ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΉΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

1484396603
1484396603

ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η αποβιομηχάνιση, η ανεργία, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 και μια σειρά άλλων ζητημάτων, που άπτονται της χάραξης αναπτυξιακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, τέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου επιχειρηματικού forum που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ, παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου, του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη, της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας κυρίας Μάγδας Καρακόλη και εκπροσώπων όλων των επιμελητηρίων Μακεδονίας και Θράκης.

Η σημερινή ευρεία σύσκεψη αποτελεί συνέχεια του πρώτου επιχειρηματικού forum που διοργάνωσε το ΥΜΑΘ στις 31 Ιανουαρίου 2013, αλλά και των δυο συναντήσεων που είχε ο κ. Καράογλου με τα επιμελητήρια Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στις 26 Φεβρουαρίου και 05 Απριλίου 2013 αντίστοιχα.

«Στόχος μας», εξήγησε ο κ. Καράογλου, «είναι το επιχειρηματικό forum να γίνει θεσμός και να αποτελέσει ένα βήμα διαλόγου μεταξύ των παραγωγικών φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης, του ΥΜΑΘ και των κατεξοχήν αρμοδίων Υπουργείων, έτσι ώστε να συζητάμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και για τις προοπτικές ανάπτυξής τους ιδιαίτερα στον πολύπαθο χώρο της Βόρειας Ελλάδας, όπου η αποβιομηχάνιση και η ανεργία είναι “εκρηκτικά” προβλήματα και στην κυριολεξία “σπάνε” κόκκαλα».

Ο κ. Μηταράκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της σημερινής συνάντησης, τονίζοντας πως στον σχεδιασμό για τη χάραξη μιας αναπτυξιακής πολιτικής, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η κυβέρνηση να ακούει τους ανθρώπους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιχειρηματικότητας.

«Χθες η Βουλή ψήφισε το νέο αναπτυξιακό νόμο, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Μέσα στο 2013 προχωράμε στην ενοποίηση των φορέων εξωστρέφειας με στόχο την περαιτέρω στήριξη των εξαγωγών, που ήδη το 2012 είχαν την καλύτερη χρονιά τους» επισήμανε αρχικά ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κάνοντας στη συνέχεια ειδική αναφορά στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020. «Θυμίζω πως χάρη στην παρέμβαση του Πρωθυπουργού το μέγεθος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό πάρα πολύ χρήσιμο όταν η χώρα προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μείωσης της πρωτοφανούς ανεργίας» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της ανεργίας, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως: «Το 2013 θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Αυτό δεν το έχουμε κρύψει ποτέ. Αλλά είναι και μια μεταβατική χρονιά. Είναι μια χρονιά που πλέον βλέπουμε τα μέτρα που είχαν ληφθεί το 2012 σχετικά με τη σταθερότητα της οικονομίας, τα μέτρα που λαμβάνονται το 2013 για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της ρευστότητας, οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι ιδιωτικοποιήσεις που προχωράνε με ταχύτερους ρυθμούς το 2013, να αρχίσουν να δείχνουν σημαντικά σημάδια σταθεροποίησης. Είναι μια δύσκολη χρονιά αλλά πάμε κάπως καλύτερα».

Όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με την επένδυση χρυσού στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως «σε αυτήν τη χώρα πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους».

«Αυτές οι επιχειρήσεις που δεν συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος, αυτές οι επενδύσεις που δεν καλύπτουν τις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική Πολιτεία, φυσικά και δεν θα γίνουν» ήταν η απάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει πως: «Αυτές οι επενδύσεις που έχουν εκπληρώσει τους σκληρούς περιβαλλοντικούς όρους, έχουν πάρει τις εγκρίσεις, έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια, είναι σημαντικό να λειτουργήσουν. Ως χώρα, το ξέρουμε όλοι ότι εδώ και δεκαετίες δεν ήμασταν φιλική σε κάθε είδους επενδύσεις. Και κάθε μεγάλη επένδυση πάντα ξεσήκωνε αντιδράσεις. Αποτέλεσμα; Αυτές οι επενδύσεις να γίνονται, αλλά να γίνονται σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή που η ανεργία κυμαίνεται στο 27%, αυτές οι επενδύσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις πρέπει να τις αγκαλιάσουμε είτε είναι μικρές, είτε είναι μεσαίες, είτε είναι μεγάλες, είτε είναι ελληνικές, είτε είναι ξένες» κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Προηγούμενο άρθροΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013