ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

ypes press002
ypes press002
Μοναδικής ιστορικής αξίας κειμήλια της ένδοξης περιόδου των Βαλκανικών πολέμων παρουσιάζονται στην έκθεση «πόλεμοι 1912-1913, η πορεία προς τη νίκη» που διοργάνωσε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνας και την οποία εγκαινίασε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013.
Η συγκεκριμένη είναι η μεγαλύτερη έκθεση που εγκαινιάστηκε στην πατρίδα μας για τη νικηφόρα πορεία του ελληνικού στρατού στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913, με το πολύπτυχο ιστορικό υλικό να αποτελεί ιστορικό ανάπτυγμα της προ 100 χρόνων εποχής.
«Οι στολές, τα προσωπικά αντικείμενα των πρωταγωνιστών των νικηφόρων πολέμων, τα όπλα, οι σημαίες, είναι κομμάτια της ψυχής μας. Είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που φωτίζουν την εθνική μας ταυτότητα, την κληρονομιά των προγόνων μας, την ιστορική μας παράδοση. Είναι όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα, που ενώνουν το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Καράογλου, εξηγώντας πως «η παράδοση δεν περιορίζεται μόνο στα μουσεία ή στις εκθέσεις, αλλά είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές μας, αποτελώντας μέρος των αξιών με τις οποίες μας μεγάλωσαν οι γονείς μας».
Μεταξύ άλλων ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε πως το ΥΜΑΘ δημιούργησε μια κινητή περιοδική έκθεση με «κειμήλια απελευθέρωσης της Μακεδονίας», η οποία θα περιοδεύσει σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Βορείου Ελλάδος. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καράογλου, το ταξίδι στη μνήμη και την ιστορική γνώση θα ξεκινήσει από την Έδεσσα το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013 και θα ολοκληρωθεί στη Νιγρίτα Σερρών τον Αύγουστο του 2013.
«Σε κάθε περίπτωση», κατέληξε ο ΥΜΑΘ, «το να σέβεσαι και να αγαπάς την πατρίδα σου, είναι θέμα ευθύνης της καθεμιάς και του καθενός από εμάς. Με εκθέσεις όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα αλλά και εκείνες που έγιναν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τιμούμε το ηρωικό χθες, αντιμετωπίζουμε περήφανα το σήμερα και οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο».

Προηγούμενο άρθροΘ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΖΗΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013