ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΜΕ ΘΕΜΑ ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ

1484396575
1484396575
Η πόλη της Κατερίνης ήταν ο δεύτερος σταθμός της εκπαιδευτικής ημερίδας που διοργάνωσε το ΥΜΑΘ με θέμα «Θερμαϊκός, η θάλασσα δίπλα μας», σκοπός της οποίας είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα περιβαλλοντικής αγωγής και προστασίας του οικοσυστήματος του Θερμαϊκού Κόλπου. 
Η σημερινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης που συγκάλεσε στο Διοικητήριο ο Υπουργός κ. Θεόδωρος Καράογλου στις 27 Φεβρουαρίου 2013, αλλά και της αντίστοιχης ημερίδας που διοργανώθηκε πάλι από το ΥΜΑΘ στις 20 Μαρτίου 2013 στη Θεσσαλονίκη.


Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Καράογλου, πρόθεση του Υπουργείου είναι να διοργανώσει ανάλογες δράσεις σε όλους τους Νομούς που σχετίζονται με τον Θερμαϊκό Κόλπο.
«Το οφείλουμε στα παιδιά μας γιατί ο Θερμαϊκός δεν είναι μόνο η “βιτρίνα” της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα σημαντικό, όσο και εξαιρετικά ευαίσθητο οικοσύστημα το οποίο αποτελεί πεδίο άσκησης αλιευτικών, τουριστικών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο ΥΜΑΘ, επισημαίνοντας πως μέσα από παρόμοιες δράσεις, στόχος του ΥΜΑΘ είναι η δημιουργία περιβαλλοντικών αρχών που θα εγγυώνται την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και θα προωθούν καθημερινά τη βιώσιμη ανάπτυξη.


«Σύνθημα μας είναι ένα. Ο Καθένας χωριστά και όλοι μαζί, μπορούμε να σώσουμε τον Θερμαϊκό. Όσο το νερό αποτελεί τη βασική πηγή της ζωής, τόσο η προστασία του υδάτινου σώματος του Θερμαϊκού δεν είναι πια επιλογή, αλλά ανάγκη για την επιβίωση του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας πως «το θαλάσσιο περιβάλλον δεν ξαναδημιουργείται».
Για αυτό το λόγο έκανε ειδική αναφορά στην «ειλικρινή και ισότιμη» συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλων των συναρμόδιων φορέων γιατί, όπως κατέληξε στο χαιρετισμό του, «για να καθαρίσει ο Θερμαϊκός Κόλπος δεν χρειάζονται μόνο μελέτες και μετρήσεις, αλλά πολύ περισσότερα όπως ευαισθητοποίηση και αλλαγή της καθημερινής συμπεριφοράς και νοοτροπίας κάθε πολίτη».
Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση ήταν επίσης οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πιερίας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.


Μετά το τέλος της ημερίδας ο κ. Καράογλου επισκέφθηκε το Δημαρχείο Λιτοχώρου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, κ. Γεώργιο Παπαθανασίου.
Ο Υπουργός ενημερώθηκε για τα τρέχοντα ζητήματα του Δήμου και δήλωσε ότι το ΥΜΑΘ, λειτουργώντας υποστηρικτικά, βρίσκεται δίπλα σε κάθε εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του Δήμου είναι ο Όλυμπος. Ένα βουνό που είναι γνωστό σε κάθε άκρη του πλανήτη και το οποίο κάθε χρόνο προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, δίνοντας πολύτιμο οξυγόνο όχι μόνο στην Πιερία, αλλά σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία» δήλωσε ο κ. Καράογλου μετά το τέλος της συνάντησης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές της Πιερίας σε επίπεδο τουρισμού.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στο Λιτόχωρο ήταν το Διεθνές Ίδρυμα «Μέγας Αλέξανδρος». Εκεί ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Γιώργο Παπαστεργίου και με μέλη του Δ.Σ. με τα οποία συζήτησε οργανωτικά θέματα ενόψει του 67ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ και του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του «Αλεξάνδρειου» κτιρίου από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου 2013.
Ο κ. Καράογλου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική αυτήν την εξέλιξη, τονίζοντας πως εκείνες τις ημέρες η καρδιά των απανταχού Μακεδόνων θα χτυπά στην Πιερία.
«Όσοι θεωρούν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι… κόκκινες γραμμές της χώρας μας στα εθνικά μας θέματα έχουν υποχωρήσει, κάνουν λάθος» σημείωσε ο ΥΜΑΘ, προσθέτοντας πως «ο Μέγας Αλέξανδρος, με την ανυπέρβλητη προσωπικότητά του, ένωσε ηπείρους και λαούς, αγκαλιάζοντας διαφορετικούς πολιτισμούς, κάνοντας περήφανους τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης».

Προηγούμενο άρθροΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ 50 ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “COMENIUS”
Επόμενο άρθροΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ KARFITSA ‘ΕΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ 2014’