες των οποίων βοήθησαν σημαντικά στη μεταφορά των εκθεμάτων από την Λευκωσία στη Θεσσαλονίκη.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση κειμηλίων ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό της σημερινής ημέρας, καθώς χθες 1η Απριλίου 2014 συμπληρώθηκαν 59 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ στη Μεγαλόνησο  το 1955.

«Έχουμε ιερό χρέος απέναντι στους αγωνιστές της ελευθερίας, απέναντι στους προγόνους και στους απογόνους μας, να συντηρούμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων του Έθνους. Υπό αυτήν την οπτική, η έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε ενσαρκώνει τη συλλογική αντίσταση του Ελληνισμού στις πλέον κρίσιμες ιστορικές στιγμές του και υπερβαίνει τα πρόσωπα που συμμετείχαν και πρωταγωνίστησαν σε αυτές» σημείωσε ο ΥΜΑΘ, προσθέτοντας πως τα εκθέματα που εκτίθενται στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου εξιστορούν τον ηρωισμό, τα κατορθώματα και τις μάχες που έδωσαν οι Κύπριοι αδελφοί μας στους αγώνες του Έθνους στον ελλαδικό χώρο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με αυτόν τον τρόπο υποκλινόμαστε σε όλους εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να φυλούν Θερμοπύλες, σε όλους εκείνους που μας θυμίζουν ότι Ελλαδίτες και Κύπριοι μπορούμε να κοιτάζουμε αγέρωχα τους πάσης φύσεως ισχυρούς της γης και μας προτρέπουν να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους την αναγκαιότητα διάταξης των δυνάμεων του Ελληνισμού σε όλα τα επίπεδα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καράογλου χαρακτήρισε τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους «παιδιά της ελευθερίας» σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση του σήμερα είναι να μην υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές την Ελλάδα και την Κύπρο ελεύθερες, κυρίαρχες και ιστορικά δικαιωμένες. Γιατί αυτό είναι το δίκιο, αυτό ορίζει η μακραίωνη ιστορία μας, γιατί αυτό θέλει και απαιτεί από όλους μας ο απανταχού Ελληνισμός» κατέληξε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.

Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από 09.00 έως 16.00 και Σάββατο-Κυριακή από 09.00 έως 14.00 και θα είναι κλειστή μόνο τις ημέρες Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα και Δευτέρα του Πάσχα.

Τέλος, όσοι επιθυμούν οργανωμένες ομαδικές επισκέψεις με ξενάγηση, μπορούν να απευθυνθούν στο τμήμα Παιδείας, Νέας Γενιάς, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων του ΥΜΑΘ στα τηλέφωνα: 2313 501 168 και 2313 501059

Προηγούμενο άρθροΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΜΑΘ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΥΖΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Επόμενο άρθροΤΟ ΥΜΑΘ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014