Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΑΕ κ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΤΑΜΒΑΚΗ – ΣΕ ΦΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ‘ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ’

1484397752
1484397752

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στο ΥΜΑΘ τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Στέφανο Ταμβάκη.

 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία του ΥΜΑΘ με το ΣΑΕ και την ενίσχυση του χαρακτήρα και του ρόλου της Θεσσαλονίκης, ως έδρας του ΣΑΕ και πρωτεύουσας του Απανταχού Ελληνισμού.

Επίσης, τόσο ο κ. Υπουργός όσο και ο κ. Πρόεδρος του ΣΑΕ, υπογράμμισαν τη σημασία της θεσμοθέτησης της Ψήφου των Αποδήμων, για την ενίσχυση της ενιαίας φωνής του Οικουμενικού Ελληνισμού, αλλά και των δεσμών μεταξύ Ομογένειας και Μητροπολιτικής Ελλάδας.

 Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον πρόεδρο του ΣΑΕ πολύ ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες της Διασποράς. Είχαμε τη χαρά να τον υποδεχτούμε στην πόλη και στο υπουργείο. Δύο ήταν τα ζητήματα που αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζήτησης μας. Το ένα ήταν η ουσιαστική έναρξη υλοποίησης μιας δράσης που δρομολογήθηκε εδώ και λίγους μήνες και αφορά τη Κιβωτό του Ελληνισμού, που σχετίζεται  με τη ψηφιακή καταγραφή και επεξεργασία της ιστορικής διαδρομής του Ελληνισμού, που θα γίνει στο σπίτι του ΣΑΕ, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Στην προσπάθεια αυτή είναι απόλυτος συμπαραστάτης και αρωγός το ΥΜΑΘ. Συμφωνήσαμε, αντίστοιχες δράσεις που ενδυναμώνουν το ρόλο του ΣΑΕ στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη να δρομολογηθούν σε σχέση με τη νεολαία, από τη στιγμή που θεωρούμε ότι οι νέοι είναι εκείνοι στους οποίους θα πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε ότι έχει παραχθεί και καταγραφεί από τους Έλληνες της Διασποράς τις προηγούμενες δεκαετίες. Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε αφορά την Ψήφο των Ομογενών. Το νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση, σύντομα θα κατατεθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής. Είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα που ενισχύει τους δεσμούς του Οικουμενικού  Ελληνισμού με την Ελλάδα και ανοίγει έναν ακόμη δρόμο κοινών και συνεκτικών δράσεων, μέσω του οποίου μπορούμε να προσδοκούμε πάρα πολλά και για τους Έλληνες της Διασποράς, αλλά και για την ίδια τη χώρα μας.»

 Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Ταμβάκης, δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για τη χαρά και την ιδιαίτερη τιμή που μου έκανε να συναντηθούμε σήμερα. Η συμπαράστασή του είναι δεδομένη και θεωρώ ότι το Γραφείο Θεσσαλονίκης του ΣΑΕ θα έχει μεγαλύτερη χρησιμότητα, ώστε να γίνεται αντιληπτό από πού έχει ξεκινήσει ο Απόδημος Ελληνισμός, τι κάνει ο Απόδημος Ελληνισμός, αλλά και τι μπορεί να προσφέρει, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην πόλη που τον φιλοξενεί, στην Πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού, στη Θεσσαλονίκη μας.  Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη Ψήφο των Ομογενών: Είναι ένα θετικό βήμα. Ο Απόδημος Ελληνισμός πάντα ήθελε να ψηφίζει στους τόπους διαμονής του. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα αυτή. Οπωσδήποτε, εφόσον θα υπάρξουν και οι δεσμεύσεις για τη δημιουργία περιφερειών και την εκπροσώπηση του Απόδημου Ελληνισμού από τους απόδημους τους ίδιους, θα είναι ένα τέλειο νομοσχέδιο και εύχομαι η Ολομέλεια να το ψηφίσει.»

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
Επόμενο άρθροΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ