ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ

ypes press002
ypes press002
Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υποδομών που υπηρετεί την προστασία της αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς, προχώρησε στην κατάθεση πρότασης προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Μαυραγάνη, για τον εμπλουτισμό των οικονομικών κινήτρων που πρέπει να θεσπίσει η Πολιτεία, για την επιτυχημένη προστασία των διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του.
Μεταξύ των κινήτρων που προτείνει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης είναι χαμηλότοκα και μακροπρόθεσμα δάνεια επισκευής και αποκατάστασης διατηρητέων, η φορολογική απαλλαγή σε περίπτωση μεταβίβασης, κληρονομιάς και δωρεάς διατηρητέων κτιρίων, η χρηματοδότηση εργασιών αποκατάστασης διατηρητέων, η χρήση ειδικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπλαση παραδοσιακών περιοχών και συγκροτημάτων, η πριμοδότηση για αγορά διατηρητέων για πρώτη κατοικία ή επαγγελματική στέγη χωρίς φόρο μεταβίβασης και κάλυψη της αξίας με άτοκο δάνειο και άλλα.
Τα παραπάνω κίνητρα θα ανακουφίσουν σημαντικά τους ιδιοκτήτες των κτιρίων που έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα, προκειμένου με τη σειρά τους να τα διασώσουν και να μπορέσουν να κατοικήσουν σε αυτά.
Τα προτεινόμενα κίνητρα αποτελούν επιστημονικά πορίσματα, τα οποία θα εξετασθούν από το Υπουργείο Οικονομικών για να συμπεριληφθούν στο νέο φορολογικό νόμο.

Προηγούμενο άρθροΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ Η ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1912-1913
Επόμενο άρθροΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ