ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΙΝΔΟΙΑ

1484396668
1484396668
Συνεχίζοντας να ενισχύει και να στηρίζει δράσεις που αναδεικνύουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που είναι κρυμμένοι στη γη της Βόρειας Ελλάδας, ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, επισκέφθηκε σήμερα (Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013) τον αρχαιολογικό χώρο των Καλινδοίων, που βρίσκεται στην περιοχή Καλαμωτό του Ζαγκλιβερίου Θεσσαλονίκης και δήλωσε ότι θα δράσει υποστηρικτικά προκειμένου να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή.
Ο κ. Καράογλου ξεναγήθηκε στο χώρο από την προϊσταμένη της 16ης εφορίας προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων, κα. Βάσω Μισαηλίδου-Δεσποτίδου,  η οποία ενημέρωσε τον Υπουργό για όλα τα σημαντικά  αρχαιολογικά ευρήματα που εντόπισε στην περιοχή και έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
Όπως εξήγησε η κυρία Μισαηλίδου-Δεσποτίδου, τα αρχαία Καλίνδοια είναι ένας εξαιρετικός χώρος στην επαρχία Λαγκαδά,  ο οποίος την τελευταία 10ετία ανασκάβεται με χρηματοδότηση κυρίως από το ΥΜΑΘ και στον οποίο ανακαλύφθηκε ένα ιδιαίτερα σημαντικό μνημειακό σύνολο, γνωστό και ως Σεβαστείο των αρχαίων Καλινδοίων.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η κατασκευή του Σεβαστείου ξεκίνησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ, ενώ είναι αφιερωμένο στην αυτοκρατορική ρωμαϊκή λατρεία.


 Μετά τη ξενάγηση στον χώρο ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης δήλωσε τα εξής: «Η Μακεδονική γη κρύβει πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς και ένας από αυτούς είναι τα Καλίνδοια. Το ΥΜΑΘ, σε συνεργασία με τη 16η εφορία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων, θα στηρίξει την προσπάθεια για συνέχιση του έργου των ανασκαφών γιατί πιστεύουμε ότι οι ανασκαφές αυτές επιβεβαιώνουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός συνόρων. Τα αρχαία Καλίνδοια είναι μια σημαντική αρχαία πόλη που πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί και σε αυτήν την προσπάθεια το Υπουργείο μας θα είναι παρόν».

Προηγούμενο άρθροΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΛΙΝΔΟΙΩΝ ΤΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013
Επόμενο άρθροΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟΝ Ο.Λ.Θ. ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013