Στην περίοδο της ύφεσης η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε, είναι στους νέους ανθρώπους.
Να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να προσαρμοστούν και να ανταπεξέλθουν σε μια ανταγωνιστική κοινωνία, η οποία εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα.
Να τους δείξουμε ότι πέρα από τη… σιγουριά του δημόσιου τομέα υπάρχει και ο ιδιωτικός, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός νέου, πιο παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Αυτό αποτελεί σήμερα το μεγάλο ζητούμενο της ελληνικής οικονομίας η οποία επιθυμεί και επιδιώκει να αποκτήσει πιο εξωστρεφή και πιο ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, έχοντας ως βασικούς της πυλώνες τη γνώση και την καινοτομία, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα σε ένα κατάλληλα οργανωμένο, κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, ως προϊόν μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Ενός σχεδιασμού που θα στηρίζεται σε αποκρυσταλλωμένες και επακριβώς προσδιορισμένες προτεραιότητες, όσον αφορά στις γεωγραφικές περιοχές από τις οποίες αναμένεται να προέλθει η ανάπτυξη.
Υπό αυτήν την οπτική το νέο πολυθεματικό Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, μακριά και πέρα από αναβλητικότητα και δισταγμούς, πορεύεται με στόχο να αναδείξει τη Βόρεια Ελλάδα των ευκαιριών, της εξέλιξης και της πρωτοπορίας.
Λειτουργώντας αποκεντρωτικά, δημιουργούμε μια ισχυρή κρατική δομή η οποία θα ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα δρα υποστηρικτικά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και θα επενδύει στην επιχειρηματικότητα και στην εξωστρέφεια.
Ήδη, στο πλαίσιο της αποκλειστικής αρμοδιότητας που έχει λάβει μετά την κατάργηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, το ΥΜΑΘ υποδέχτηκε, αξιολόγησε και τελικά ενέκρινε επενδυτικό σχέδιο εταιρείας που επενδύει στην υψηλή τεχνολογία, παραδίδοντας μάλιστα σχετική επιταγή, η οποία αντιστοιχεί στην προκαταβολή της συνολικής επιχορήγησης που θα λάβει η συγκεκριμένη εταιρεία.
Και έπεται συνέχεια, γεγονός που πιστοποιεί ότι αφενός η κρίση γεννά ευκαιρίες και αφετέρου η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν το αντίδοτο στην οικονομική κρίση.
Όσο αποδυναμώνεται η επιχειρηματικότητα της ανάγκης, τόσο ξεπροβάλλει η επιχειρηματικότητα της ευκαιρίας, επιτρέποντας στην ελληνική οικονομία να αναζωογονήσει τη δημιουργικότητά της, απεγκλωβίζοντας την από το φαύλο κύκλο του συντηρητισμού.
Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα αποτελούν «φυτώρια» ανάπτυξης και θύλακα παραγωγής νέων ιδέων.
Σε αυτές ανάβει η σπίθα της επιχειρηματικότητας, σε αυτές γεννάται η ελπίδα ότι η Ελλάδα είναι ικανή να ξαναβρεί -και θα βρει- το ρόλο που της αρμόζει στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.
Σε αυτές συναντούμε δυνάμεις καινοτόμες που διεκδικούν με υπομονή, επιμονή, συνετή και συνεπή στάση, το μέλλον που τους αξίζει.
Είναι λοιπόν καιρός να κοιτάξουμε με ελπίδα πέρα από το δύσκολο σήμερα, καθορίζοντας εμείς τους όρους με τους οποίους η πατρίδα μας μπορεί να αναπτυχθεί ξανά.
Σαφώς και τα θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι σημαντικά, δύσκολα και ο δρόμος ανηφορικός.
Με αισιοδοξία και πλάνο όμως, είμαι σίγουρος πως θα τον διαβούμε μέχρι το τέλος, αφήνοντας πίσω ασθένειες του παρελθόντος όπως ο λαϊκισμός και ο κρατισμός.
Συγκρουόμαστε με κατεστημένα και συντεχνίες και χτίζουμε την Ελλάδα του αύριο.
Μια Ελλάδα δημιουργική, ανταγωνιστική, ίσων ευκαιριών και ισόρροπης ανάπτυξης.
Θεόδωρος Γ. Καράογλου
Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης