Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Να χτίσουμε το καινούργιο, όχι να αναπαλαιώσουμε το χθες»
Την οδό του… μετασχηματισμού, προτείνει ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου ως ιδανική λύση για τη σωτηρία της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των περιπτερούχων, τονίζοντας πως προτιμά να είναι χρήσιμος στην κοινωνία, παρά αρεστός. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Tobacco consulting» (Σύμβουλος καπνού), ο κ. Καράογλου, επισημαίνει πως πρέπει να εργαστούμε νυχθημερόν για την προσέλκυση και την επιστροφή των επενδύσεων στη Μακεδονία και τη Θράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι καθήκον και υποχρέωσή τους στο Υπουργείο, να δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή τους.
1)Κύριε Καράογλου, θεωρείται ότι η επανασύσταση του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός για τη Β.Ελλάδα;
«Μα, αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος της επανασύστασης του Υπουργείου. Όλες μας οι ενέργειες έχουν ένα στόχο. Η Μακεδονία και η Θράκη να ξεπεράσουν την ύφεση, να μπουν και πάλι στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας και να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ήδη, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, πετύχαμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα ώστε να καταστήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα πόλο έλξης επενδύσεων».
2)Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης;
«Να λειτουργήσουμε αποκεντρωτικά, δίνοντας έμφαση σε αναπτυξιακές πολιτικές. Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης δεν είναι μόνο για να στηλιτεύει τους παραχαράκτες της ιστορίας μας, ούτε να λειτουργεί ως κομιστής στην Αθήνα των αιτημάτων που εκφράζουν οι κοινωνικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας. Καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή τους. Με λίγα λόγια, κυρία Αλεξίου, το ζητούμενο είναι να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Καθημερινά επικοινωνώ με όλους τους συναδέλφους μου στο Υπουργικό Συμβούλιο και μέσα από συντονισμένες δράσεις προσπαθούμε να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για αυτήν την “ευαίσθητη” περιοχή της πατρίδας μας. Η εποχή της απομόνωσης της Βόρειας Ελλάδας, ανήκει στο παρελθόν».
3)Η Θεσσαλονίκη, έχει αναδειχθεί πρωτεύουσα της ανεργίας. Τι σκοπεύετε να κάνετε επί τούτου ως θεσσαλονικιός υπουργός;
«Δυστυχώς, όπως όλη η Βόρεια Ελλάδα, έτσι και η Θεσσαλονίκη έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Τώρα που αποδεικνύουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας πως οι Έλληνες είμαστε αξιόπιστοι και το κλίμα αλλάζει υπέρ της χώρας μας, οφείλουμε να εργαστούμε νυχθημερόν για την προσέλκυση και την επιστροφή των επενδύσεων στη Μακεδονία και τη Θράκη, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω τραπεζών και ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, την υλοποίηση των έργων υποδομής, την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου μας και την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος μέσα από την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε».
4)Βλέποντας γύρω σας πολλά περίπτερα να βάζουν λουκέτο, γνωρίζετε αν είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, η μείωση του φόρου στα καπνικά;
«Εξ’ όσον γνωρίζω, από τα 920 περίπτερα που λειτουργούσαν στη Θεσσαλονίκη την τελευταία τριετία, έχουν κατεβάσει ρολά τα 270. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται. Από εκεί και πέρα, το διακύβευμα της κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας είναι η σωτηρία της πατρίδας. Σήμερα καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις οι οποίες θα μας επιτρέψουν να πάρουμε πολύτιμες “ανάσες” με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία είναι αναγκαία για να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Αφού, λοιπόν, διορθώσουμε τα λάθη του χθες και σταθούμε στα πόδια μας, σπάζοντας τα δεσμά, τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε από άλλη βάση για μια σειρά ζητημάτων, ένα από τα οποία είναι και η μείωση του φόρου στα καπνικά».
5)Ποια είναι η θέση σας για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
«Κυρία Αλεξίου, οι υπάρχουσες συγκυρίες απαιτούν από όλους μας καθολικές μεταρρυθμίσεις, πνεύμα ομοψυχίας και αλλαγή νοοτροπίας. Από τη στιγμή που τα… δανεικά τελείωσαν, η Ελλάδα έχει αποκλειστικά μια επιλογή, να μετασχηματιστεί. Οφείλουμε, λοιπόν, να χτίσουμε το καινούργιο, όχι να αναπαλαιώσουμε το χθες. Ενδεχομένως η απάντησή μου να μην ικανοποιεί τον κλάδο των περιπτερούχων, ωστόσο στη ζωή μου έχω μάθει να μιλώ τη γλώσσα της αλήθειας. Προτιμώ να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία, παρά αρεστός».