Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΚΔΕΜΤ “NOESIS” ΟΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ“ΘΕΡΙΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ”

1484397145
1484397145
Ο  Υπουργός  Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης επισκέφθηκε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “NOESIS” όπου εξελίσσεται το πρόγραμμα «Θερινή Απόδραση στην Καινοτομία,» που εκπονήθηκε από το “NOESIS” με τη χρηματοδότηση και υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

Ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του “NOESIS” κ. Ιωάννη Αντωνόπουλο για την πορεία του προγράμματος, ενώ είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει κάποιες από τις δραστηριότητες και να συνομιλήσει με παιδιά που συμμετείχαν στη «Θερινή Απόδραση στην Καινοτομία» και με τους γονείς που τα συνόδευαν και οι οποίοι εκφράστηκαν με κολακευτικά σχόλια για την αξία του προγράμματος, ζητώντας να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Ο κ. Καλαφάτης δε, συμμετείχε και στην απονομή των διπλωμάτων στους μικρούς εξερευνητές της τεχνολογίας, που έλαβαν μέρος σ` αυτές τις πιλοτικές θερινές αποδράσεις.

Στο τέλος της επίσκεψης, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε:

«Απόδραση στην καινοτομία, σημαίνει απόδραση στο μέλλον. Ένα μέλλον για πολίτες και αρχές, που θα λειτουργούν έξυπνα, που θα μετατρέπουν τη Γνώση που κατακτούν σε μηχανισμό ενίσχυσης των Αποτελεσμάτων τους κατά τον πλέον πρόσφορο τρόπο. Στη διαμόρφωση τέτοιων πολιτών για το μέλλον, στοχεύουμε και με το πρόγραμμα που ξεκινήσαμε πιλοτικά σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS,  έναν κατ` εξοχήν φορέα Καινοτομίας με βαθιά εκπαιδευτική διάσταση, την οποία οφείλουμε να αξιοποιούμε. Χάρηκα ιδιαίτερα, γιατί συνομιλώντας με τα ίδια τα παιδιά και κυρίως με τους γονείς, διαπίστωσα πως το πρόγραμμα είχε την μέγιστη δυνατή απήχηση και επιτυχία. Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν τις δραστηριότητες στις οποίες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν, έμαθαν χρήσιμα πράγματα, συνέδεσαν εικόνες της καθημερινότητάς τους, με την επιστήμη και την τεχνολογική πρόοδο που τις δημιουργεί. Από τις θετικές κριτικές των γονέων για το πρόγραμμα, αντλούμε την ώθηση για να το επεκτείνουμε σε διάρκεια στο εγγύς μέλλον, αλλά και να το διευρύνουμε σε αριθμό συμμετεχόντων, σε συνεργασία πάντα με το “NOESIS”, τον πρόεδρο τον κ. Αντωνόπουλο και τους συνεργάτες του, που συνέλαβαν και υλοποίησαν με επιτυχία αυτή την αξιόλογη ιδέα.»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΔΕΜΤ “NOESIS” κ. Γιάννης Αντωνόπουλος, δήλωσε:

«Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Σταύρο Καλαφάτη, χάρη στη χρηματοδότηση και υποστήριξη του οποίου, είχαμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο είχε την θετική ανταπόκριση γονέων και παιδιών. Πιστεύω ότι αποτέλεσε μια χρήσιμη εμπειρία για όσα παιδιά συμμετείχαν και είμαι βέβαιος, ότι με την υποστήριξη του υπουργείου, θα το αναπτύξουμε και θα το βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο στο μέλλον, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του “NOESIS” για την εξοικείωση των παιδιών, με τα θέματα της καινοτομίας, της τεχνολογίας, των επιστημών.»
Η «Θερινή Απόδραση στην Καινοτομία»  αποτελείται από πέντε αυτοτελείς θεματικές ενότητες (Προστασία της Γης, Δημιουργία-Κατασκευές–Εφευρέσεις, Ανθρώπινο Σώμα, Αυτοκίνηση, Διάστημα) με δράσεις σχεδιασμένες για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εφαρμογών.
Κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, οι ενότητες αυτές καλύφθηκαν σε τρία πενθήμερα πρωτοποριακής δημιουργικής απασχόλησης και εξοικείωσης των παιδιών, με επιστημονικά θέματα της καθημερινότητας, μέσα από δραστηριότητες που μετατρέπουν την επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία, σε εκπαιδευτικό παιχνίδι. Στόχος του προγράμματος είναι επίσης, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών και η ενδυνάμωση της ομαδικής συνεργασίας σε ζητήματα περιβάλλοντος, κατασκευών, ιστορικών αναδρομών, πολιτισμού.

Το τελευταίο πενθήμερο, ξεκινά αύριο Δευτέρα 6 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Προηγούμενο άρθροO YΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΝΟΗΣΙΣ” ΟΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΘΕΡΙΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ”
Επόμενο άρθροΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 9-10 ΙΟΥΛΙΟΥ Ο YΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ