– Αναλαμβάνοντας προ ολίγων μηνών τα καθήκοντά σας τονίσατε την πρόθεσή σας να προωθήσετε μια σειρά από ζητήματα, που τελούσαν σε εκκρεμότητα, όπως η επίσπευση των ρυθμών υλοποίησης της Ζώνης Καινοτομίας και του νέου Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, υπό την ιδιότητα της συναρμοδιότητας του ΥΜΑΘ και για τα δύο αυτά θέματα. Πού βρισκόμαστε σήμερα και ποιό θεωρείτε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα και για τα δύο μείζονα αυτά έργα;
Πρόκειται για δύο μεγάλα «στοιχήματα» του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, που φέρουν από την αφετηρία τους τη σφραγίδα του προσωπικού ενδιαφέροντος του ιδίου του Πρωθυπουργού. Θέλουμε την ανάπτυξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σε νέες εγκαταστάσεις με ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα συνυπολογίζει το κοινό και τις αγορές στις οποίες θα απευθύνεται, καθώς και τον ρόλο της στο πλευρό της υγιούς επιχειρηματικότητας. Στόχος είναι να ενισχυθεί ο δυναμισμός του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κατά τρόπο τέτοιο που να υποστηρίζει ακόμα πιο αποτελεσματικά το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως περιφερειακού οικονομικού κέντρου. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς, ενώ παράλληλα εργάζομαι στην κατεύθυνση της σύνθεσης των σχετικών απόψεων των φορέων της πόλης σε μια κοινή συνισταμένη. Σαφώς και αποτελεί στόχο, η συντομότερη δυνατή κατάληξη σε υλοποιούμενο αποτέλεσμα. Όσον αφορά τη Ζώνη Καινοτομίας γνωρίζουμε ότι ανάλογα εγχειρήματα στο εξωτερικό, έχουν φτάσει σε πλήρη απόδοση μετά από 10-12 χρόνια. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα και έργο που μπορεί να μετατραπεί σε πόλο ανάπτυξης για όλη την Βόρεια Ελλάδα. Γι` αυτό εντείνουμε τους ρυθμούς μας και εκτιμούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε τα επόμενα σημαντικά βήματα, ώστε το εγχείρημα να μπει στην τροχιά που όλοι θέλουμε.
– Η επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας ζητά επί σειρά ετών την παροχή πρόσθετων αρμοδιοτήτων στο ΥΜΑΘ, προς επίλυση προβλημάτων λ.χ. γραφειοκρατίας αλλά και προς παροχή υπηρεσιών στήριξης της επιχειρηματικότητας. Πρόσφατα εσείς εγκαινιάσατε σχετική συνεργασία μεταξύ ΥΜΑΘ και ΟΠΕ για την στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων στη δύσκολη παρούσα διεθνή οικονομική συγκυρία. Περαιτέρω, ποιές ενδεχομένως νέες αρμοδιότητες θα θέλατε να αποκτήσει το ΥΜΑΘ και ποιά τα σχετικά σχέδια σας;
Από την αρχή της νέας διακυβέρνησης χαράξαμε μια νέα εξαγωγική πολιτική με στοχευόμενες δράσεις για τη διευκόλυνση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και την τόνωση των εξαγωγών. Στην προσπάθεια αυτή ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου ήταν βασικός πυλώνας της εξαγωγικής μας πολιτικής. Με συστηματική δουλειά, οργανωμένο σχέδιο, σύγχρονες μεθόδους του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν δυναμικό πυλώνα ενίσχυσης εξωστρέφειας της ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτή τη δυναμική δραστηριότητα του ΟΠΕ, θέλουμε να την καταστήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματική για τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Αυτό είναι και το νόημα της συνεργασίας μας με τον ΟΠΕ. Υπάρχει αξιόλογο παραγωγικό δυναμικό στη Βόρεια Ελλάδα που αγωνίζεται να αντεπεξέλθει στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, στηρίζοντας την Ελληνική οικονομία. Οφείλουμε να το αναδείξουμε. Είναι χρέος μας να το στηρίξουμε. Η συνένωση δυνάμεων πολλαπλασιάζει τα αποτελέσματα. Επίκεντρο της στρατηγικής μας είναι η στήριξη της αγοράς, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Θέλουμε να ανοίξουμε τους ορίζοντες στα Μακεδονικά και Θρακικά προϊόντα, τοποθετώντας τα με ταυτότητα στις διεθνείς αγορές. Δεν είναι όμως αυτή η μόνη πρωτοβουλία μας. Επιθυμώντας τη συνένωση των δυνάμεων για την τόνωση της αναπτυξιακής προοπτικής, ιδιαίτερα στη δυσμενή οικονομική συγκυρία που διανύουμε, ανακοίνωσα πρόσφατα την πρόθεσή μου να ενεργοποιήσω ένα ανοιχτό φόρουμ διαλόγου με το επιχειρηματικό δυναμικό της Βόρειας Ελλάδας. Σε τακτική βάση, μια φορά ανά δίμηνο τουλάχιστον, θα συνεδριάζουμε με τους επικεφαλής των Επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την παραγωγή και προαγωγή σχεδίων και πολιτικών άμεσα εφαρμόσιμων και αποτελεσματικών. Αντίστοιχη στόχευση, έχει και το Άτυπο Συμβούλιο Περιφερειακής Τουριστικής Ανάπτυξης, που συστήνεται με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου των τουριστικών φορέων κάθε νομού. Θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές και προτάσεις, που υλοποιούμενες σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, θα συμβάλλουν στη συντονισμένη ανάδειξη και αξιοποίηση των ανταγωνιστικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε νομού. Σκοπός μας είναι αν λειτουργήσει ο Τουρισμός ως ουσιαστικό εργαλείο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, αλλά και να δικαιωθεί ως πυλώνας ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας για το μέλλον.
– Ο προκάτοχός σας, ο κ. Τζίμας, είχε κατ’ επανάληψη επισημάνει δημοσίως τη σημασία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, που απέκτησε προ μερικών μηνών το ΥΜΑΘ, με προοπτική να διαδραματίσει ουσιαστικό και όχι μόνο διεκπεραιωτικό ρόλο στην υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ (ιδιαίτερα στον χώρο του Πολιτισμού και των έργων περιβάλλοντος) στην περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης. Τι νεότερο έχουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και ποιοί οι σχετικοί στόχοι και χρονοδιάγραμμα σας;
Τα κονδύλια αυτά αποτελούν μέρος των ήδη διασφαλισμένων ευρωπαϊκών πόρων που θα διατεθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ στις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την απόκτηση της Διαχειριστικής Επάρκειας από πλευράς Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης το οποίο μέσα από την λειτουργία του Ειδικού Συντονιστικού Οργάνων των τριών Περιφερειών θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση των πόρων αυτών, για την υλοποίηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί εντός των αναγκαίων χρονικών περιθωρίων.
– Με δύο λόγια το προσωπικό σας όραμα για το ρόλο του ΥΜΑΘ και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής αρμοδιότητάς του (Μακεδονία – Θράκη).
Αυτό που επιθυμώ, είναι και τα όνειρα των κατοίκων της για μια καλύτερη ποιότητα ζωής να υλοποιούνται και να μην παραμένουν στην σφαίρα της φαντασίας. Τα τελευταία χρόνια, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η Κυβέρνηση της Ν.Δ. στην οποία είχα και έχω την τιμή να συμμετέχω, δικαιώνουν τις προσδοκίες μου για μια Κεντρική Εξουσία που θα ενδιαφέρεται στην πράξη για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Υλοποιούνται και ολοκληρώνονται υποδομές που είτε υπήρχαν επί 20ετία μόνο στα χαρτιά, είτε καθυστερούσαν αδικαιολόγητα όσον αφορά την πρόοδό τους. Βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης εγχειρήματα, όπως η αναπτυξιακή στροφή στην καινοτομία και στην ενέργεια, που αναβαθμίζουν το διεθνή ρόλο της Βόρειας Ελλάδας. Όλο αυτό το πλέγμα, έχει και πρέπει να έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία υπεραξίας, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Ο ρόλος του ΥΜΑΘ ως Υπουργείου με γεωγραφικό και όχι θεματικό χαρακτήρα, μπορεί να είναι σημαντικός στο πλαίσιο των θεσμικά και οικονομικά οριοθετημένων δυνατοτήτων του, που του επιτρέπουν όμως μια σημαντική ευελιξία δράσης. Αυτό μπορεί να καταστεί συγκριτικό πλεονέκτημα, με την αποτελεσματική αξιοποίηση του επιτελικού του ρόλου και της αρμονικής συνεργασίας με τα θεματικά Υπουργεία.