ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΓΡΑ-ΑΝΤΩΝΗ ΜΙΓΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΔΙΑ ΕΔΕΣΣΗΣ

1484396281
1484396281
Με επισημότητα, έντονη συγκινησιακή φόρτιση και παρουσία πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή, ο ΥΜΑΘ κ. Θεόδωρος Καράογλου, μαζί με τον Δήμαρχο Έδεσσας, κ. Δημήτρη Γιάννου, εγκαινίασαν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 στην Καρυδιά Εδέσσης τον εκθεσιακό χώρο «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καπετάν Άγρα-Αντώνη Μίγκα», ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.


Στην τελετή αναγνώστηκε προσωπικό μήνυμα του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συνεχάρη το ΥΜΑΘ και τον Δήμο Έδεσσας για την υλοποίηση του μουσείου το οποίο, όπως αναφέρθηκε στο μήνυμα του Πρωθυπουργού, «κρατά ψηλά στη ψυχή των Ελλήνων συμβολισμούς πατριωτισμού και ελπίδας».
Το «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καπετάν Άγρας-Αντώνης Μίγκας» στεγάζεται στο παλιό αλλά πλήρως ανακαινισμένο δημοτικό σχολείο της Καρυδιάς και σε αυτό, πέρα από την ιστορία, τη δράση και το ηρωικό τέλος των δυο Μακεδονομάχων, παρουσιάζεται όλη η ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα.
Οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά τον κορμό της καρυδιάς στον οποίο το 1907 απαγχονίστηκαν ο Τέλλος Άγρας και ο Αντώνης Μίγκας, κειμήλια Μακεδονομάχων, Κομιτατζήδων, αλλά και του Τουρκικού Στρατού, ενώ μπορούν να διαβάσουν και σχετικό πίνακα με τα ονόματα όλων των Μακεδονομάχων της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας, ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Πέλλας κ. Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης, Ιορδάνης Τζαμτζής και Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρυδιάς κ. Γιώργος Παύλου, ο Σύλλογος Μεσσηνίων Μακεδονίας- Θράκης, ο σύλλογος απογόνων Μακεδονομάχων, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, καθώς και ο 108 χρόνων απόγονος Μακεδονομάχων κ. Τρύφων Σιβένας.


Όλοι οι παριστάμενοι ευχαρίστησαν τον Υπουργό για την ευαισθησία που έδειξε σχετικά με τη δημιουργία του εκθεσιακού χώρου στην Καρυδιά, αλλά και για την άμεσή ανταπόκρισή του να ικανοποιήσει ένα αίτημα πολλών ετών, παραδίδοντας προς χρήση ένα κύτταρο ιστορίας, μνήμης και εθνικής αξιοπρέπειας.
«Στόχος του εκθεσιακού χώρου είναι η ανάδειξη της ιστορίας και η αφύπνιση της ηθικής και των αξιών των ηρώων της εποχής εκείνης. Ηρώων που προσέφεραν τη ζωή τους στον ιερό αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας» τόνισε στην αρχή του χαιρετισμού του ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κάνοντας ειδική αναφορά σε όλους τους Έλληνες από την Κρήτη, τη Μάνη, τη Μεσσηνία (τόπος καταγωγής του Καπετάν Άγρα) και κάθε γωνιά της πατρίδας μας που προσέφεραν τη ζωή τους για την ιδέα του Ελληνισμού και της Μακεδονίας.


Σημείωσε ακόμη ότι: «Ο Τέλλος Άγρας και ο Αντώνης Μίγκας αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν σε έναν ιερό αγώνα. Με τη θυσία τους όμως κέρδισαν το μοναδικό προνόμιο, να δώσουν τη ψυχή τους για την ελευθερία και την πατρίδα. Τούτο το μουσείο», κατέληξε ο κ. Καράογλου, «τιμά την ελληνική ομοψυχία, τιμά την παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας να στέκουμε μονιασμένοι απέναντι στους εθνικούς κινδύνους.  Να αφήσουμε πίσω μας τις όποιες διαφορές και να πορευόμαστε ενωμένοι στα δύσκολα».

Προηγούμενο άρθροΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΓΙΑ ΤΑ 101 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Επόμενο άρθροΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ