ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΕΧΩΔΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΜΑΘ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΚΑΙ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΦΛΙΑ

1484397621
1484397621

Η σύσταση επιτροπής για την καταληκτική αξιολόγηση των προτάσεων για τη χωροθέτηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εκτός του κέντρου της πόλης, καθώς και η αύξηση των πόρων του ΥΜΑΘ για παρεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης του Θερμαϊκου Κόλπου, αποφασίστηκαν σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για θέματα αρμοδιότητας ΠΕΧΩΔΕ, σε συνέχεια σχετικής συνεργασίας των Υπουργών Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη και ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά.

            Ειδικά σε ότι αφορά τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης, που αποτέλεσε επίκεντρο της συνεργασίας των δύο Υπουργών, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, μετά το πέρας της σύσκεψης, δήλωσε:

«Συζητήσαμε το μεγάλο θέμα της δημιουργίας του μητροπολιτικού πάρκου στη σημερινή θέση της ΔΕΘ και την μεταφορά της σε άλλο χώρο εκτός του κέντρου της πόλης, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της Έκθεσης. Έχουν γίνει μελέτες αρκετές πάνω στο θέμα από το 2001 και υπάρχει και μια πρόσφατη μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Το έργο πρέπει να το προχωρήσουμε. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να φύγει η Έκθεση από εκεί, ώστε να αναπνεύσει το κέντρο της πόλης με ένα θαυμάσιο μητροπολιτικό πάρκο αλλά και η ΔΕΘ να αναζωογονηθεί δημιουργώντας έναν πόλο ανάπτυξης στην περιοχή που θα μεταφερθεί. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Άλλοι εκτιμούν ότι πρέπει να πάει δυτικά, άλλοι εκτιμούν ότι πρέπει να πάει ανατολικά. Αποφασίσαμε σήμερα , είναι ότι θα συσταθεί μια επιτροπή από αντιπροσώπους των αρμόδιων φορέων, η οποία πλέον, τις μελέτες αυτές θα τις λάβει υπόψη της, θα καλέσει και τα κόμματα για να συζητήσει μαζί τους και τελικώς θα κάνει μια εισήγηση με δύο ή τρεις συγκεκριμένες προτάσεις. Από εκεί και περά, θα γίνει διαβούλευση θα γίνει πάλι δημόσια συζήτηση έτσι όπως κάναμε στην υποθαλάσσια και θα ληφθέν οι αποφάσεις. Η σύνθεση της επιτροπής και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθούν την επομένη εβδομάδα , πάντως δεν θα μακρύνει το θέμα, δηλαδή μέσα στον Ιούλιο ή Αύγουστο θα έχουν ληφθεί αποφάσεις, και φυσικά ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση στην Έκθεση να ανακοινώσει  όλα τα σχετικά με το θέμα αυτό. Το πώς θα γίνει στη συνέχεια το μητροπολιτικό πάρκο είναι ένα ερώτημα. Υπάρχουν διάφορες απόψεις. Ο καθένας μας  μπορεί να έχει άποψη, αλλά το προτιμότερο είναι να κάνουμε ένα διεθνή διαγωνισμό, έτσι ώστε ένας εξειδικευμένος παγκοσμίου επιπέδου  μελετητικός οίκος να μας πει πως πρέπει να γίνει αυτό το μητροπολιτικό πάρκο. Το ίδιο βεβαίως θα  γίνει και με την Έκθεση.»

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης, υπογράμμισε:

«Στη σύσκεψη που είχαμε σήμερα με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον κ. Σουφλιά στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, για την επιτάχυνση των ρυθμών στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, επιτάχυνση που είναι ήδη ορατή. Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ένα θέμα που βρίσκεται σε κορυφαία θέση στην ατζέντα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, μπαίνει στην τελική ευθεία. Η χωροθέτηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εκτός του κέντρου της πόλης, από σήμερα βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσης του σχετικού διαλόγου και της λήψης οριστικών αποφάσεων, με χρονικό ορίζοντα τον Ιούλιο.»

         Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε και την απόφαση ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και αύξησης των πόρων που διαχειρίζεται το ΥΜΑΘ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για παρεμβάσεις καθαρισμού και προστασίας του Θερμαϊκού Κόλπου.

          Στη σύσκεψη, συμμετείχαν επίσης οι Βουλευτές κ. Θεόδωρος Καράογλου, κ. Έλενα Ράπτη, κ. Αδάμ Ρεγκούζας και κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΜΑΘ κ. Λουκάς Ανανίκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Δημοσθένης Κατσιγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας του Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελος Μπαλτάς, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Τσιότρας, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

           Στη διάρκειά της σύσκεψης, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στο έργο του Μετρό που επιταχύνεται με τη σημερινή έναρξη λειτουργίας του δεύτερου «μετροπόντικα», η αποφασιστικότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει το έργο της Υποθαλάσσιας Οδικής Αρτηρίας , η επικείμενη ολοκλήρωση και των τελευταίων 16 χιλιομέτρων της Εγνατίας Οδού εντός του Μαΐου, καθώς και θέματα που αφορούν την κατασκευή χώρων στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ YΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009
Επόμενο άρθροΟ YΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 187η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ