ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΜΑΘ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ

1484397587
1484397587

Τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού της Γρίπης των χοίρων Α/Η1Ν1  και η ετοιμότητα των Υπηρεσιών Υγείας, συζητήθηκαν  σήμερα το πρωί, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης και στην οποία συμμετείχαν οι Διοικητές της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης κ.κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Ιωακείμ Σιγάλας και η  Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος κ. Τζίνα Λεπτοκαρίδου.

 Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Καλαφάτης ενημερώθηκε για τα απαραίτητα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί από τις Μονάδες Υγείας της Βορείου Ελλάδος, τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Υπουργός στον τομέα της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών, σε όλες τις εισόδους προς τη Βόρεια Ελλάδα, Αεροδρόμια, Σιδηροδρομικοί Σταθμοί, Λιμάνια, Συνοριακοί Σταθμοί και Τελωνεία.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Καλαφάτης δήλωσε:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα μία σύσκεψη με τους επικεφαλής του Τομέα της Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα,  με στόχο την ενημέρωση για το βαθμό ετοιμότητας της Κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης των χοίρων. Επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή και έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα σε ότι αφορά την ενημέρωση των πολιτών αλλά και την ενεργοποίηση όλων των νοσοκομειακών μονάδων και των κλινικών,  στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης υπάρχει συνεχής επικοινωνία και  συντονισμός με την Αθήνα και το αρμόδιο Υπουργείο. Διαπιστώσαμε ότι όλοι οι μηχανισμοί του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στο χώρο ευθύνης του ΥΜΑΘ είναι σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα»

Την ανυπαρξία «ύποπτου» κρούσματος γρίπης των χοίρων στη χώρα επιβεβαίωσε η Διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Τζίνα Λεπτοκαρίδου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «όλοι οι φορείς της υγείας είναι πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό και ότι  δεν χρειάζεται πανικός και  σε ότι αφορά τα αντιβιοτικά φάρμακα».

Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης κ. Ιωακείμ Σιγάλας δήλωσε ότι:

«Το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έχει χαρακτηριστεί ως Κέντρο Αναφοράς, όπου στέλνονται όλα τα δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο. Μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Έχουμε ενεργοποιήσει τους θαλάμους αρνητικής πίεσης που υπάρχουν στο ΑΧΕΠΑ στο Ιπποκράτειο, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στα άλλα περιφερειακά νοσοκομεία τα οποία είναι σε ετοιμότητα».

Μιλώντας, για το νέο ιό της γρίπης, ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας- Θράκης κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος διευκρίνισε ότι: «Είναι αμφίβολο, εάν οι θάνατοι στο εξωτερικό είναι τόσοι πολλοί, όσοι αποδίδονται σε αυτόν τον ιό. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει μια βαρύτατη εξέλιξη, επομένως αντιμετωπίζεται και με τα συνήθη ιατρικά μέσα. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πλήρως εκπαιδευμένοι και ετοιμοπόλεμοι. Έχουμε πλήρη επίγνωση των καταστάσεων και εφόσον χρειαστεί θα το αντιμετωπίσουμε».

 

 

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ κ. ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Επόμενο άρθροΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Υ.ΜΑ.-Θ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣEI O ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΤΟ.ΣΥ.Ν. ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ