ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» – «ΝΑ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

1485306070
1485306070

Τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου  έχει την τιμή να φιλοξενεί σήμερα η «Μ» σε μια αποκλειστική συνέντευξη. Ο Υπουργός απαντά για το ρόλο του ΥΜΑΘ, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, αλλά και για τα χρονίζοντα θέματα της Ημαθίας.


1. Κε Καράογλου, μετά τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση, εδώ και λίγους μήνες η Μακεδονία και η Θράκη έχουν ξανά υπουργείο. Πιστεύετε ότι είναι μόνο συμβολικός ο ρόλος του υπουργείου που είστε επικεφαλής;

«Σαφώς και όχι. Διαφορετικά, πιστέψτε με, δεν επρόκειτο να δεχθώ να αναλάβω ένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο, μόνο και μόνο για να προσθέσω στο βιογραφικό μου το αξίωμα του Υπουργού. Κύριε Πατσίκα, από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μου ανέθεσε το επανασυσταθέν Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, έβαλα ένα στόχο. Σε καμία περίπτωση να μην γίνω ο… ταχυδρόμος των αιτημάτων που διατυπώνουν οι κοινωνικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας προς την Κυβέρνηση. Αντίθετα, το ζητούμενο ήταν να δώσουμε από την πρώτη στιγμή ένα διαφορετικό στίγμα των πολιτικών μας προθέσεων. Για αυτό και ευθύς εξαρχής, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και εγώ, τονίσαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το νέο ΥΜΑΘ θα έχει ρόλο και λόγο στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε Μακεδονία και Θράκη. Και για να σας το πω με πιο απλά λόγια. Ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης δεν βρίσκεται στο γραφείο του μόνο για να φωνάζει υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας, ούτε για να μοιράζει χρήματα σε φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους. Αυτά ανήκουν σε μια άλλη εποχή που πλήγωσε την Ελλάδα. Τώρα που η πατρίδα μας γυρίζει σελίδα, ο εκάστοτε ΥΜΑΘ οφείλει και πρέπει να δρα αναπτυξιακά, ώστε να δώσει σε αυτό το παραμελημένο κομμάτι της Ελλάδας την απαιτούμενη ώθηση, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών».


2. Σε ποιους άξονες επικεντρώνονται οι δράσεις του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης;

«Προμετωπίδα μας είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Βορειοελλαδιτών. Αυτός είναι ο πρωταρχικό μας στόχος και για αυτό εργαζόμαστε καθημερινά. Για την επίτευξη, όμως, αυτού του στόχου, απαιτείται να λειτουργήσουμε αποκεντρωτικά και να διαμορφώσουμε μια ισχυρή κρατική δομή, με απώτερο σκοπό να καταστήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα υπόδειγμα ανάπτυξης, μέσω της αύξησης της απασχόλησης, της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και επενδύοντας στην εξωστρέφεια».

  1. Ακούμε εδώ και δεκαετίες για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να έχει η Θεσσαλονίκη και κατ’ επέκταση η Κεντρική Μακεδονία στον χώρο των Βαλκανίων. Υπήρξε ποτέ, υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την οικονομική ανάπτυξη της Μακεδονίας στο γεωγραφικό πλαίσιο των Βαλκανίων;

    «Όσο και αν η αλήθεια μας στεναχωρεί, πολύ φοβάμαι πως ουδέποτε υπήρξε ένας ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται  και από το γεγονός  ότι η Βόρεια Ελλάδα ουδέποτε δικαιολόγησε τον τίτλο της “Μητρόπολης των Βαλκανίων”.  Μόνο που σήμερα η Ελλάδα αλλάζει πορεία και στρατηγική. Και ως εκ τούτου η Μακεδονία και η Θράκη οφείλουν και πρέπει να ακολουθήσουν έναν πιο δημιουργικό και αναπτυξιακό βηματισμό, προωθώντας την εξωστρέφεια, επενδύοντας στην καινοτομία και αναπτύσσοντας διεθνείς συνεργασίες μέσω της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας».

  2. Κε υπουργέ, η Ημαθία βιώνει μια παρατεταμένη ύφεση. Εδώ, η κρίση προϋπήρχε των Μνημονίων. Αν εξαιρέσουμε την Εγνατία Οδό, δεν έχουμε δει μεγάλο έργο στην περιοχή εδώ και σχεδόν δεκαετίες. Έναν οδικό άξονα περιμένουμε να συνδέσει τη Νάουσα και την Πέλλα με την Εγνατία οδό κι αυτός έχει βαλτώσει…

«Όπως συνηθίζω να λέω, ο δρόμος οδηγεί σε ανάπτυξη. Αναμφίβολα ο οδικός άξονας στον οποίο αναφέρεστε, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην επανεκκίνηση της εξωστρεφούς οικονομίας της Ημαθίας. Άλλωστε δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη, χωρίς την υλοποίηση βασικών έργων υποδομής. Αν και τα οδικά έργα δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, σας διαβεβαιώνω πως  θα συμβάλλω με κάθε τρόπο στη διευθέτησή του».


5. Άλλο ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Ημαθίας είναι η λεγόμενη αγορά της Κουλούρας. Παντελώς αναξιοποίητη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγγειλε τη λειτουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων. Πόσο σύντομα μπορεί να δούμε το κουφάρι της Περιφερειακής Αγοράς Κουλούρας να ξαναζωντανεύει;

«Όπως σας εξήγησα και στην προηγούμενη ερώτηση, σε περιπτώσεις όπως αυτή,  το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης μπορεί μόνο να εισηγηθεί και να προτείνει στο καθ’ύλην αρμόδιο Υπουργείο, λύσεις για τη διευθέτηση παρόμοιων ζητημάτων. Φυσικά πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα το οποίο απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Πιστεύω πως ο κ. Τσαυτάρης θα λάβει σοβαρά υπόψη του όλες τις παραμέτρους και η εξαγγελία λειτουργίας του δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων θα υλοποιηθεί σύντομα».

6. Υπάρχουν πολλά παράπονα στην Ημαθία, ότι στην μετά «Καλλικράτη» εποχή, η Θεσσαλονίκη απορροφά τη μερίδα του λέοντος από τα ΠΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μπορεί το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης να λειτουργήσει ως αντίβαρο, υπέρ της περιφερειακής ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία;   Με ποιο τρόπο;

«Θα παραφράσω το σύνθημα “Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα”, λέγοντας πως “Μακεδονία δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη”. Από εκεί και πέρα το ΥΜΑΘ είναι το σημείο αναφοράς, το “κλειδί” με το οποίο επιχειρούμε να ξεκλειδώσουμε την καινοτομία και την ανάπτυξη στη Μακεδονία και τη Θράκη. Για αυτό επανασυστάθηκε το Υπουργείο, για αυτό υπάρχει, για αυτό ενισχύεται. Το ΥΜΑΘ, κύριε Πατσίκα, ήρθε για να μείνει και να αποκαταστήσει την ανισορροπία ανάπτυξης που είχε διαμορφωθεί από το αθηνοκεντρικό κράτος. Αυτή είναι άλλωστε η βούληση της Κυβέρνησης. Και κάτι τελευταίο. Για εμάς η Μακεδονία και η Θράκη δεν είναι η εσχατιά της Ελλάδας, αλλά η αρχή».


Προηγούμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ»
Επόμενο άρθροΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΜΑΘ κ. Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ» – «ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ»