Ομιλία για τις προγραμματικές δηλώσεις

ypes press002
ypes press002

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διανύουμε μια από τις κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αυτή της ανάγνωσης των Προγραμματικών Δηλώσεων και της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την πατρίδα μας, για το λαό, για τους Έλληνες πολίτες. Το τελευταίο διάστημα η χώρα μας πραγματικά έζησε ιστορικές στιγμές, τις σημαντικότερες στη μεταπολιτευτική της ιστορία. Αποτέλεσμα όλων όσων διαδραματίστηκαν την προηγούμενη περίοδο ήταν η παρούσα Κυβέρνηση, η δημιουργία της κυβέρνησης, δηλαδή, εθνικής ευθύνης, με τη στήριξη τριών κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η κυβέρνηση που προέκυψε κατά την τελευταία εκλογική διαδικασία καλείται να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που θα κρίνει το μέλλον και την πορεία της πατρίδας μας.

Ο στόχος αυτής της Κυβέρνησης έχοντας ως μοναδική πυξίδα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή της στο ευρώ είναι η αντιμετώπιση της κρίσης, η στοχευμένη ανάπτυξη και η αναθεώρηση συγκεκριμένων όρων της δανειακής σύμβασης. Ως κυβέρνηση εθνικής ευθύνης οφείλουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, έτσι ώστε αφενός η χώρα να εξέλθει οριστικά από την κρίση και αφετέρου να απεγκλωβιστεί από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι Έλληνες πολίτες είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι βιώνουν  εξαιρετικά δύσκολες και οδυνηρές καταστάσεις στην καθημερινότητά τους. Το μήνυμα που έστειλαν στις εκλογές τις 17ης Ιουνίου ήταν ένα ισχυρό μήνυμα. Ο ελληνικός λαός επέλεξε συνειδητά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας και την παραμονή μας στο ευρώ.

Επέλεξε εκείνες τις πολιτικές που θα δημιουργήσουν συνθήκες εργασίας, ανάπτυξης και ασφάλειας. Απέρριψε πολιτικές και τάσεις που έθεταν σε αμφιβολία τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Απέρριψε ευκαιριακές υποσχέσεις και επέλεξε σταθερότητα και προοπτική.

Μ’ αυτές τις κατευθύνσεις, άλλωστε, πορεύεται και η νέα Κυβέρνηση, έτσι ώστε να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η χώρα βρίσκεται στην αρχή μιας νέας εποχής, από την οποία εξαρτάται η πορεία και το μέλλον της.

Μ’ αυτές τις σκέψεις, άλλωστε, πορευόμαστε και στο νεοϊδρυθέν Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης του οποίου έχω τη μεγάλη τιμή να ηγούμαι. Άλλωστε, η τιμή που μου έκανε ο Πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς να μου αναθέσει την ευθύνη ενός Υπουργείου με τόσο μακρά και ιστορική πορεία είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Το γεγονός της επανίδρυσης του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνησή μας και ο Πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς για τη Βόρεια Ελλάδα, για τη Μακεδονία και τη Θράκη μας, διότι αυτό το Υπουργείο είναι απαραίτητο και συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά.

Η επανίδρυση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης αποτελεί απτή απόδειξη του υψηλού ενδιαφέροντος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής μας για τη βόρεια Ελλάδα. Για εμάς η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούσαν και αποτελούν πάντοτε απόλυτη προτεραιότητα. Αναμφίβολα η επανίδρυση του Υπουργείου είχε θετικό αντίκτυπο στους πολίτες, στους φορείς και στην τοπική κοινωνία. Οι συμπολίτες μας είδαν τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για επανασύσταση του Υπουργείου να γίνεται πράξη, δίνοντας στη βόρεια Ελλάδα το ρόλο που της αξίζει.

Η αναγκαιότητα ή όχι της ύπαρξης του εν λόγω Υπουργείου αποτέλεσε κατά το παρελθόν σοβαρό προϊόν προβληματισμού. Αναντίρρητα η ύπαρξη ενός περιφερειακού Υπουργείου σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης θα αποτελούσε ίσως περιττή πολυτέλεια. Όμως, στην πατρίδα μας με τα σημαντικά προβλήματα ύφεσης και υπανάπτυξης των τελευταίων δυόμισι ετών, με τις ιδιορρυθμίες των συνόρων μας, με την περιθωριοποίηση των ακριτικών περιοχών είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ανάπτυξη όλων εκείνων των θεσμών και των δυνάμεων που θα έχουν ως γνώμονα αφ’ ενός μεν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας και αφ’ ετέρου την προάσπιση των δικαίων και των συμφερόντων της πατρίδας μας. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο επαφίεται και η επιτυχία της αποστολής και του ρόλου του νέου Υπουργείου.

Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης φέρει ένα ξεχωριστό ρόλο με περιεχόμενο και συμβολισμούς απολύτως αναγκαίους στην τρέχουσα περίοδο. Ο στόχος της ύπαρξής του δεν είναι άλλος από την ευημερία των συμπολιτών μας στη βόρεια Ελλάδα και παράλληλα την ανάδειξη του χώρου της Μακεδονίας και της Θράκης σε ισχυρό οικονομικό και εθνικό βραχίονα της χώρας. Η επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να γίνει και θα γίνει μέσω της αξιοποίησης όλων των πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων της περιοχής, καθώς επίσης και του αξιολογότατου ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής.

Αξιοποιώντας πλήρως το σύνολο των δυνατοτήτων της βόρειας Ελλάδας και έχοντας στενές επαφές και συνεργασίες και δράσεις με όλους τους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους συλλόγους, τα σωματεία θα κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης να παράξει ουσιαστικό έργο και να καταξιωθεί στη συνείδηση του πολίτη.

Βασική δέσμευση της Κυβέρνησής μας αποτελεί η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης, τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και την τόνωση της εξωστρέφειας.

Έως τον Οκτώβριο του 2009 το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αποτελούσε το επιτελικό όργανο για την άσκηση, ενεργοποίηση και εναρμόνιση της κυβερνητικής πολιτικής στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Κατά την άσκηση και εκτέλεση των νομοθετημένων αρμοδιοτήτων του και συναρμοδιοτήτων του συγκέντρωνε και επεξεργαζόταν στοιχεία που αφορούσαν τις τοπικές κοινωνίες και λειτουργούσε ως επιτελικός φορέας εκπόνησης, διαβούλευσης και διαμόρφωσης προτάσεων και πολιτικών, προκειμένου να εφαρμοστούν αυτά από τα ανάλογα αρμόδια Υπουργεία.

Συντόνιζε, βοηθούσε, υποστήριζε και καθοδηγούσε τις δράσεις των περιφερειακών οργάνων και υπηρεσιών στη Μακεδονία και τη Θράκη. Μεριμνούσε για την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών του χώρου ευθύνης του προσπαθώντας να καταστήσει το χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης και αναδεικνύοντας παράλληλα τον ιστορικό πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή.

Το Υπουργείο είχε ένα ξεχωριστό ρόλο, καθώς αποτελούσε ένα τμήμα της πολιτείας κοντά στην περιφέρεια. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, μπορούσε να κατανοεί, να αφομοιώνει και να δίνει λύσεις ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιφέρειες, οι οποίες ήταν χρόνια μακριά από το ενδιαφέρον της κεντρικής διοίκησης.

Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης είχε πλούσια δράση σε θέματα που σχετίζονταν με το χαρακτηρισμό και την προστασία των διατηρητέων κτηρίων και οικισμών σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη, το χαρακτηρισμό και την προστασία του φυσικού πλούτου της βόρειας Ελλάδας σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την προστασία του ευαίσθητου Θερμαϊκού Κόλπου, την προστασία και διαχείριση της κιβωτού της Ορθοδοξίας της Αγιορείτικης κληρονομιάς μέσω του γνωστού ΚεΔΑΚ, ενώ ταυτόχρονα είχε αποκτήσει μια τέλεια και άρτια υλικοτεχνική και τεχνολογική υποδομή.

Η επακόλουθη κατάργησή του και η μετατροπή του σε Γενική Γραμματεία, σήμανε και την υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου παρέμειναν αδρανείς σε μεγάλο βαθμό και το υπαλληλικό προσωπικό άνευ αντικειμένου. Ακόμα και οι φορείς της περιοχής και της πόλης της Θεσσαλονίκης παρέμειναν ασυντόνιστοι ως προς τις δράσεις τους.

Η σημαντικότερη συνέπεια, όμως, της κατάργησης του Υπουργείου ήταν ο συγκεντρωτισμός και η μεταβίβαση των υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων του στην πρωτεύουσα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την αυξανόμενη ταλαιπωρία των συμπατριωτών μας, οι οποίοι ακόμα και για κάτι απλό θα έπρεπε να απευθυνθούν και να μεταβούν στην Αθήνα.

Η διαφαινόμενη, λοιπόν, αυτή απαξίωση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης έφτασε στο τέλος. Το στοίχημα της νέας εποχής που ξεκίνησε με την επανίδρυση του Υπουργείου από την Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης είναι η αναβάθμισή του και η επακόλουθη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Για να λειτουργήσει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ως πυλώνας ανάπτυξης και ανάκαμψης της οικονομίας και για να μπορέσει να προωθήσει τις επενδύσεις και να στηρίξει την αγορά στην ευρύτερη περιοχή της βορείου Ελλάδας, χρειάζεται να αναλάβει την αποκλειστική εποπτεία φορέων που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα και η λειτουργία τους και το έργο τους αφορούν την ευρύτερη περιοχή της βορείου Ελλάδας.

Οι αρμοδιότητες του νεοσύστατου Υπουργείου θα πρέπει να διευκολύνουν επί της ουσίας την εξυπηρέτηση των πολιτών στην καθημερινότητά τους, ώστε να λειτουργήσει αποκεντρωτικά και να μη χρειάζεται να μεταβαίνουν οι πολίτες στην Αθήνα, προκειμένου να διευθετήσουν υποθέσεις τους με φορείς που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάγονται σε Υπουργεία που εδρεύουν στην Αθήνα.

Χρειάζεται αποκέντρωση της κεντρικής εξουσίας, κάτι στο οποίο μπορεί να συμβάλει και η διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης με τους πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης, ώστε με τον εντοπισμό και την καταγραφή των αναγκών τους να γίνουν τέτοιες προσαρμογές στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης που να διευκολύνουν επί της ουσίας τις υποχρεώσεις των πολιτών.

Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα να υπάρξει πρόοδος των γραφειοκρατικών υποθέσεων που κρατούν σε ομηρία την ανάπτυξη της οικονομίας, της αγοράς, των επενδύσεων και των έργων στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Για την ανάπτυξη ουσιαστικού έργου σε θέματα επενδύσεων και εποπτείας της αγοράς προϋπόθεση αποτελεί η ένταξη των αρμοδιοτήτων του καταργημένου διοικητικού τομέα με την ονομασία «Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης» από Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Οι αρμοδιότητες της Επιχειρησιακής Μονάδας που αφορούν την υποδοχή, επεξεργασία και αξιολόγηση επενδυτικών προτάσεων στο σχεδιασμό, την προώθηση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης θα πρέπει να ανήκουν αποκλειστικά και να ασκούνται από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ώστε να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση και εφαρμογή των προγραμμάτων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα εκκρεμούν περίπου ενενήντα σχέδια επενδυτικών προτάσεων που είχαν υποβληθεί στην Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης –ΕΜΑ- συνολικής αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων.

Η ανάπτυξη ουσιαστικού έργου μπορεί να προχωρήσει με την τροποποίηση του νέου επενδυτικού νόμου 3908/2011.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Υπουργέ, εσείς πρέπει να δίνετε το καλό παράδειγμα. Θα πρέπει να είστε ακριβής στο χρόνο σας.

Έχετε, λοιπόν, ακόμα μισό λεπτό για να ολοκληρώσετε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης):  Κύριε Πρόεδρε, ως γνήσιος Κρητικός που ξέρω πόσα πολλά έχουν συμβάλει οι Κρητικοί πρόγονοί σας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, είμαι βέβαιος ότι θα δείξετε μια ιδιαίτερη ευαισθησία και σε μας…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Θα συμβάλω και στην απελευθέρωση του Βήματος!

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης): Επιπλέον, αιτούμενο είναι η ένταξη του αριθμού υπαλλήλων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στα μητρώα των ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σε θέματα ποιότητας προϊόντων για την ανάπτυξη μικτών κλιμακίων ελέγχου στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Χάρη του χρόνου είμαι αναγκασμένος να συντομεύσω και να κλείσω σε ένα λεπτό.

Το Υπουργείο για να έχει τη δυνατότητα να ασκεί ολοκληρωμένες δράσεις ανάπτυξης σε επίπεδο τουρισμού, περιβάλλοντος, ενέργειας, έργων υποδομής και γεωργίας απαιτείται και η καλύτερη και άμεση εποπτεία των διαδικασιών απορρόφησης των κοινοτικών πόρων.

Επομένως, ο συντονισμός διαχείρισης των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα πρέπει να εκχωρηθεί στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για το χώρο ευθύνης του, για τον καλύτερο έλεγχο και συντονισμό τους.

Προφανώς πρέπει να παραχωρηθούν αρμοδιότητες και μάλιστα πολύ σοβαρές αρμοδιότητες σε σχέση με τη διαχείριση του «Interreg», αυτού του διασυνοριακού ευρωπαϊκού προγράμματος, μια που θυμίζω ότι δεκατρείς από τους δεκαεπτά νομούς του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης είναι ακριτικοί νομοί της χώρας.

Επίσης, θα πρέπει να δοθεί και η αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου του μεγαλύτερου δημόσιου έργου που γίνεται αυτήν τη στιγμή στη χώρα, του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο καρκινοβατεί επικίνδυνα και ο χρόνος υλοποίησής του πάει συνεχώς προς τα πίσω.

Κλείνοντας, αγαπητοί συνάδελφοι, η πολιτική επιλογή και απόφαση για την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης δεν έγινε για τυπικούς ή μόνο συμβολικούς λόγους. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε το νέο Υπουργείο με όλα εκείνα τα εφόδια τόσο για την ανάπτυξη της περιοχής όσο και για την καθημερινότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιδιώκουμε να καταστήσουμε το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης το ισχυρότερο αναπτυξιακό εργαλείο για τη Βόρεια Ελλάδα, έτσι ώστε να πετύχουμε την αποκέντρωση των δομών και την αναβάθμιση της ποιότητας των πολιτών. Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης είναι και πάλι εδώ, δίνοντας το συμβολικό εθνικό μήνυμα και φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν πυρήνα ανάπτυξης για όλη την Βόρεια Ελλάδα. Σας καλώ, λοιπόν, όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συμπράξετε μαζί μας, στηρίζοντας αυτήν την Κυβέρνηση, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να ξαναδώσουμε την ελπίδα και το χαμόγελο και πάλι στους Έλληνες πολίτες.

Σας ευχαριστώ.                                                   

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρου Καράογλου, με τη Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ”