ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

1484396315
1484396315
Την πόρτα για την αξιοποίηση του έμψυχου επιστημονικού δυναμικού Ελλάδας και Βουλγαρίας στην αγορά εργασίας, άνοιξε η σημερινή υπογραφή στο ΥΜΑΘ της πρώτης σύμβασης χρηματοδότησης του έργου «TRIGGER», που αφορά στην ένταξη στην αγορά εργασίας 200 άνεργων απόφοιτων πανεπιστημίων από τις επιλέξιμες περιοχές της Ελλάδα και της Βουλγαρίας. Ειδικότερα για την πατρίδα μας, ως επιλέξιμες περιοχές θεωρούνται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 24 μήνες και ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ, με τους νέους επιστήμονες που θα επιλεγούν να δραστηριοποιούνται σε θεματικούς τομείς με μελλοντική προοπτική, όπως είναι για παράδειγμα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η πληροφορική και η διαχείριση αποβλήτων.

Αναφερόμενος στη σημασία του γεγονότος ότι το ΥΜΑΘ συμμετέχει για πρώτη φορά ως επικεφαλής εταίρος στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG) Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, σημείωσε ότι πέρα από την ανταλλαγή εξειδικευμένου προσωπικού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των δυο οικονομιών, ο μεγαλύτερος στόχος του «TRIGGER» είναι «να δείξουμε στους αποφοίτους πανεπιστημίων ότι στην Ελλάδα κάτι αλλάζει. Ότι το πανεπιστήμιο δεν παράγει άνεργους επιστήμονες και ότι η Ελλάδα παύει να διώχνει τα παιδιά της. Να τους αποδείξουμε δηλαδή, ότι επιτέλους δημιουργείται ένα υποστηρικτικό πλαίσιο που αναπτερώνει τις προσδοκίες τους, μέσα από μια συγκεκριμένη στόχευση που σπάει το φαύλο κύκλο της χαμηλής ανταγωνιστικότητας».

«Στην Ελλάδα διαθέτουμε σπουδαίους επιστήμονες» συνέχισε ο Υπουργός, καταλήγοντας στη σύντομη τοποθέτησή του ότι «πρέπει να τους κρατήσουμε στην πατρίδα και να τους δώσουμε χώρο να ελπίσουν σε ένα καλύτερο αύριο, να πολεμήσουν για αυτό, να εργαστούν και να προσφέρουν στο χτίσιμο της νέας Ελλάδας».

Όσον αφορά στον προϊστάμενο της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», κ. Γιώργο Εμμανουήλ, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την «άριστη», όπως είπε, συνεργασία, επισήμανε ότι η χρηματοδότηση του έργου «TRIGGER» εντάσσεται στις θεματικές ενότητες ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας. Εξηγώντας δε τα οφέλη από την εφαρμογή του, σημείωσε ότι «στους απόφοιτους των πανεπιστημίων δίνεται η δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να κάνουν πρακτική άσκηση, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να αντλήσουν ανθρώπινο δυναμικό μέσα από τους 200 απόφοιτους πανεπιστημίων των επιλέξιμων περιοχών».

Βίντεο με τις τοποθετήσεις των κυρίων Καράογλου και Εμμανουήλ, μπορείτε να δείτε στο www.mathra.gr

Προηγούμενο άρθροΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ “INTERREG”
Επόμενο άρθροΟ ΥΜΑΘ ΣΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 101η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ