ΑΡΘΡΟ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ KARFITSA ‘ΕΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ 2014’

ypes press002
ypes press002

Είναι γνωστό σε όλους ότι ανάπτυξη σημαίνει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και αποτελεί προϊόν συγκεκριμένου σχεδίου για το σήμερα, σαφούς οράματος για το αύριο και αποφασιστικής-ισορροπημένης πολιτικής.

Μα πάνω από όλα, ανάπτυξη σημαίνει έργα και δράσεις εθνικού χαρακτήρα.

Υπό αυτήν την οπτική, η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ για την επταετία 2014-2020, ίσως να αποτελεί την τελευταία ευκαιρία που έχουμε ως χώρα να πετύχουμε ισόρροπη ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας και να εξασφαλίσουμε τη διάχυσή της σε όλη την επικράτεια.

Σε αυτήν την προσπάθεια το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, κινούμενο πάντα εντός του σύγχρονου επιτελικού του ρόλου, επιχειρεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό κυβερνητικό φορέα στήριξης της ανάπτυξης, καθιστώντας τη Βόρεια Ελλάδα ένα δυναμικό γεωπολιτικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στόχος μας είναι και παραμένει η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής περιφερειακής οικονομίας με έντονο εξωστρεφή προσανατολισμό και εσωτερική, οικονομική, κοινωνική και διοικητική συνοχή.

Για αυτό και στα δυο περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της διαμόρφωσης της τέταρτης προγραμματικής περιόδου του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, τάχθηκα υπέρ μιας πιο περιφερειακής δομής των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Μιας δομής που θα τα απεγκλωβίζει από την κεντρική διαχείριση των Αθηνών και θα επιτρέπει τη διάθεση των κονδυλίων σε τομείς και δράσεις που θα συμβάλλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, που σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. 

Έχοντας ως παρακαταθήκη την επιτυχημένη διαπραγμάτευση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπου η Ελλάδα εξασφάλισε το ποσό των περίπου 18,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση ακούει και αφουγκράζεται τους προβληματισμούς των παραγωγικών φορέων, μέσω της διοργάνωσης 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων σε όλη τη χώρα, η νέα προγραμματική περίοδος πρέπει να δώσει έμφαση στην έρευνα, στην τεχνολογία και στην καινοτομία, διακρινόμενη για την απλότητα, την ταχύτητα, τη λειτουργικότητα και κυρίως την αποτελεσματικότητα της.

Συμπερασματικά και με δεδομένο ότι την ύφεση δεν την πολεμάς κλείνοντας δρόμους, ούτε αντιμετωπίζεις την ανεργία διώχνοντας επενδύσεις, η τέταρτη προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ πρέπει να ταυτιστεί με την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και την οριοθέτηση του 2014 ως έτους ανάπτυξης.

Πρέπει και μπορεί να αποτελέσει ένα νέο αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης το οποίο θα συμβάλλει στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο, ανταγωνιστική και ποιοτική επιχειρηματικότητα και γνώμονα την κοινωνική συνοχή, η οποία μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Προηγούμενο άρθροΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΜΕ ΘΕΜΑ ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ
Επόμενο άρθροΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΒΕΥΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΟ Β´ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ