«Οι χαμένες ευκαιρίες του χθες πρέπει να αποτελέσουν πολύτιμο οδηγό για το μέλλον»
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μας παραχώρησε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κατά την επίσκεψή του στο Νομό Πέλλας. Ο κ. Καράογλου, μας μίλησε για τη μέχρι τώρα συνεργασία του με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, για τους στόχους του Υπουργείου, για τους λαθρομετανάστες, τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς επίσης για την αγαπημένη του ομάδα τον Ηρακλή.
1) Ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης έχετε διαμορφώσει εικόνα για την οικονομική κατάσταση της Βόρειας Ελλάδας. Πως πιστεύετε ότι μπορείτε να βοηθήσετε;
«Εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωσή της η Μακεδονία αγωνίζεται, δυστυχώς, να αποτινάξει από πάνω της την έλλειψη ανταγωνιστικότητας που τη χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια. Η βιομηχανική αποψίλωση που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ως προϊόν της μεταφοράς ελληνικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική αποδόμηση της Βόρειας Ελλάδας, η οποία ουδέποτε δικαιολόγησε τον τίτλο της “Μητρόπολης των Βαλκανίων”. Ωστόσο, τώρα που η πατρίδα μας επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα, η Μακεδονία και η Θράκη οφείλουν να είναι παρούσες. Πως θα γίνει αυτό; Μα, προτάσσοντας όλα τα χαρακτηριστικά που θα αναδείξουν τόσο τις αναπτυξιακές τους προτεραιότητες όσο και το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα επόμενα χρόνια. Καθήκον και υποχρέωσή μας, λοιπόν, είναι να δώσουμε στη Βόρεια Ελλάδα τα απαιτούμενα εφόδια ώστε να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Άλλωστε διαχρονικά αυτό το τμήμα της πατρίδας μας αποτελεί καθοριστική συνιστώσα της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, καθώς και βασικό παράγοντα δημιουργίας ανάπτυξης σε μια γεωγραφική περιοχή όπου ο οικονομικός ανταγωνισμός διαρκώς μεγαλώνει. Από την πλευρά μου εργάζομαι καθημερινά, χωρίς αναβλητικότητα και δισταγμούς, προκειμένου η Βόρεια Ελλάδα να αποκτήσει νέο βηματισμό και να συστηθεί εκ νέου εντός και εκτός συνόρων. Και ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι στηρίζοντας την αύξηση της απασχόλησης, ενισχύοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργώντας πρωτογενές πλεόνασμα, προσελκύοντας επενδύσεις και δίνοντας ώθηση στην εξωστρέφεια».
2) Πως είναι η μέχρι τώρα συνεργασία σας με τις Περιφέρειες και τους Δήμους;
«Άψογη. Εξάλλου στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες που περνά η πατρίδα μας έχουμε μόνο μια επιλογή, αυτήν της συνεργασίας. Καθόμαστε λοιπόν στο ίδιο τραπέζι, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και χαράσσουμε από κοινού έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προσέλκυσης επενδύσεων, με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας. Βάζουμε το “εμείς” πάνω από το “εγώ”, παραμερίζουμε προσωπικές διαδρομές ή τις όποιες μικροκομματικές αντιπαλότητες και πορευόμαστε από κοινού, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Βορειοελλαδιτών».
3) Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα με την επανίδρυση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης;
«Αφενός να καθιερώσω στη συνείδηση του κόσμου το νέο ΥΜΑΘ ως “πολυεργαλείο” ανάπτυξης και αφετέρου να καταστήσω τη Μακεδονία και τη Θράκη “ατμομηχανή” ανάπτυξης. Οι χαμένες ευκαιρίες του χθες πρέπει να αποτελέσουν πολύτιμο οδηγό για το μέλλον. Για αυτό, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, εργαζόμαστε ώστε μέσω της αποκεντρωμένης λειτουργίας μιας ισχυρής κρατικής δομής, να καταστήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα πόλο έλξης επενδύσεων, κόμβο ανάπτυξης και υπόδειγμα παραγωγικής διαδικασίας. Αναγνωρίζω πως ο στόχος είναι δύσκολος, κάποιοι ενδεχομένως θα πουν και ουτοπικός. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής, το πρόσημο θα είναι θετικό».
4) Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης αποτελεί πονοκέφαλο και για εσάς, παρά την παρουσία των συνοριοφυλάκων και του στρατού;
«Ασφαλώς και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης με απασχολεί, όπως απασχολεί όλους τους Έλληνες πολίτες. Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε πως από το καλοκαίρι και μετά γίνεται ιδιαίτερα συστηματική και αποτελεσματική προσπάθεια από τους συνοριοφύλακες και το στρατό. Ήδη από 500 λαθρομετανάστες που πέρναγαν τον Έβρο σε καθημερινή βάση, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει περιορισθεί αισθητά σε μονοψήφια ή οριακά διψήφια νούμερα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Έβρος έχει κλείσει για τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι όμως αναζητούν διεξόδους μέσω των νησιών του Αιγαίου. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και οφείλουμε να εργαζόμαστε καθημερινά για την αντιμετώπισή του».
5) Την Τετάρτη, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής, ψηφίστηκαν τα νέα μέτρα. Πιστεύετε ότι αλλάζει σελίδα η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία;
«Μα, αν δεν το πίστευα δεν θα τα υπερψήφιζα. Καθημερινά όλοι αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση έχει αρχίσει και βελτιώνεται. Πνέει άνεμος αλλαγής και δημιουργείται ελπίδα. Φυσικά έλαβα σοβαρά υπόψη μου δυο σημαντικές παραμέτρους. Πρώτη είναι πως εφόσον εφαρμόσουμε όλα όσα νομοθετήσαμε, οι θυσίες που περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο θα είναι οι τελευταίες. Δεύτερη είναι ότι μόλις βγούμε από τα ελλείμματα, θα αρχίσουν να επανορθώνονται οι αδικίες που έχουν γίνει. Και για να το πω πιο απλά, τη σωτηρία της πατρίδας την βάζω πολύ πιο πάνω από τη διασφάλιση της βουλευτικής μου έδρας. Γνωρίζοντας ότι ο λαϊκισμός πουλάει, το εύκολο θα ήταν να βροντοφωνάξω “όχι σε όλα” και να γίνω αρεστός στον κόσμο, εισπράττοντας πρόσκαιρο πολιτικό όφελος στις επόμενες εκλογές. Μόνο που κανένας από όσους σήμερα παριστάνουν τους… επαναστάτες χωρίς αιτία, δεν παρουσίασε ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αρκέστηκαν σε φθηνούς λαϊκισμούς, επένδυσαν πολιτικά στο φόβο της κοινής γνώμης, χάιδεψαν και εξακολουθούν να χαϊδεύουν τα αυτιά προνομιούχων ομάδων και έφτασαν στο σημείο να απειλούν ακόμα και με… κρεμάλες όσους ψηφίσαμε ναι. Προσωπικά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έπραξα το σωστό. Διότι με την εκταμίευση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπει τέλος στη “δραχμοφοβία”, η ρευστότητα θα επιστρέψει στην αγορά και η ελληνική οικονομία θα πάρει επιτέλους πάλι μπροστά».
6) Τι θα πείτε στους συναδέλφους σας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που δεν ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο;
«Αντιλαμβάνομαι τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους, όμως σε τόσο δύσκολες και κρίσιμες στιγμές, ο καθένας είναι υπεύθυνος των πράξεών του. Σέβομαι τα επιχειρήματα όσων έχουν αντίθετη άποψη από εμένα και περιμένω να τα ακούσω. Αρκεί φυσικά να υπάρχουν επιχειρήματα και οι όποιες αποφάσεις να μην πάρθηκαν για λόγους εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης. Τέλος ας αναλογιστούμε όλοι μας ότι για πρώτη φορά στα ελληνικά πολιτικά χρονικά, τρία κόμματα τα οποία έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, φορούν τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος και ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο. Γιατί η χώρα θα βγει ενωμένη από την κρίση».
7) Η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά ενώ εσείς πρωτοστατείτε στον «πόλεμο κατά της φτώχειας». Πως θα το πετύχετε αφού λεφτά δεν υπάρχουν;
«Ακριβώς επειδή λεφτά δεν υπάρχουν, κύριο μέλημά μας είναι να επισπεύσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας. Η επιστροφή, για παράδειγμα, των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, θα σώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα δώσει πρόσθετες ανάσες στην οικονομία. Επιπλέον, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, θα κυνηγήσουμε τις επενδύσεις και μέσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κινητοποιώντας την οικονομική διπλωματία. Τρόποι υπάρχουν και εμείς οφείλουμε να τους βρούμε και να τους αξιοποιήσουμε».
8) Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι ξεπουλήσατε και το τελευταίο χαρτί προκειμένου να μείνετε στην κυβέρνηση. Τι απαντάτε;
«Θα υπενθυμίσω τη φράση του Λένιν που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. “Κάποτε”, είπε ο Λένιν, “περνάνε δεκαετίες χωρίς να γίνεται τίποτα. Και ξαφνικά γίνονται τα πάντα μέσα σε λίγες ημέρες”. Αυτό συμβαίνει στην πατρίδα μας. Σε διάστημα 140 ημερών τολμάμε και αλλάζουμε παθογένειες δεκαετιών. Πράττουμε το αυτονόητο. Για αυτό μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ενώ εκείνοι κλείνουν τους δρόμους, εμείς ανοίγουμε δρόμους για την Ελλάδα. Την ώρα που εκείνοι κλείνουν εργοστάσια και διώχνουν επενδύσεις, εμείς τις καλούμε να επιστρέψουν, την ώρα που εκείνοι διαφυλάττουν σκανδαλώδη προνόμια για τους λίγους, εμείς τα καταργούμε. Το κυριότερο όλων, όμως, ξέρετε πιο είναι; Ότι ενώ μιλάμε για μια περήφανη και δημιουργική Ελλάδα εντός ευρώ, εκείνοι επιδιώκουν την Ελλάδα της δραχμής και μιλούν εντός του κοινοβουλίου για εμφύλιους σπαραγμούς. Επανάσταση δεν είναι να πουλάς τζάμπα μαγκιά και να ξεσηκώνεις τον κόσμο. Επανάσταση είναι να πράττεις στο ακέραιο το καθήκον σου, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος».
9) Γνωρίζουμε την αγάπη σας για το ποδόσφαιρο και τον Ηρακλή. Τι έχετε να πείτε για την κόντρα του δημάρχου Θεσσαλονίκης με τον Ηρακλή;
«Ο ιστορικός Ηρακλής αποτελεί ζωντανή ιστορία της πόλης και αναπόσπαστο κομμάτι της. Αυτό ουδείς μπορεί να το παραβλέψει. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα σωματείο που έχει δώσει στην πατρίδα ήρωες όπως ο Γεώργιος Ιβάνοφ και ο Γεώργιος Κατσάνης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης οφείλει να κρατά ίσες αποστάσεις από τις ομάδες της και αν μη τι άλλο, να μην προκαλεί το φίλαθλο κόσμο».
10) Η λίστα Λαγκάρντ ζητήθηκε εκ νέου από τη Γαλλία. Τι πιστεύετε ότι τελικά πρέπει να γίνει;
«Θα σας απαντήσω ευθέως. Τα νόμιμα. Από τη στιγμή που κάποιοι άνθρωποι αποδεδειγμένα έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο, θα πρέπει να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν. Αρκεί φυσικά, όπως είπα, η όποια λίστα να είναι τεκμηριωμένη, διότι βιώνουμε καταστάσεις που, αν μη τι άλλο, η… ανθρωποθυσία “πουλάει”. Και η διαιώνιση αυτής της κατάστασης δεν βοηθά ούτε τη δικαιοσύνη, αλλά ούτε και τη δημοκρατία μας».