ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΜΑ- Θ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ 295 ΕΚΑΤ. €

1484397861
1484397861

Σε ευρεία σύσκεψη, υπό τον Υπουργό κ. Μαργαρίτη Τζίμα, παρουσιάστηκε  σήμερα το πρωί, το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης κατά τη  περίοδο  2007-2013.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με χρονικό ορίζοντα 5ετίας, χαράσσει την κατευθυντήρια στρατηγική του Υπουργείου για την ισόρροπη διάθεση πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.  Περιλαμβάνει 20 Δράσεις, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 295 εκατ. €.  Καθορίζει τους στρατηγικούς στόχους του ΥΜΑ-Θ, επενδύοντας στη γνώση και την τεχνολογία. Προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη, τις σύγχρονες μορφές διακυβέρνησης, αξιοποιώντας την κατοχύρωση του διακριτού του ρόλου, ως φορέα εκτέλεσης Έργου. Στοχεύει στη θεσμική, οργανωσιακή και λειτουργική ανάπτυξη του ΥΜΑ-Θ και των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου

Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας αναφερόμενος τις δυνατότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος τόνισε ότι:  

«Είναι αδύνατο να μας ξεφύγει καμία προκήρυξη μέτρου. Δε μπορεί ο πρωθυπουργός να λέει ότι το 80% του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί στην περιφέρεια και εμείς να μην το κάνουμε πράξη.  Έχει γίνει μια σημαντική δουλειά, που θα αναλυθεί από τους αρμόδιους προϊσταμένους και θα δοθούν οδηγίες για την καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων που έχουμε. Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με τη νέα του διάρθρωση, τη δημιουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας και την Πιστοποίηση Διαχειριστικής Επάρκειας DIN EN ISO 9001:2000, ως τελικός δικαιούχος του ΕΣΠΑ, έχει πλέον τη δυνατότητα υλοποίησης πολλών προγραμμάτων, ώστε να καταστεί επιτελικό εργαλείο διαμόρφωσης και  άσκησης πολιτικής στην περιοχή ευθύνης του,  σε συγκεκριμένα πεδία αρμοδιοτήτων και με τεκμηριωμένες προτάσεις παρέμβασης. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των 2,5 εκατ. πολιτών της Βόρειας Ελλάδας, με στοχευμένες δράσεις. Μετά τη σημερινή σύσκεψη ο καθένας θα αναλάβει το ρόλο του και θα ζητώ ευθύνες. Το Γενικό Συντονισμό θα αναλάβει ο Γ. Γ κ. Λουκάς Ανανίκας σε συνεργασία με τους αρμόδιους Διευθυντές και τους υπεύθυνους υπηρεσιακούς παράγοντες. Προέχει να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνητικές πηγές χρηματοδότησης και να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα συνεργάζονται με όλους τους αρμόδιους φορείς σε ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο για το καλύτερο αποτέλεσμα Υπάρχει έτοιμη πρόταση για το πρόγραμμα της ψηφιακής σύνδεσης του υπουργείου καθώς επίσης και  τρεις μελέτες, σε επίπεδο προμελέτης από το ΚΕΔΑΚ, για την κατασκευή πολιτιστικών κέντρων σε Καστοριά, Βεργίνα και Δράμα. Το Υπουργείο δε θα λειτουργεί πλέον ως μεταφορέας κονδυλίων αλλά θα έχουμε αποκλειστικό ρόλο όπως έχουμε για τη Ζώνη Καινοτομίας.  Ήδη είναι έτοιμο ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο βρίσκεται στο Γραφείο του κ. Σουφλιά, βάσει του οποίου το ΥΠ.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε. θα μας εκχωρήσει ορισμένες νέες αρμοδιότητες όπως είναι οι αναπλάσεις οι βιολογικοί καθαρισμοί κ.α.».

Ο Γενικός Γραμματέας ΥΜΑ-Θ κ. Λουκάς Ανανίκας επισήμανε ότι: « Πέρα από όλα όσα αναφέρονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, υπάρχουν Ευρωπαϊκά Προγράμματα και από άλλες διαχειριστικές αρχές, τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και στα οποία υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθεί το ΥΜΑΘ».

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης Οικονομίας & Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδής Δημήτρης αναφερόμενος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα υπογράμμισε : « Οι στόχοι μας είναι εφικτοί και πραγματοποιήσιμοι. Και είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι να αναλάβουμε δράση»

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο κ. Κωνσταντίνος Παρθενόπουλος Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης του ΥΜΑ-Θ, ο κ. Βασιλειος Ματσινος Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοίκησης, η κ. Μαρία Ατσαλάκη  αν. Προϊσταμένη Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας, η κ. Καλλιόπη  Τζελιζόγλου Προϊσταμένη Δ/νσης Παλλαϊκής Aμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης, ο κ. Κω/νος  Χαραυγής  Προϊστάμενος Δ/νσης Περιβάλλοντος και Υποδομών, ο κ. Δημήτριος Μαυρουδής  Προϊστάμενος Δ/νσης Οικονομίας & Τουριστικής Ανάπτυξης, η κ. Νικολέττα Τσικώτη Προϊσταμένη Δ/νσης Προστασίας & Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου, ο κ. Ιωσηφέλλης  Ιωάννης  Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, η κ. Φωτεινή Καμζέλη Προϊσταμένη Διεύθυνσης Παραμεθορίων Περιοχών, κ. Χρήστος  Λιμενόπουλος Προϊστάμενος Δ/νσης του ΚΕ.Δ.Α.Κ. κ.α.

 

Προηγούμενο άρθροΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ