ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ FORUM

ypes press002
ypes press002

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

Στην αυγή μιας νέας εποχής για την ελληνική οικονομία και τη χώρα μας γενικότερα,  όπου το παλιό καταρρέει και γεννιέται το καινούργιο, προβάλλει μια άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα που αντιστέκεται και ελπίζει, η Ελλάδα που αναγεννάτε. 

Αφήνοντας πίσω τη φθορά του χθες, η συμφωνία του Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου μας προσφέρει την πολυτέλεια του χρόνου να κάνουμε το αποφασιστικότερο βήμα προς τα εμπρός.

Ένα βήμα το οποίο θα μας επιτρέψει να εκπέμψουμε ξεκάθαρο στίγμα του πολιτικού  και κοινωνικού μας προσανατολισμού, απαντώντας παράλληλα στο ερώτημα: «που θέλουμε να πάμε ως χώρα».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το στρεβλό μοντέλο που βασίστηκε στην ανάπτυξη με… δανεικά, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας -κυρίως στους νέους- και η εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης, αποτελούν βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης της κρίσης, ώστε να πετύχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη, να αλλάξει η ψυχολογία στην αγορά και να δικαιώσουμε τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.

Αναμφισβήτητα ο δρόμος προς την ανάπτυξη παραμένει μακρύς, ωστόσο μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών είναι λιγότερο δύσβατος.

Κινούμενο πάντα αναπτυξιακά, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στοχεύει στην ενίσχυση και αξιοποίηση των ειδικών αναπτυξιακών χαρακτηριστικών της Βόρειας Ελλάδας, δημιουργώντας μια βιώσιμη ανταγωνιστική περιφερειακή οικονομία, με έντονο εξωστρεφή προσανατολισμό.

Ήδη το ΥΜΑΘ υπέβαλλε μια σειρά προτάσεων για τη διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής στη νέα προγραμματική περίοδο του χρηματοδοτικού πακέτου 2014-2020, ενώ το όραμά μας εξειδικεύεται στην ολοκληρωμένη προσέγγιση του ενιαίου αναπτυξιακού χώρου της Βόρειας Ελλάδας, στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και στην επένδυση στην κοινωνία της γνώσης και της καινοτομίας.

Αναλογιζόμενοι το ειδικό βάρος του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, προσανατολιζόμαστε σε μια σειρά ενδεικτικών ενεργειών όπως η διαμόρφωση ενός στρατηγικού πλαισίου προσέλκυσης επενδύσεων, η ίδρυση Ευρωπαϊκού Κέντρου Προώθησης και Απασχόλησης ή ακόμα η σύσταση και λειτουργία Διαβαλκανικού Κέντρου Ανάπτυξης και Μεταφοράς τεχνογνωσίας, οι οποίες μπορούν να σημάνουν την αναπτυξιακή αντεπίθεση της Βόρειας Ελλάδας.

Παράλληλα το νέο ΥΜΑΘ επιχειρεί μέσω του Γραφείου Εξυπηρέτησης Επενδυτών να αναδείξει τη συνέπεια κυβερνητικών λόγων και πράξεων, καθιστώντας τη Μακεδονία και τη Θράκη πόλο έλξης επενδύσεων και κόμβο ανάπτυξης.


Η προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων στο ανωτέρω γραφείο, το οποίο υποδέχεται και παραλαμβάνει επενδυτικές προτάσεις, παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 93 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

Στον πρώτο κύκλο του 2011 υποβλήθηκαν 30 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 26, τελικού επιλέξιμου ποσού 76. 921.728,85 ευρώ.

Στον δεύτερο κύκλο του 2011 υποβλήθηκαν 26 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων τελικού επιλέξιμου ποσού 166. 754.794,20 ευρώ.

Κατά τον πρώτο κύκλο του 2012 κατατέθηκαν 32 γενικά επενδυτικά σχέδια αρχικού κόστους 195. 969.514,74 ευρώ, καθώς και ένα ειδικό επενδυτικό σχέδιο συνέργειας και δικτύωσης αρχικού κόστους 5. 207.975,64 ευρώ. Επίσης το Σεπτέμβριο του 2011 κατατέθηκαν 4 αιτήσεις ειδικών επενδυτικών σχεδίων νεανικής επιχειρηματικότητας, ύψους 1. 655.387,51 ευρώ.

Έχοντας αφήσει πίσω μας την περίοδο της δανεικής ευημερίας, η ελληνική οικονομία οφείλει και πρέπει να ξεπεράσει τον κακό της εαυτό και εφεξής να πορευτεί στον ενάρετο δρόμο των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μόνο αν δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και τροφοδοτήσουμε με ρευστότητα την πραγματική οικονομία, η απόφαση του Eurogroup θα παράγει οριστική λύση στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης.

Διότι το μέγα ζητούμενο δεν είναι μόνο η εκταμίευση της δόσης, αλλά και η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

 Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης


Προηγούμενο άρθροTO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΕΥ SHOW 2012
Επόμενο άρθρο‘ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’ – Aρθρο του ΥΜΑΘ κ.Θ. Καράογλου στους UNITEDREPORTERS.GR